Капан за сънища – как да си го направим сами у дома

Капан за сънища е лесно да се изработи дори и в домашни условия

Капан за сънища предпазва най-вече малките деца от кошмарите

Капан за сънища е може би най-разпространеното средство против кошмари, на което много хора и в днешни дни разчитат.

Мистичният амулет служи за предпазване на човек от лошите сънища, като най-често той се закачва в спалните на малки деца, а също и на младоженци. Малко хора обаче са наясно, че всяка част от който и да е капан за сънища символизира различни неща.

Вижте и ТОВА: !

Елементите на амулета имат различно значение като най-мощен е големият кръгъл обръч.

Много хора погрешно смятат, че неговата цел е единствено да захване мрежата. Истината е, че той изобразява кръговрата на живота. А мрежата съвсем умишлено наподобява мрежата на паяк.

Специална роля е отредена и на перата на всеки един капан за сънища. По-долу ще ви обясним най-подробно как да си го направите сами, така че да ви върши работа!

В своята същност перата представляват стъбла, по които да преминават хубавите сънища, за да навлязат директно в ума на спящия.

По принцип най-хубавият капан за сънища се изработва от индианци.

Да се направи такъв амулет и вкъщи обаче не е никак трудно, макар и действието му да не е така силно. За целта ви е необходим върбов обръч, в който да преплетете мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина.

В центъра му трябва да сложите перо от нощна птица, най-добре сова.

Според предпочитанията на всеки човек, капанът за сънища може да се украси с още различни елементи. Най-често това са други, по-малки перца, а също и цветни мъниста.

Идеята за направа на капан за сънища се е зародила в индианците от племето Оджибуе. Те го поставяли над леглата на малките деца, за да прогонят кошмарите от тях. В днешно време обаче все повече хора ги окачват в домовете си, като амулетът е предпочитан талисман и от младоженците за семейното им ложе.
И така:

Как да си направим истински Капан за сънища

капан за сънища 01

Изберете подходящите материали.

Тези талисмани са много мощни. Те трият негативните мисли по време на сън и ни зареждат с положителни. Могат да променят живота ни за добро

Капаните за сънища са създадени за пръв път от северноамериканския народ Оджибуе, които вплитали тези магични паяжини от върбови венци и сухожилия.

Обръчът представлява пътя на мечката гризли, а също така и преминаването на слънцето през небето. Нощно време дупката в центъра, наречена баведжиге, пропуска добрите сънища. Баведгигевин, лошите сънища, са уловени в паяжината и се разпръскват при първата сутрешна светлина.

Необходими материали

Съберете материалите за Капана си за сънища. Всеки един от тях е описан по-нататък.

капан за сънища 02

Какво ще използвате за обръча?

Решете какъв материал да използвате за обръча. Обръчът е основата на Капана за сънища, неговата форма и структура. Той обикновено е не по-голям от ръката на възрастен човек.

Обръчите обикновено се правят от изсушена върба или асма, каквито се продават в много занаятчийски магазини. Можете също така да използвате клонки от маслиново дърво или каквото друго растение ви е под ръка. Клонките от асмата могат да бъдат потопени във вода, докато омекнат достатъчно, за да оформят обръча.

Купете около 2 метра върба или клонки от гроздова асма, които ще използвате, за да изплетете обръча.

Дървен или метален обръч също може да бъде използван. Изберете такъв между 7,5 и 20,5 сантиметра в диаметър.

капан за сънища 03

С какво ще увиете обръча?

Купете кожен шнур. Шнурът се използва за да се увие около обръча. Използвайте еленова кожа или друга кожа. Ширината не трябва да бъде по-голяма от обръча, който ще направите. Както и да е, ако не можете да откриете кожен шнур, всякаква панделка или връв от естествен материал ще свърши работа (препоръчват се конци за бродиране).

Изберете вида връв. Връвта се увива около обръча, за да създаде мрежата на Капана за сънища. Трябва да бъде силна, но тънка. Използвайте навосъчена найлонова връв или обработени сухожилия.
Връвта, която се използва, традиционно е бяла или безцветна, но може да се използва също така и връв, боядисана във всякакви цветове.

Дължината на връвта трябва да бъде десет пъти наложена на дължината на обръча. Вие трябва да увиете връвта около обръча и така да създадете първата част от своя Капан за сънища.

Изберете декоративни елементи. Най-старите Капани за сънища са нямали декоративни украси, но в последните години все повече се използват мъниста или пера, те представляват различни елементи от живота.

капан за сънища 05

Изберете перата и мънистата

Висящо перо е символ на въздуха, без който никое живо същество не може да оцелее. Твърди се, че вплетено в Капана за сънища перо означава, че сънят е преминал през кръга. Пера от бухали представляват мъдрост, от орли олицетворяват смелост, се използват най-често. Но в днешни дни е незаконно да се използват пера от тези птици, тъй като са застрашени видове. На тяхно място се използват изкуствени пера.

Скъпоценни, полускъпоценни камъни или фалшиви такива, може да се използват за да представят четирите посоки на света: север, юг, изток и запад. Тези мъниста могат да бъдат вмъкнати между плетката.
Изберете цвят и камъни, които имат персонално значение за вас.

Да направим обръча

капан за сънища 06

Направете обръча

Оформете обръча. Поставете клонките от върба или тези от гроздова асма в тенджера с вряла вода. Оставете ги да омекнат за около половин час, докато станат гъвкави и могат да се извиват без да се счупят. Оформете ги в кръг, нека има няколко ката, за да стане обръчът здрав. Използвайте кабелни превръзки, за да затегнете обръча на три места, така че той да държи формата си, после го оставете да изсъхне напълно.

Затиснете обръча между две тежки книги, за да сте сигурни, че ще изсъхне напълно плосък.
Ако използвате дървен или метален обръч, пропуснете гореописаната процедура и направо преминете към следващото.

Увийте обръча. Сложете малко секундно лепило в единия край на връвта. Натиснете я към обръча. Използвайте едната ръка, за да притискате края, докато лепилото хване, и използвайте другата, за да започнете да увивате връвта около обръча. Продължавайте да увивате обръча, докато целият е покрит плътно с връвта.

капан за сънища 07

Увийте обръча с лентата

Всяка връв от велур или другите материали трябва да бъде здраво увита и да притиска съседната намотка, но намотките не трябва да се застъпват една върху друга.

Само най-последната намотка трябва леко да припокрива първата. Вземете края на връвта и го подпъхнете под предпоследната намотка, като по този начин оформите възел, който да държи структурата здрава.

Направете висяща халка. Вземете останалата част от връвта и я оформете като халка, която стърчи вертикално в началото на обръча. Държейки здраво обръча, използвайте края на връвта да направите възел в началото на обръча. Затегнете здраво, после използвайте ножици, за да отрежете останалото парче връв.

Да изтъчем паяжината

капан за сънища 09

Започнете да правите паяжината

Изтъчете първата редица. Започнете връзвайки единия край на връвта във възел към обръча, като се хване и халката. Работете в посока на часовниковата стрелка, разтягайте връвта на няколко сантиметра спрямо основата на обръча и после увивайте около него. Повторете същото няколко пъти. Продължавайте да правите паяжината по същия начин, докато достигнете началото на обръча.

Ако правите по 7,6 сантиметра спрямо диаметъра, традиционният метод е да се правят осем такива редици около обръча.

Конецът около обръча трябва да е леко хлабав. Той ще се опъне в момента, в който продължите с тъкането.

Продължавайте да тъчете. Вземете края на конеца и го вплетете в мрежата, която направихте в началото. Направете възел от новия конец и хлабавата мрежа от началото. След като направите възела, направете втори възел между втория и третия възел от началото. Продължавайте да вплитате конеца по този начин, докато имате възел с конците между всяка връзка.

капан за сънища 10

Довършете паяжината!

Всеки възел трябва да е точно в средата между връзките на мрежата.

Докато тъчете, издърпвайте конеца, но не прекалено силно.

След като направите първата редица от възели, продължавайте да плетете конеца между новите сегменти и да правите нов възел в средата на всеки от тях. Кръгът, който оплитате, ще става все по-малък и по-малък. Колкото по-малък става той, толкова по-силно опъвайте конеца.

Ако искайте, добавяйте няколко мъниста или скъпоценни или полускъпоценни камъни. Поставяйте ги разпръснати, или си съставете схема.

Завършване на Капана за сънища

капан за сънища 11

Изпипайте всичко!

Затегнете мрежата. Когато сте изплели цялата мрежа до края чак до малък кръг в средата, завържете края на конеца около мястото, където сте направили последния възел. Направете двоен възел, за да сте сигурни, че няма да се разплете. Издърпайте здраво и отрежете остатъка.

2. Добавете висящото перо. Ако искате да добавите декоративно перо, или две такива, завържете го с ново парче конец към основата на перото и обръча. Завържете другия край на перото към центъра на Капана, като можете да го свържете с някой от възлите. Използвайте двоен възел, за да сте сигурни, че е здраво завързано. Отрежете висящите конци от двата края.

Можете да добавите мъниста, след като поставите перото, но трябва да сте сигурни, че са добре закрепени.

капан за сънища 12

Сложете перцето, но го закрепете добре!

Можете да увиете основата на перото в велурена връв, ако искате да прикриете възела. Намажете край на велурената връв със секундно лепило. Натиснете здраво в основата на перото и оставете да хване лепилото. Увийте основата на перото, след това опънете велурената връв и залепете и другия край.

Как да използваме Капана за сънища

капан за сънища

Как се използва така нареченият капан за сънища и как действа?

Поставете капана за сънища в близост до прозореца на спалнята си. С първите слънчеви лъчи, всички лоши мисли, които са прониквали в съзнанието ви през нощта, ще се разпръснат. Само добри и позитивни мисли ще ви спохождат през целия ден.

Съвети

 1. Капани на сънища може също така да се правят във формата на сълза, те са специфични за Канада и Североизточните Щати.
 2. Експеримент! Използвайте жизнерадостни цветове и уникални пера и мъниста, не е необходимо да търсите пера от защитени видове.
 3. Призори се вгледайте в чудото на изгрева, както той е уловен и блести със сутрешната роса през мрежата на Капана си.
 4. Възрастните хора трябва да използват здрави конци и върви, които да рефлектират върху сънищата и житейските им цели.
 5. Капани за сънища могат също така да бъдат направени във формата на сърце, което ще привлича любов към собствениците им.
 6. Подсигурете се конците на вашия Капан за сънища да са достатъчно здрави, за да не се скъсат.
 7. Отнасяйте се към вашия Капан за сънища внимателно, с грижа и той ще ви служи дълги години.
 8. Опитайте да добавите малки звънчета към мрежата, това е за късмет.
 9. Добавете повече пера и мъниста, така ще направите щастливите мисли по-силни.
 10. Капаните на сънища, направени за деца, трябва да бъдат направени от разлагащи се материали. Това символизира преходността на младостта. Върбов обръч, стегнат със сухожилие, един ден ще изсъхне и ще се разпадне.

Нещата, които ще ви трябват

 • Клонки от червена върба, от гроздова асма, клонки от маслиново дърво, или метален или дървен обръч.
 • Връв от велур.
 • Навосъчен найлонов конец, конец за бродиране или изкуствени сухожилия.
 • Ножици
 • Мъниста или скъпоценни, или полускъпоценни камъни
 • Пера

Забележителни татуировки „Капан за сънища“ и техните значения

капан за сънища татуировка 03Повечето от нас все някога са чували за Капана на сънища – обръч, съдържащ плетена мрежа, а също така мъниста и скъпоценни и полускъпоценни камъни, висящи от него. Въпреки това обаче повечето хора не знаят какъв е произходът на този талисман.

Като цяло Капанът на сънища е асоцииран най вече с Амвериканската индианска култура, а около шейсетте и седемдесетте години на миналия век е бил приет и за Американски индиански символ. Истинските му корени са от народа Оджибуе, които разказват древна легенда за жената-паяк Асибикааши, която се грижи за децата и земята.

Капаните за сънища се били изработвани и провесени над леглата на децата и са работили като талисмани, които работят като бяла магия и позволяват само добри мисли да проникнат в съзнанието на човека.

В днешни дни Капаните за сънища са повече сивмол за Американското индианско наследство и красотата, която те носят, но много хора и до ден днешен дълбоко вярват, че Капаните за сънища ще ги отърват от всички възможни лоши мисли.

Така че нека хвърлим поглед на 45 от нашите най-любими татуировка на Капани за сънища.

Капаните за сънища са особено популярни сред жените, може би най вече заради перата и паяжината с мъниста, което изглежда като по-женствен дизайн. Истинската паяжина сама по себе си често бива адаптирана към персоналния вкус на отделния човек и той може самият да определя своя идеален Капан за сънища и да го променя по свое желание по време на самата му изработка.

капан за сънища татуировка 02Ето един пример как някой може да постави свой собствен отпечатък върху своя индивидуален Капан за сънища със своя индивидуална украса, която да бъде вплетена в Капана му за сънища, включително пентаграм, който е популярен символ за влюбени.

По-прост дизайн Капан за сънища, който е също много популярен, показва паяжината да прилича на слънчоглед.

Тъй като капаните за сънища обикновено са ръчно изработени и обикновено няма два по целия свят, които да са напълно идентични, всеки, който иска да си направи такъв, има огромния шанс да покаже креативността и таланта си, да постави своя собствен отпечатък и индивидуалност върху него.

Големите татуировки на Капан за сънища най-често се поставят върху бедрото например, което е най-популярното място за този вид татуировки в наши дни, тъй като така могат да бъдат прикрити под дрехите, докато сте на работа да речем.

Друго любимо място за поставяне на татуировки с Капан за сънища е на тила. И това място може също така лесно да бъде прикрито като спуснете косата си, което също дава много възможности. Има много варианти как можете да комбинирате вашата татуировка с Капан за сънища с ръчно изработени гривни на ръката, има много каталози за това.

Тук можете да видите свежарска татуировка на Капан за сънища на рамото или ръката. Както виждате те са орнаментирани с много пера и понякога хората избират някоя специфична птица, която има определена символика за конкретния човек.

Друг уникален подход към изработването на татуировка на Капан за сънища е този е поставянето на животински череп в средата на изплетената мрежа.

Може би най-популярното място да се сдобиете с татуировка на Капан за сънища или друга татуировка с тема, свързана с американските индианци е на рамото, където перата, свързани с тази материя стоят много добре.

По-малки татуировки на Капан за сънища могат да се поставят на глезена.

капан за сънища татуировка 01Искате да имате татуировка на Капан за сънища, която наистина да обожавате? Най-добре е първо сами да си нарисувате на парче хартия какво точно искате и след това с този образец да отидете при татуиста да го повтори точно вече върху тялото ви, тъй като оттук нататък ще бъде за цял живот. Разбира се, тя ще може да се обогатява, ако решите, че има такава нужда.

Обръчът може също така да бъде направен във формата на цвете, с пера и мъниста, висящи от него.
Както можете да видите, Капанът на сънища е сред най-красивите татуировки, с които можете да се сдобиете, особена за жените, така че няма проблем той да бъде поразкрасен още малко с някакви красиви цветя.

Татуировките върху гръдния кош са особено популярни както за мъже, така и за жени. Там има образци на капани за сънища с келтско звучене, а също така и други със сърца в центъра на талисмана.

Животните са били свещени в Американската индианска култура, затова има образци на татуировки на Капан за сънища с животинска лапа. Има също така образци с потопени в кръв птичи пера, които също носят голяма сивмолика тъй като индианската култура е силно свързана с воденето на бойни действия.

Татуировките на Капани на сънища не е задължително да бъдат масивни и през целия ви гръб, за да изглеждат красиви.

Кои са най-разпространените автентични Капани за сънища?

Вече стана дума, че възможностите за творчество и индивидуална креативност при изработката на капани за сънища са неограничени. Все пак съществуват няколко автентични вида Капани за сънища и много хора предпочитат да си изработват или поръчват от точни тези модели, тъй като смятат, че фактът че формата, материалите и дизайнът им не се е променял от векове, е гаранция за тяхната сила.

Оригиналните Капани за сънища без никакво съмнение са изработени в Канада или Съединените Американски Щати. Много индиански занаятчии се прехранват именно с изработката на капани за сънища – както сювенири, така и правени индивидуално по поръчка. Много често те са съпроводени с индивидуална лична карта на човека, които ги е поръчал и занапред ще ги използва.

Когато подарявате Капан за сънища на някого, вие споделяте историята и легендата с тази личност. Така и в добрите мисли, които Капанът осигурява, ще присъствате и вие.

Капанът за сънища е много повече от обикновен подарък. Въпреки че почти няма ограничение в направата на Капани за сънища, автентичните са само от природни материали (индианците не са използвали пластмаса). Занаятчиите, които се придържат до традицията и днес, правят изключение само при използването на изкуствени сухожилия, които са здрави също толкова, колкото истинските.

Последните все пак са предпочитани, но е много трудно да се намерят, особено с необходимата дължина. Кожа на елен се използва за обвивката на обръча и ресните, тъй като е мека и лесно се обработва, а същевременно е много здрава и дълготрайна. Автентичните индиански Капани за сънища има по седем пера, които символизират седемте урока от дедите, които са: мъдрост, уважение, любов, честност, кураж, смирение и истина.

Белите, жълтите, червените и черните стъклени мъниста са в свещените цветове на традиционната медицина. Те също така символизират четирите посоки на света, четирите основни елемента, четирите сезона, четирите основни раси на земята и четирите фази на живота. По време на изработката, занаятчиите повтарят специална молитва към Създателя.

Капан за сънища на чероките

капан за сънища 13

Вашият капан за сънища е готов за окачане!

Те са сред най-старите известни Капани за сънища и в момента се изработват в резерватите на това индианско племе. Обръчите се правят с дървесина от бор, която трябва да отлежи няколко години, преди да бъде използвана. Това са единствените автентични Капани за сънища, които използват този материал. Обръчът е с диаметър 12,7 сантиметра.

Капан за сънища „Духът на воина”

Капанът за сънища, наречен „Духът на воина” има диаметър на обръча 6,35 сантиметра и е декориран с каменен връх от стрела, вплетена в мрежата. Тя издава приятен звук, когато талисманът се залюлее, раздвижен от вятъра. Заради характерните си особености, след като заготовката изсъхне, кожата може да бъде боядисана само в няколко постелни цветове, ако искате талисманът да бъде автентичен. Той може да бъде много светло червен, граничещ с кафяво, или тъмнокафяв, почти черен.

Оригинален Капан за сънища

Този, изработен от три стъпала Капан за сънища има 6,35 сантиметра диаметър на обръча на върха си, 5,8 в средата и 3,81 в долната част. Всяко стъпало е украсено с красиви пера, декорирани с дървени мъниста върху кожа. Перата на тези талисмани са невероятни. Този Капан за сънища е дълъг 40,64 сантиметра, когато виси окачен.

Капан за сънища „Жизнен цикъл”

И този автентичен индиански Капан за сънища е съставен от три различни нива. Той има много пера, които се припокриват при всяко различно ниво. Лакирани полускъпоценни камъни са вмъкнати между двете мрежи, покриващи трите нива. „Жизненият цикъл” олицетворява отговорността, която всеки от нас носи пред Майката Земя.

Отговорност на всеки от нас е да предаваме на поколението което идва в бъдеще нашата екологична култура, за да помогнем на това нашата родна планета да продължи да съществува. Ние сме отговорни за бъдещите поколение, които ще дойдат на земята след нас и които ще трябва да я опазват.

Този красив талисман ни напомня, че всички ние сме част от вечно продължаващия цикъл на живота и, че в рамките на този цикъл ние всичките обитатели на планетата Земя можем да играем важна роля в нейното опазване и съхранение.

Полускъпоценните камъни в този Капан за сънища, го правят особено силен. Обръчът му е с диаметър 6.3 сантиметра, средната част – 5 сантиметра, долната част – 3,81 сантиметра. Полускъпоценните камъни могат да бъдат: хематит, тигрово око, аметист, цитрин, розов кварц, и кварц. Дължина на целия талисман в провесено състояние – 60.4 сантиметра.

Двоен Капан за сънища „Розова душа”

Двойният Капан за сънища е предназначен най вече да спомогне за свързването на две близки души. Чрез него ние се учим да споделим помежду си това кои сме в действителност и как да съжителстваме с половинката си.

Двойният Капан за сънища „Розова душа” следи за безметежното протичане на връзката между двама души. Този красив Капан за сънища е орнаментиран с много пера и кристал „Сваровски”. Разбира се, в дравните индиански оригинали, кристалите „Сваровски” не са присъствали.

Обръчите са 10.16 сантиметра в диаметър и са обвити с уникални тъкани и много красив дизайн. Цялата ширина на талисмана е 13.97 сантиметра, а дължината във висящо положение от върха на обръча до дъното на перата е около 43 сантиметра.

Тюркоазен Капан за сънища на племето Навахо

Тези красиви Капани за сънища идват при нас от дълговековната традиция на индианското племе Навахо. Те са 7,62 сантиметра в диаметър и имат красив камък тюркоаз, вплетен в мрежата. Плетката е особено впечатляваща по начина, по който спираловидно е навита от основата на обръча към центъра.

Мънистата варират в най-разнообразни комбинации като цвят и размер, а размерите на обръчите се различават минимално. Все пак разлика има и тя е според използвания за тях материал. Този Капан за сънища може да бъде закупен и със сертификат за автентичност и лична карта на получателя.

Бебешки Капан за сънища

Този красив Капан за сънища е предназначен за бебета. Той има 5-сантиметров обръч, който е покрит с бяла кожа 4 затегнат с изкуствени сухожилия и има красив полускъпоценен камък Тюркоаз, вплетен в мрежата. Когато е провесен, този талисман има дължина от 21,59 сантиметра.

Капан за сънища – как да си го направим сами у дома
4.8 (95%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Капан за сънища – как да си го направим сами у дома

 1. Много полезна статия. Харесва ми. Ще имам пред вид дадената информация. Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *