Вижте кои са Топ 10 несъстояли се Края на света!

Въпросът за Края на света вълнува всички живи хора на нашата планета и може да бъде разглеждан в контекста на религиите, научните и псевдонаучните теории за човека и неговото битие

Още преди утвърждаването на християнството, хората в древния Рим били убедени, че Края на света предстои. Уважаваният от тях философ Сенека предрекъл Края на света, а катастрофалното изригване на Везувий през 79 г. от н. е., заличило град Помпей, било тълкувано като началото на Края.

 Края на света
Края на света

През годините от тогава до сега, Края на света остава тайна, въпреки усилията на гадатели и учени, историци и мистици да го посочат. Ето една хронология на десет от най-известните дати, отредени за Края на света.

10-о място

За първия християни Края на Света бил свързан със смъртта на последния от 12-те Христови апостоли – Йоан Богослов, единственият който е починал от естествена смърт. Преди да си отиде от този грешен свят, в своето „Откровение“ той картинно описал Апокалипсиса с всички страхотии, съпровождащи унищожаването на човечеството. Обаче за датата на това събитие нищо никъде не споменавал и поради това, първите християни започнали да гадаят кога ще дойде Второто пришествие. А според казаното от един друг от Христовите апостоли – Марко:„…за този ден и час не знае никой, ни ангелите небесни, ни Синът божи, единствен Господ!“ Въпреки всичко, неуморните следовници на вярата, все се опитвали да разгадаят помислите Божии. Има сведения за един от тези ревностни християни по име Монтан, който твърдял, че най-точно е пресметнал кога ще дойде Второто пришествие. Той проповядвал, че Христос ще се спусне от небесата през 156 година. Обаче за съдбата на този нов пророк повече няма написано нищо – вероятно излъганите в очакване на Края на света негови съвременници, са му отдали заслуженото.

Боян Петракиев

Вижте кои са Топ 10 несъстояли се Края на света!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *