Как коензим Q10 влияе на рака на гърдата и в кои храни се намира?

Резултатите от едно проучване доказват, че коензим Q10 допринася за забавянето на болести като рак на гърдата, меланома и други видове рак

Коензим Q10 (CoQ10) е много полезен супер антиоксидант, за който е доказано, че има огромни ползи за човешкото здраве. Той мастноразтворимо съединение и изследователите са проучвали дали може също да помогне на болни от рак, и по-специално при рак на гърдата? Резултатите от неотдавнашно проучване бяха положителни!

Какво представлява нужният за тялото коензим Q10 ?

Коензим Q10 също се нарича ubiquinol. Това е мастноразтворимо съединение, което се по естество се намира в клетките, където се произвежда вътре. CoQ10 помага усвоената храна да се превърне в енергия. Затова той  се намира в почти всяка клетка. Чрез някои определени храни също може да си го набавите в по-малки количества.

Митохондриите в клетките са източници на енергия и Коензим Q10 като силен антиоксидант, им помага да се запазят здрави. Какъо и другите антиоксиданти, така и той  помага за предотвратяване на уврежданията от опасните свободни радикали. Както е известно прекалено много свободни радикали в телата ни могат да доведат до преждевременно стареене и увреждане на ДНК, от което има тежки последици за здравето.

Недостигът на коензим Q10 обикновено се проявява със симптоми като мускулна слабост, умора, „мозъчна мъгла“ и високо кръвно налягане. От друга страна, научните изследвания показват, че коензим Q10 е в състояние да помогне при възникнали усложнения, свързани с диабет и сърдечни заболявания. Други проучвания са предоставили също силни доказателства в подкрепа на факта, че добавянето на CoQ10 може да помогне да се намали или забави растежът на някои тумори.

коензим Q10 допринася за забавянето на болести като рак.

коензим Q10 допринася за забавянето на болести като рак.

Коензим Q10 и рак.

Ползите от коензим Q10 за хората, които са решили да проведат превенция рака и да поддържат здравословен живот, вече са доказани и известни. По-нови изследвания доказват обаче как точно коензим Q10 може да забави значително растежа на тумора , особено при рака на гърдата и меланома.

Проучване от 2007 г., проведено в Индия, в Мадрасския университет, който е един от най-старите за страната, установило, че добавянето на коензим Q10 спомага за свиване на смъртоносните тумори като въздейства чрез едни протеини наречени цитокини, чиято дейност в клетките е да осъществяват комуникация между тях. По-специално, CoQ10 засяга VEGF или васкуларен ендотелен растежен фактор, чрез който се улеснява растежът на туморите.

В своя доклад, публикуван в научното списание за анестезиологични международни клиники, учените оптимистично наблюдаваното намаляване на описания растежен фактор е в състояние да предложи на лечението с CoQ10 добра прогноза и ефикасност и дори да успее да защити от метастази и повторна поява на рака.

Освен това, проучване от 2012 г., публикувано в научното списание Integrative Cancer Therapies, предполага, че CoQ10 може да действа като защита срещу ROS или към намиращите се в рамките на клетъчните митохондрии реактивни кислородни видове. Увеличените количества ROS са в състояние да причинят увреждане на клетките и оксидативен стрес.

Коензим Q10 и възпаленията.

Възпалението както е добре известно, е част от основните причини за повечето заболявания дори и рак. CoQ10 допринася за предпазване от метастази на рак на гърдата като подпомага имунната система и допринася за понижаване на възпалителните маркери. Едно германско проучване от 2008 г. е само от много други, които са открили полезните ефекти на коензим Q10 върху възпалението благодарение на неговата способност да регулира низходящия C-реактивен протеин.

Проведените клинични проучвания с пациенти болни от СПИН, както и с рак показват, че приемането на коензим Q10 повишава значително нивото на имуноглобулин G (IgG) в кръвта. Последният е антитяло първи тип, което по време на инфекция обикновено се освобождава от имунната система. В друго малко проучване се твърди, че добавянето на коензим Q10 увеличава продължителността на живота на болните от рак пациенти над очакваната от 5 до 15 години.

С възрастта коензим Q10 намалява.

Коензим Q10 е ценна съставка на храната независимо дали е налице опасният рак.

Коензим Q10 е ценна съставка на храната независимо дали е налице опасният рак.

Коензим Q10 е ценна субстанция независимо дали е налице опасният рак на гърдата или имате намерение само да се предпазите, която е най-добре да добавите към медикаментите и лечебните си средства, които използвате. Това е най-много от полза за Вас, ако сте над 40 години, особено защото резултатите от проучванията доказват също, че естествените нива на CoQ10 намаляват с възрастта.

Как коензим Q10 влияе на рака на гърдата и в кои храни се намира?
5 (100%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *