лечение на лош дъх в устата и диагностика по него

Митове и истини за лошия дъх

Лошият дъх в устата (халитоза) е проблем, за който се разпространяват много митове. Ето петте най-чести:

Мит 1: Неприятният дъх в устата е резултат от проблеми със стомаха.

В действителност процентът на хората, които страдат от халитоза по тази причина, е нищожен.

За лошата миризма в устната кухина са виновни населяващите я бактерии, които при своята жизнена дейност отделят серни вещества. Когато количеството им е в норма, измиването на зъбите сутрин тутакси освежава дъха. Но поради ред причини нещата могат да излязат извън контрол, лошата миризма да стане постоянна и тогава вече се говори за халитоза.

Мит 2: Човек лесно усеща, че дъхът в устата му е неприятен.

Смята се, че това може да се установи, като се постави длан пред устата и носа и се дъхне в нея. За съжаление не е така, защото ние свикваме със своята миризма. А и в много случаи неприятният дъх се появява едва когато човек заговори. Най-сигурният начин да разберете за лошия дъх, е ваш близък да ви предупреди.

След което стоматологът ще прецени какъв точно е проблемът. Съществува специален прибор – халиметър, чрез който се измерва съставът на серните съединения в издишания въздух.

Мит 3: Добрата устна хигиена – редовно измиване на зъбите с четка и паста, винаги решава проблема с халитозата.

Уви, повечето хора неправилно чистят зъбите си, отделяйки за това само 30-45 сек. – срещу нужните 3 мин. Съвсем малко са тези, които изчеткват старателно и езика, върху който има най-много от бактериите, отделящи неприятната миризма.

Освен това халитозата всъщност се дължи на някакво заболяване – стоматологично, бъбречно и др., така че най-напред то трябва да бъде излекувано.

Мит 4: Дезодориращите води за уста са ефикасно средство за борба с лошия дъх.

По-голямата част от тях обаче потискат неприятната миризма в устната кухина за 1 -2 часа. А някои могат и да влошат състоянието – съдържат висок процент спирт, който изсушава устата, а бактериите, произвеждащи серни вещества, се чувстват добре в суха среда.

Мит 5: За да не мирише лошо устата ни, трябва внимателно да подбираме храната си.

Това е вярно отчасти и се отнася до храни, като чесъна, лука, зелето, миризливите сирена. Но хроничната халитоза не е следствие от изядената храна, а от стоматологични и други проблеми.

За admin

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *