Кой е Чарли Чаплин, пита българчето

Добрият филмов герой от детството на баба – Чарли Чаплин, е почти непознат на днешните българчета. Отроците се захласват по 3D-творби, в които нещата стават почти наистина. Те са шумни, динамични, агресивни. В тях, както е в живота, героите са силни срещу слаби, доброто и правилата са предразсъдък, наивниците живеят винаги в безкрайна обсада, а боят и съсипията са задължителни.
Децата гледат филмите на своето време. Но ако поискат да разберат защо лошият е станал лош, защо човекът е създал приказките и наистина ли един ден доброто може да победи, непременно трябва да им покажем друг филм. Няма нужда да си купуват пуканки – ще им е трудно да преглъщат. На екрана черно-белият Чаплин ще бърза със смешната си походка, ще му се случват разни глупави неща, ще яде бой и ще се мъчи да избяга от поредния злодей. Повярвайте, и сегашните дечурлига ще се заливат от смях – стига да има кой да им покаже безсмъртния комедиант. Филмите на Чаплин ще се сторят на малките статични, а “бойните сцени” – допотопни и жалки. Но след това ще продължат да мислят за него и никога няма да го забравят.
Съдбата се шегувала с Чарлз Спенсър Чаплин – и той се шегувал с нея. Говори се, че се е родил в каруца на циганска принцеса. Дори да е вярно – какво от това? Детството му прилича на онези неща, които по-късно малки актьори ще покажат във филмите му – „Великият диктатор”, „Хлапето”, „Златна треска”. Черно-бели картини – какъвто всъщност е животът.

За Марта Савова

Прочети още

Прераждаме ли се в същото семейство?

Прераждане в същото семейство? Твърде вероятно! Починало дете

Прераждаме ли се в същото семейство? Твърде вероятно е починало дете да се върне в …

Едно мнение

  1. Кой е Чарли Чаплин, пита българчето…

    Ами ще пита, като никой не му го е показвал. Сега телевизиите ни сякаш са антинародни. Имам чувството, че се надпреварват кой ще пусне нещо по-тъпо, нещо по-идиотско. Сякаш се надпреварват коя най-добре работи за затъпяването на нацията. Едно време гледахме всякакви филми, сега гледаме само холивудски или анадолски брейнуошъри. Какво стана с европейските продукции?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *