Карфиол – хранителни стойности, ползи за здравето и свойства

Карфиол – какви са неговите хранителни стойности, колко калории има и какви са полезните му свойства? Той съдържа сулфорафан – химически антиоксидант.

Известният ни с полезните си свойства карфиол е зеленчук, богат на полезни за здравето вещества и ниско съдържание на калории, идеална храна за консумация при нискокалорична диета. Но какви са благоприятните му качества, с които е известен? Колко калории има и какви са неговите хранителни стойности?

Карфиол: какви са неговите хранителни стойности, колко калории има и какви полезни свойства има? Карфиолът е зеленчук, богат на минерални соли и няколко важни витамина; той има много малко калории и поради тази причина е особено препоръчителна храна за хора, които следват нискокалорична диета. Но какви са ползите за здравето? Колко калории и какви качества има карфиолът?

Карфиол – хранителни стойности.

Карфиолът е типичен зеленчук на студения сезон, въпреки че на пазара се среща обикновено и през цялата година. Благодарение на важните си хранителни вещества, ниско калоричните и добре засищащи свойства, карфиолът е перфектна храна за консумиране по време на диета за отслабване.

Калории 100 гр    Въглехидрати    Мазнини        Протеин        Захар

40 ккал                         4.40 г                 0.30 г            5,30 г           3.90 г

 

Карфиолът се състои от 95% вода, 2.5% фибри и в останалата част от протеини, захари и мазнини. Той съдържа различни видове минерали като калций, фосфор, желязо, магнезий, флуорид, натрий, цинк и калий, и важни витамини като витамин А, витамини В (В1, В2, В3, В5, В6), витамин С, витамин Е и К. Също така е и добър източник на бета-каротин.

В карфиола също са важни аминокиселините, такива като аспарагинова и глутаминова киселина, триптофан, аланин, аргинин, цистеин, глицин, фенилаланин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, пролин, метионин, серин, тирозин, треонин и валин.

Полезни свойства за здравето.

Благодарение на скъпоценните си хранителни вещества карфиолът има няколко предимства за цялото тяло.

Свойства за кожата

Сулфорафан (химически антиоксидант), присъстващ в карфиола, е в състояние да предпази кожата от излъчването на UV лъчите и техните вредни ефекти, работейки отвътре. Това вещество предпазва кожата от възпаление и тумори.

Антитуморни свойства

Лилав карфиол

Лилав карфиол

Веществото сулфорафан може да потисне раковите клетки и да забави прогресирането на заболяването. Последните проучвания показват, че комбинацията от карфиол и куркума е ценна помощ при превенцията и лечението на рак на простатата.

Храносмилателни свойства

Доброто количество влакна, съдържащи се в карфиола, благоприятства храносмилателния процес; докато наличието на глюкорефан и сулфорафан, предпазва стомаха от атаката на бактериите.

Имуно стимулиращо свойство

Високото съдържание на витамин С и други важни антиоксиданти правят карфиола добър съюзник срещу инфекциите, причинени от бактерии или вируси; той също така прави имунната система по-силна срещу външните атаки на патогени.

Свойства срещу колит

Противовъзпалителните свойства на карфиола са полезни за противодействие на първите симптоми на колит, облекчават болките.

Антиоксидантни свойства

Силното присъствие на антиоксиданти в полезния карфиол противодейства на разпространението на свободните радикали, което забавя процеса на стареене на клетките; в допълнение, антиоксидантите стимулират ензимите, които имат задачата да неутрализират раковите клетки.

Свойства за очите

Бета-каротинът и други антиоксиданти в карфиола защитават здравето на зрението, особено макулната дегенерация, болест, причинена от естествения процес на стареене; не само, че антиоксидантите защитават ретината от оксидативен стрес и предотвратяват катаракта.

Свойства за сърцето

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на карфиола, носят ползи за сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Благодарение на тези свойства, карфиолът е в състояние да предотврати сърдечни и съдови заболявания, като сърдечен удар и артериосклероза.

Полезни свойства при бременност

Карфиолът е богат на фолиева киселина, вещество, което насърчава правилното развитие на плода, като същевременно го поддържа в здравословно състояние през цялата бременност.

Сок от карфиол

Сокът от карфиол се използва за лечение на различни заболявания като анемия, диабет, изтощение, депресия, различни форми на гастрит, стрес и нервност.

Как да ядем карфиол

Свежият карфиол също може да се яде суров, нарязан тънко и прибавен към салатата. По този начин ще се възползвате повече от неговите свойства, тъй като консумираните сурови зеленчуци запазват своите органолептични характеристики непокътнати. Най-добрият начин да се консумира е на пара, както и суров: по този начин ще запазите всички хранителни вещества, без да ги губите по време на готвенето.

Карфиолът е типичен зеленчук на студения сезон, въпреки че на пазара се среща обикновено и през цялата година

Карфиолът е типичен зеленчук на студения сезон, въпреки че на пазара се среща обикновено и през цялата година

За да се гарантира свежестта на карфиола, уверете се, че съцветието му е напълно бяло. Ако главата изглежда малко по-тъмна, карфиолът не е свеж или лошо се съхранява.

В древния Рим карфиолът е използван за облекчаване на тъгата и лошото настроение. При варенето на карфиол, не изхвърляйте водата, тя е богата на сяра и е полезна срещу някои кожни заболявания. Карфиолът може да се държи в хладилника в продължение на 5 дни, или може да бъде замразен, след като е бил напълно измит. Той е зеленчук от „кръстоцветното“ семейство, което включва също брюкселско зеле, черно зеле, савойско зеле, броколи, репички и рукола.

Карфиол – хранителни стойности, ползи за здравето и свойства
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *