Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Рила планина
Легендата за Рила гласи, че Рилка била красива девойка

Легендата за Рила планина

Рила означава многоводна планина

Легендата за Рила гласи, че навремето тя била красива жена. Едно от най-популярните предания е за влюбените Рила и Пирин. Рила планина някога била красива жена – разказват пред „Уикенд” хора от някогашното село Горни Пасарел, потънало под водите на язовир Искър. Името й било Рилка. Оженила се тя за момък от горните земи. Името му било Пирин. Двамата млади обаче се оженили против волята на Рилкините родители. Не давали те единствената си щерка на Пирин – не знаели кой е, откъде е, чий син е, какъв занаят има и как ще изкарва прехраната за семейството си.

Рила планина
Легендата за Рила гласи, че Рилка била красива девойка

Легендата за Рила гласи, че Рилка била много красива и работна мома, но луда глава – каквото й хрумне, това правела, не слушала ни майка си, ни баща си. Оженили се двамата луди-млади без сватове и сватба, без песни и свирки, без родителска благословия. Забегнали далече от хората и се заселили в едно високо и пусто място. Родили им се две деца – момче и момиче. Кръстили ги Искър и Места – никой не бил чувал такива имена дотогава.
Тежка клетва вкаменява Рила и Пирин – гласи легендата за Рила.
Бащата ходел на лов, а майката гледала къщата и децата. Буйни и палави били братът и сестрата. По цял де се борили, карали и биели, вдигали олелия до небето. Оплаквала се майката на бащата, молела го да ги укроти с бащина дума и мъжка ръка. Ала Пирин не чувал. Грижа му било да донесе храна и дрехи за челядта си.
Rila_18Един ден Искър и Места се сбили жестоко, а майка им ги проклела с думите: „Да даде Господ да се разделите и никога вече да се не видите или срещнете. От вас хората да се плашат, с риби и жаби да живеете. Дано и аз да се вкаменя, та дума да не продумам и глас да не вдигна да ви повикам. И Пирин нека се вкамени и да стане като мене”.
Още не издумала Рилка тежката клетва и във висинето се появила силна светкавица и разсякла небето, чул се страховит гръм и в миг тя се претворила в планина – такава, каквато я виждаме сега. По същото време Пирин, който бил далече някъде на лов, също се вкаменил и се сторил на планина. А Искър и Места се превърнали в реки, които никога няма да се срещнат – гласи легендата за Рила.

За Станимир Тенев

Аз съм Станимир Тенев. Завършил съм икономика и журналистика. Журналист съм от 1994 г. Работил съм в електронни, печатни и интернет медии. В сайтовете на Марс Медия Груп работя от септември, 2008 г. “Нито ден без ред” е работният ми девиз.

Прочети още

Най-смешните тъпи вицове. Просташки вицове.

Тъпи вицове, шеги и смешки. От серията много тъпи, но смешни (Кратки!)

Най-смешните тъпи вицове. Просташки вицове. Тъпи вицове с отговори. Вицове за деца, за Иванчо. Тъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *