Откриха кодекс от Древен Египет и го дешифрираха

В ръцете на учените е попаднала много стара книга на пергамент от Древен Египет, която е наречена кодекс според писаното в нея

Един египетски Наръчник на Ритуална Мощност (както изследователи го наричат в превод от английски – Egyptian Handbook of Ritual Power) е бил дешифриран и в него се разкрива серия от извиквания и заклинания. Тя включва любовни магии, екзорсизъм и лек за черна жълтеница (потенциално фатално инфекция). Един от изследователите го нарича кодекс, който има 20 страници и е написан на пергамент, на коптски (египетски език). Той е илюстриран и е на около 1300 години.

Това изображение показва част от текста на древния кодекс. Снимка от г-жа Effy Alexakis, от Macquarie University, изследователски център по древни култури.

Това изображение показва част от текста на древния кодекс. Снимка от г-жа Effy Alexakis, от Macquarie University, изследователски център по древни култури.

Учени откриха кодекс от Древен Египет и го дешифрираха

Изследователите са дешифрирани древен египетски наръчник, разкривайки серия от извиквания и заклинания. Наред с другите неща, в „Наръчник на Ритуална Мощност“, както изследователите наричат ​​книгата, разказва на читателите как да правят любовни магии, да прогонват злите духове и за лечение на „черна жълтеница,“ бактериална инфекция, която е все още се среща и днес и може да бъде фатално заразяването с нея.

Книгата е на около 1300 години и е написан на коптски, египетски език. Тя е изработена от подвързани страници на пергамент – тип книга, която учените наричат ​​кодекс.

„Това е пълен кодекс на пергамент от 20-страници, съдържащ наръчника за хора практикуващи ритуали,“ пише Малкълм Чоат (Malcolm Choat) и Иайн Гарднър (Iain Gardner), които са професори в Австралия в Macquarie University (Университет „Макоори“) и университета в Сидни, съответно, в книгата си, “A Coptic Handbook of Ritual Power” (Brepols, 2014 г.).

Древен Египет крие своите тайни.

Древен Египет крие своите тайни.

Древната книга „започва с дълга серия от извиквания, които завършват с рисунки и думи на власт“, пишат те. „Те са последвани от редица предписания или магии, за да се излекува човек с времето от духове и различни заболявания, или да донесе успех в любовта и бизнеса.“

Например, за да подчини някого, кодекса казва, че трябва да се каже, магическа формула над два пирона, а след това „ги вкара в неговата страна, един от дясната страна и една от ляво на входа на дома му.“

Изследователите смятат, че кодекса може да датира към седми или осми век. През това време, много египтяни са били християни и кодекса съдържа редица извиквания с произнасяне на името на Исус. Подобно на християните, когато прогонват духове и особено екзорцистите.

Групата последователи на Сит

Въпреки това, някои от извиквания изглеждат по-свързан с група, която понякога се нарича „Sethians“. Тази група процъфтява в Египет по време на ранните векове на християнството и се превежда като Seth, на български Сит, третият син на Адам и Ева, към когото групата в древния кодекс се отнасят с високо уважение. Един призив в наскоро дешифриран текст от кодекса призовава „Сит, Сит, живия Христос“.

Част от древноегипетския кодекс.

Част от древноегипетския кодекс.

Откриването на кодекса се отнася до божествена фигура на име „Baktiotha“ (Бактиота), чиято самоличност е загадка, казват изследователите. В текста пише, „Благодаря на вас и аз ви призовавам, Бактиота: Големият, който е много надежден; този, който е господар над четиридесет и деветте вида змии“, според превода.

„The Baktiotha е амбивалентна фигура. Той е една велика сила и управител на силите в материалната сфера „, каза Чоат и Гарднър по време на конференция, преди да е публикувана книгата на кодекса.

Историческите сведения сочат, че църковните лидери разглеждат на групата Sethians като еретици и от 7-ми век, те са или изчезнали извън Египет или са измрели.

Този кодекс, със своята смесица от групата Sethian (на Сит) и православни християнски извиквания (по-точно тогава още църквата не е била разделена на православни и католици, но се има пред вид християните в зоната на владеене на Константинопол), може в действителност да е преходен документ, написан преди всички от групата Sethian с извиквания на духове и правене на магии, който в последствие е щял да се очисти от магическите текстове, заявиха изследователите. Те отбелязаха, че има и други текстове, които са подобни на новосформирания дешифриран кодекс, но които съдържат по-християнски и по-малко текстове на групата Sethian.

Изследователите са на мнение, че извиквания първоначално са били отделени от 27 на магиите в кодекса, но по-късно, заклинания и тези магии се комбинират, за да образуват „единствен инструмент на ритуална власт“, каза Чоат на живо в предаване на Science и в имейл.

Кой би могъл да го използва?

Самоличността на лицето, което използва този кодекс е загадка. Потребителят на кодекса не е задължително да е бил свещеник или монах.

„Това е моето усещане, че не са хора практикуващи обреди извън редиците на духовенството и монасите, но точно кои са те е загадка за нас и от факта, че хората, които са го ползвали не са искали наистина да бъдат етикетирани като „магьосник“”, казва Чоат.

Според част от езика използван в текста се предполага, че древният кодекс е написан за употреба от мъж в предвид обаче, че „не би спрял и практикуващи жени за женски ритуал с помощта на текста разбира се,“ казва той.

Произход

Произходът на кодекса е загадка. Университетът Макоори тя е придобила в края на 1981 от Майкъл Факелман, един търговец на антики със седалище във Виена. В „70-те и ранните 80-те години, Университетът Макоори (подобно на много колекции по целия свят) закупил папируси от Майкъл Факелман,“ казал Чоат в имейла.

Учени откриха кодекс от Древен Египет и го дешифрираха.

Учени откриха кодекс от Древен Египет и го дешифрираха.

Но не е известно откъде Факелман се е сдобил с древния кодекс. Стилът на писане предполага, че той първоначално е от Горен Египет.

„Диалектът предполага произход в Горен Египет, може би в околностите на Ashmunein / Hermopolis“, който е бил древен град, пише в книгата си Чоат и Гарднър.

Древният кодекс сега се помещава в Музея на древните култури в Макоори Университет в Сидни.

От описаната находка – древният кодекс, се разбира, че египтяните през 7-8 век са били на прав път с постепенното изоставяне на техните езически ритуали и вярвания, които ги водят към вечната смърт, според писаното в Библията, и с ориентацията им към Християнството като истинска религия водеща към спасение и вечен живот чрез вяра в Исус в деня на възкресението. Това се потвърждава и от историята. За съжаление по тези времена се появява на историческата сцена новата религия Исляма. Той може да е монотеистична религия, но подобно на езическите религии не води към спасение.

Откриха кодекс от Древен Египет и го дешифрираха
3.7 (73.33%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *