3

Как да накараме децата да учат?

Да имаш дете в ученическа възраст е кошмар и изпитание за търпението, а и за интелектуалните ти възможности!

Как да го накараш да учи – така, че не просто да донася бележник с хубави оценки, но в главата му да остава наученото и то да е в състояние да се възползва от „багажа”, когато се наложи?!

Труден въпрос, на който мнозина не искат или не могат да си отговорят. За част от родителите всъщност това не е проблем – те не са убедени, че образованието днес е особена ценност и че с учене човек може да предпостави доброто си бъдеще. Друга група би искала да помага, но не знае как. А вероятно и не може. Специалистите съветват юздите да се хванат здраво още в първи-втори клас. При днешната организация на училищния живот мъниците обикновено нямат бог знае каква работа вкъщи. Най-важното, което тук трябва да им се внуши, е да знаят, че ученето е техният труд. Че работата трябва да се свършва без протакане и добре, за да остава достатъчно време и за игра. Ако този навик се отложи за пети клас, когато всъщност започва здравото учене, вече ще е много късно.

Най-важното, което има смисъл, е с детето да се обсъждат въпросите на ученето, а не то да бъде командвано и пришпорвано. Да му се внуши сговорчиво, но неотстъпно, че няма как да не върши работата си. Че учи за себе си, а не за да не огорчи родителя или да си спести забележка от учителя. Не насърчавайте детето за добра оценка с пари: ученето не е сделка. Контактът с учителя е задължителен – дори да сме недоволни от някое негово действие, авторитетът му пред детето трябва да бъде опазен от злобни забележки или изтървана критика. Малкият човек трябва да е убеден, че шестица се изкарва по-лесно от тройка в крайна сметка. За едното трябва да се потрудиш вкъщи и в училище само да „изстреляш” наученото. За другото е неизбежно да се мъчиш като грешен дявол пред хихикащия клас. Ако детето проумее тази простичка истина, всичко ще е наред, смятат педагозите.

За Марта Савова

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

Едно мнение

  1. Няма какво да се прави , я ела на село да видим няма какво да се прави ли ? Ти си стой в града , но ако няма кой да работи на село нали няма да има какво да ядеш бре ? Обадиха се мишките , които седят пред PC по цял ден !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *