Основното му местонахождение се намира в Индия.

Световото блещукане на лунния камък е удивителен феномен в света на скъпоценните камъни, наричащо се „адуларизация”.

Причината за това блещукане се явява вътрешният строеж на камъка във формата на ламели. Падащите светлинни лъчи се пречупват в камъка и се разсейват. По този начин се получава единствено по вида си светлинно явление, което прави лунния камък толкова неповторим и толкова желан.

Този красив скъпоценен камък има и своите слаби места. Това е неговата относително малка твърдост. Да се обработва лунен камък трябва много предпазливо. Износеният при продължително носене лунен камък може да възстанови лесно блясъка си при повторно шлифоване и полиране.

Лунният камък има няколко разновидности. Понякога лунните камъни имат непрозрачни шупли. Един от тях – лабрадор – е бил открит през 18 век от мисионери от немската общност на полуостров Лабрадор в Канада. Още по-голяма находка на лабрадор е била открита в Русия – в покрайнините на Санкт Петербург през 1781 г. по време на строежа на пътя от Санкт Петербург до царския дворец в Петергоф.

нумерология

В Русия лунният камък е наричан още таусин – от персийското „тауси” – паун – заради приликата с преливащите цвитове на оперението на тази птица. Лабрадорът се отличава с красива игра на цветовете, а неговата тъмна разновидност, блестяща в синьо, се нарича черен лунен камък. Най-богатите находки от Лабрадор са в Украйна. Заради това обаче той толкова се е обезценил, че в момента се продава като обикновен полускъпоценен камък и го използват за облицовки на станциите на метрото и много други монументални здания и паметници.

Много красиви Лабрадори се добиват и във Финландия и в Мадагаскар (масагаскарски лунен камък). Също така между калцитите има и слънчеви камъни. (авантюринен калцит), който обладава необикновен искристо-златист нюанс. Него го добиват в Норвегия, САЩ, Русия (на река Селенга, вливаща се в Байкал). Още една разновидност на лунния камък – беломорит: полупрозрачен, бял, със синкави оттенъци.

Но истинските автентични лунни камъни – това са адулар и санидин – и те са доста редки. Месторожденията им пак са в Индия, Шри Ланда и Бирма. А не много отдавна геолози откриха големи залежи на санидин в Монголия.

История на камъка

Според индуистката митология, лунният камък е направен от застинала лунна светлина. Много култури също така са свързвали неговия бисерен блясък с лъчите на луната и лесно може да се разбере как, като гледаш адулар, той напомня на пълна Луна, сияеща през пелената на тънки, високи облаци. Съществува също така едно поверие, че блясъкът на адулара става по-силен с растежа на Луната и достига своя пик по време на пълнолуние. А най-красивият кристал прилича точно на пълна Луна.

Най-голямо почитане на луния камък има в Индия. До ден днешен служителите в индийските храмове вярват, че ако се постави на тъмно място, той ще отдели капка „лунна роса”, която има целебни свойства. В индийските предания има информация за това, че този минерал е бил получен като дар от Луната за бог Лакшми и Вишну, когато пътували по небето. Именно адуларът заедно с другите скъпоценни камъни на Шива, Брахма и Вишну, са били използвани за това, за да се създаде дванедесеторъката богиня Деви.

Пръстен с лунен камък е носил Александър Македонски

В арабските страни жените зашивали кристали на адулара в долното бельо, тъй като той се е считал за символ на плодородието. Популярността на този минерал за украшения е била висока, тъй като той идеално пасвал на смуглата кожа на източните жени.

Великите дизайнери на романтичната епоха ерт-ново, такива като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани, са показали на света, че скъпоценният камък може да се използва при ювелирни изделия. Лунният камък е бил също така фаворит сред занаятчиите от втората половина на деветнайсети век. Съчетавали го главно със сребро. През 1960 г. представители на хипи движението носили адулар, за да изглеждат загадъчни и ефимерни. А дизайнерите от 1990-те години в стила New Age са се обърнали към природната красота на този минерал в търсенето на вдъхновение.

Върнете се в началото на статията ТУК или продължете ТУК: !

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: