Ето кой китайски крал е построил езеро с вино и гора от месо

Една история за китайски крал, който построил езеро с вино и гора от месо, станали символ на корупцията и за това как е загинал

Езерото с вино на крал Джоу Син

Последният владетел на династията Шанг (Shang) в Китай е знаел как да се отпусне. Когато той и неговата кралица са искали да се отпуснат, те са можели да се отправят към двореца си и да се потопят в езерото си от вино. Историята за този владетел крал Джоу Син с прочутото езеро наподобява на легенда, на мит, но има и истина. За някои факти ясно се разбира, че са преувеличени и че са в сферата на фантазията, но има и записки на един велик китайски историк за него, които са интересни.

Това не беше просто сладко име. Както се казва „Езерото с вино на император Джоу Син”, се е простирало на повече от два километра във всяка посока. То е било достатъчно голямо, че императорът, ако поискал е можел да вземе кану и да се запъти към езерото с алкохол. Тука размерът на езерото изглежда, че е твърде преувеличен, тъй като според записките, то било построено в градините на императорския дворец и по него можели да плуват по няколко големи канута, следователно то е много малко.

В центъра на езерото крал Джоу Син (наричан е и Джи Кин) е построил изкуствен остров с гора от месо. По дърветата му се печели месни шишчета и дебели парченца пилешко, освен това говеждо и свинско също са висели от клоните. Кралят е можел да прекара времето си в кануто си, да си напълни каната с вино от езерото под него и да изтръгне месо от клоните, което висяло над главата му.

Известният китайски крал Джоу Син обикалял езерото си и вадил вино от него.

Известният китайски крал Джоу Син обикалял езерото си и вадил вино от него.

Това е бил дворец на удоволствията, различен от тези, които някога са се срещали по света, а купоните, които се правели там, са били напълно неумолими празници на разврат. Колкото хора да се тълпели в двореца му, дори до 3000, всички като правило са били голи. По негова заповед те пиели вино от езерото като животни или се гмуркали в него и плували, или пък се гонели един друг в неприлични оргии. И императорът и императрицата седели в средата на всичко това, наслаждавайки се на пиянските удоволствия на властта.

Кралица Даджи

Хората са кавали, че император Джоу Син всъщност е бил добър – поне в ранните години. Той е имал добра репутация на интелигентен и спокоен човек. Всъщност той е бил почти точно обратното на човека, когото бихте предположили, че седи в лодката в езерото с вино.

Джоу Син е бил добър крал, докато се запознал със съпругата си.

Джоу Син е бил добър крал, докато се запознал със съпругата си.

В  записите на великия историк Сима Чиан пише, че крал Джоу Син в началото на своето царуване, имал способности, които надминавали тези на обикновения човек и е бил много бърз. Според легендата той бил достатъчно интелигентен, за да спечели всичките си аргументи, и бил достатъчно силен, за да гони дивите зверове с голи ръце. Крал Джоу Син е царувал 29 години от 1075-1046 г. пр. Хр.

Когато пораснал, обаче, той се е променил и като че ли загубил донякъде разсъдъка си. Трудно е да се каже със сигурност какво се е случило, но древните китайски писатели са обвинявали жена му Даджи. Тя била най-красивата жена в Китай, и се е говорило, че от втората среща с нея, той станал толкова обсебен, че от желанието си да я впечатли, забравил всеки дълг, който имал.

Древните китайски писатели обвинявали кралица Даджи, че е повлияла отрицателно на крал Джоу Син с ниския си морал.

Древните китайски писатели обвинявали кралица Даджи, че е повлияла отрицателно на крал Джоу Син с ниския си морал.

Даджи бела купонджийка, казано на съвременен език. Тя пиела тежко и е говорила открито за секса, а крал Джоу направил всичко възможно, за да я впечатли. След като се срещнали, крал Джоу Син заповядал на музикантите да напишат най-еротичните песни, които можели да бъдат измислени. И по нейно желание той изразходвал по-голямата част от бюджета на своето царство върху огромното езеро с вино.

Кралица Даджи казвала: „Трябва да имате този винен басейн и гора с месо, за да покажете, че сте над всички благородници в царството!”

Змийската яма

Едно от наказанията, издавани от крал Джоу Шин било непокорните да бъдат хвърляни в яма със змии.

Едно от наказанията, издавани от крал Джоу Шин било непокорните да бъдат хвърляни в яма със змии.

Поне така се разказва в историята. Трудно е да се отделят фактите от фантастиката. Някои от историите за Даджи са абсурдни. Една версия на легендата дори твърди, че тя е била демонизирана, измисляла различни зли неща като яма със змии за непокорните. На това народът казвал, че е под влияние на демон, на зъл дух или, че тя има дух на лисица.

Хората я демонизирали, заради постъпките ѝ. Казвали са, че изглежда като чудовище, може би, защото им е обърнала гръб.

За тях езерото с вино било нещо повече от удоволствие. Това е била голяма финансова тежест, която разбивала цялото им царство. Той платил за партитата си от гърба на своя народ, натоварвайки силно всеки човек под негово управление. И освен, че е вземал парите на хората, той не се е появявал пред съда, не можели да го осъдят.

Мъчения на затворниците

Хората започнали да се ядосват и някои са имали смелостта да му кажат за злите му постъпки. Кралят обаче никога не е приел критиките сериозно.

Когато неговият чичо се оплакал от влиянието на Даджи и партитата в езерото с вино, крал Джоу заповядал да го разсекат, а все още биещото му сърце изтръгнал от тялото му. По това време се е говорило, че сърцата на великите мъже са имали седем камери, а царят се пошегувал, че иска да види дали чичо му е велик човек.

Известният с лоша слава китайски крал Джоу Син построил езеро с вино и гора от месо.

Известният с лоша слава китайски крал Джоу Син построил езеро с вино и гора от месо.

Кралят и кралицата започнали да се проявяват творчески. Първо те са изградили яма пълна със змии, създадена да хвърлят вътре дисиденти. После измислили друго нещо, което нарекли наказание за изгаряне с оръдие. Това е било огромно бронзово оръдие (просто цилиндър, защото тогава е нямало оръдия), изпълнено с изгарящи въглени, предназначено да изгори живи жертвите.

Първият, който бил убит с него, бил съветник на име Мей Бо, екзекутиран за престъплението, че обвинил краля, че убива собствените си хора. Мей Бо бил вкаран в тронната зала, съблечен гол и вързан към оръдието. После изсипали въглищата и го изгорили.

Всички присъстващи били принуден да го гледат как умира. За всеки, който се осмелявал да каже нещо непростимо, имало заплаха да бъде третиран като Мей Бо, казал им царят. Това било предупреждение.

Всички шумове, които минавали през тълпата, скоро били заглушени от ужасните писъци на Мей Бо. Никой човек не можел да напусне залата, дори когато миризмата на горяща плът изпълвала мястото.

Крал Ву от Джоу

След смъртта на Мей Бо, хората се страхували да кажат нещо на краля. Той и кралицата му останали в мир, за да се отпуснат до езерото си с вино, да сънуват нови и странни девойчества, да прекарат времето си приятно.

Крал Джоу Син обаче не осъзнавал, че е наблюдаван от друг крал. Съседният крал Ву, бил планирал да го нападне след известно време и чакал подходящия момент. Когато шпионите му съобщили, че хората са се обърнали срещу своя крал, Ву нападнал.

Той изпратил само няколкостотин мъже, които да атакуват града, и това е всичко, което е било нужно. Повечето от мъжете на Джоу Син захвърлили оръжията си и се предали на място, докато някои дори се присъединили към атакуващата армия. За кратко време столицата паднала и последният от войниците на Джоу Шин се обърнал срещу него.

Джоу Син се оттеглил в двореца си за удоволствие и за последен път застанал до езерото си с вино. Докато чакал вражеската армия да дойде, той подпалил двореца и не е бягал. Той просто седял край езерото както и друг път се наел да го консумира.

Династията Шин е просъществувала повече от 550 години. Със смъртта на цар Джоу Син, тя паднала и започнала нова ера в китайската история.

Неговото езеро с вино обаче останало обезсмъртено като идея. От този ден 3000 години по-късно, фразата „Винен басейн и месо“ се използвала в цялата страна като символ на корупцията, наречена за царя, който е бил корумпиран много повече от всеки друг.

Езерото с вино на китайския крал Джоу Син. Тематично изображение.

Езерото с вино на китайския крал Джоу Син. Тематично изображение.

Поуки от историята на император Джоу Шин

От тази история с Джоу Шин става ясно, че винаги е имало корупция и в миналото както и сега. И както неговото царство е било превзето от техните съседи, така се е случило и в съдбите на други империи. Развратът, трупането на богатства по нечестен начин, корупция, ограбването на народа с данъци, са били предшественици на падението на народите. Винаги развратът и духовният упадък са последвани от гибел, включително и на цели държави и империи. Така се с лучило с Римската империя, с Вавилонската империя и с други.

Например по времето на царуването на внука на цар Навуходоносор във Вавилон, непревземаемият град е бил превзет много лесно, вследствие на опиването на царя, придворните и войниците с алкохол и похулването на истинския Бог. Това е било предсказано преди години, че ще случи и дори по какъв начин от пророците Исая и Еремия.

По време на царския пир се е появила една тайнствена ръка и е записала на стената в залата, че е претеглен си на Божиите везни и е намерен недостатъчен, и че царството му е предадено на персийците и мидяните. В същата нощ, градът бил превзет и цар Валтасасар убит. Упрекът на пророк Даниил към него е бил в това, че той не се е смирил пред Бога както дядо му Навуходоносор и не е отдал слава на истинския Бог, в Когото е дишането му и живота му и управлението на царството му.

В наше време се забелязва едно отстъпление от духовността и отдаване на удоволствията, разврата и други неща, които са мерзост за Бог и ни отделят от него. Самите политици и духовни водачи от Ватикана, водят народите в грешен път. Корупцията, пропагандирането на хомоесксуализма, неморалността и други явление са показателни за нашето време, което е описано в Библията като последното време преди края. Всичкото зло, което става около нас е част от знаменията за времето преди края, които са предсказани.

Остава само папата да се наложи над политиците и да прекара своите религиозни планове и цели чрез светската власт и да се изпълни и последното предсказано пророчество за нашето време описано в книгата Откровение 13 и 14 глави. Тези планове са в процес на изпълнение.

Всеки човек трябва сам да вземе решение на коя страна ще застане в невидимата борба между доброто и злото – да застане твърдо зад принципите на Библията или да се остави да бъде измамен и да получи белега на звяра. Който остане верен на библейските принципи, ще получи наградата обещана ни от Бога, в Него са дишането ни и живота ни, и тя е вечният живот. Още по този важен въпрос – ТУК и друга статия – ТУК. Вижте и клиповете!

Ето кой китайски крал е построил езеро с вино и гора от месо
5 (100%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *