Легенда за възникването на Китайския календар

12-те митологични животни, според Източната космологична теория, представляват 12-те космически влияния, действащи в годината на раждане на човека и управляващи формирането на  характера му, както и в значителна степен, определящи неговата Съдба

От гледна точка на Китайската философия събитията, които се случват  са предопределени от взаимоотношенията между хората.

Умението да се изградят необходимите връзки с околните, гарантира успеха, финансовото благополучие, кариерата и хармонията в семейството.

Най-често това е много по-важно от характера и обичайното поведение на човека.

Вижте какви сте според Китайския зодиак!

Съществува една древна легенда за възникването на Китайския календар, която датира от 2637 г. пр. Христа.

В нея се говори, че Буда преди да напусне Земята, извикал при себе си всички животни.

Обаче да се простят с него дошли само 12 животни.

На раздяла, Буда подарил на всяко от тях правото да управлява за една година.

Годините били разпределени по реда, в който животните се явили пред Буда: Плъх, Бик, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Овца, Маймуна, Петел, Куче, Глиган.

Тези 12 митологични животни олицетворяват космическите влияния, проявяващи се в годината на раждане на хората и влияещи върху целия им бъдещ живот.

Това е система, при която ходът на времето е разделен на 60-годишни цикли, в които се редуват 12 животни и 5 елемента (метал, вода, дърво, огън и земя).

За разлика от Западния хороскоп, където на всеки от 12-те знака съответства по един месец, при Източния хороскоп на всеки знак-животно е отредена цяла година.

Сметките се водят по Лунния календар, като за началото на година е определено второто пълнолуние след Зимното слънцестоене (след 22 декември).

Половината от животните в Китайския календар (Плъх, Тигър, Дракон, Кон, Маймуна и Куче) са активни, отнасящи се към светлото или мъжкото начало (ян), а съответстващите им години завършват на четно число.

Другите шест животни (Бик, Заек, Змия, Овца, Петел и Глиган) са пасивни, съответно свързани с тъмното, женско начало (ин), а годините завършват на нечетно число.

Легенда за възникването на Китайския календар
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *