Какво е клинична смърт и защо хората, които са я преживели често виждат ярка светлина и се срещат с починали близки?

Проблемът за изучаване на клиничната смърт като гранично състояние между живота и смъртта остава една от най-големите загадки, която поражда спорове между голяма част от учени, медици и вярващите в метафизичното.

Установено е, че смъртта не настъпва моментално след спиране на дишането и сърдечната дейност.

Според медицината почти веднага се изключва съзнанието, защото мозъкът не получава кислород. Независимо от това в продължение на няколко минути (обикновено от 3 до 6) след спиране на дишането започва клетъчна смърт в мозъчната кора.

Състоянието, при което всички части на мозъка са загубили здравите неврони се нарича клинична смърт.

Често преживелите клинична смърт споделят, че са видели тунел с ярка светлина

Често преживелите клинична смърт споделят, че са видели тунел с ярка светлина

Други човешки органи като сърцето, белите дробове, черният дроб и бъбреците могат да функционират още известно време без кислород.

нумерология

Тези, които вярват в метафизичното обаче споделят мнението, че душата на сериозно болен или ранен човек напуска физическото тяло и пътува до входа на задгробния живот. Там обаче понякога душата не е допускана по една или друга причина.

Често тези лица са изпратени обратно на Земята, за да продължат живота си с нова цел.

Лекарите и учените подозират, че това са халюцинации, предизвикани от процеса на умиращия мозък.

Други пък предполагат, че предстоящото изключване на мозъка предизвиква прилив на еуфория, причиняваща освобождаването на едорфини в хипокампа (област на мозъка, участваща в паметта).

Има и религиозна гледна точка. Много хора, включително и учени са склонни да вярват, че след смъртта си един човек отива в рая или ада.

Халюцинациите на преживелите клинична смърт са доказателство, че рая и ада съществуват.

Като цяло проучванията показват, че при смърт човешкото тяло губи няколко грама от теглото си. Привържениците на религията обявиха, че този парадокс се получава поради отделянето на душата, която според някой теории тежи 21 грама.

Така или иначе феноменът клинична смърт си остава загадка за учените, която, надяваме се, скоро ще бъде категорично разгадана.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: