блатен аир

Какво не знаем за Блатния Аир (Acorus calamus L.)

Нарича се още Миризлив аир, или Сас

Описание

Блатният аир е многогодишно тревисто растение с дълго, пълзящо, дебело до 3 см коренище, леко сплеснато, с множество шнуровидн корени. От коренището ежегодно се развиват надземните части, като по този начин растението нараства. Крайната пъпка всяко пролет развива безлистно цветоносно стъбло и листа. Листата са големи, мечовидни, дълги до 1м и широки около 3 см. Стъблото е тръбесто, на горната му част е разположено съцветието, съставено от многобройни цветчета, наподобяващи кубчета. Цялото растение, особено коренището, има приятна миризма и парлив вкус. Цъфти юни-юли.

Разпространение

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През Средновековието е пренесен на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, главно по блатисти, мочурливи места и бавно течащи води. У нас плодовете не узряват и затова се размножава само вегетативно. Среща се много ограничено в Софийско, Самоковско, край р. Искър и в района на Казанлък.
Употребяема част – коренищата (Rhizoma Calami).

Време и начин на бране и заготовка

Коренищата се изваждат рано напролет, в средата на лятото или през есента. През есента обаче са най-богати на етерични масла. Измиват се и се нарязват на късове с дължина 10-15 см. По-дебелите се разрязват и надлъжно. Сушат се в проветриво помещение при температура до 30о С. Правилно приготвената дрога е жълто-кафява отвън, а отвътре – бяла със зърнест лом.

Приложение

Основното действие е да възбужда апетита и подобрява храносмилането, дължащо се на етеричното масло и гликозида акорин. Употребява се при безапетитие, стомашни и чревни колики, диария, анемия. Приятният вкус позволява да се приема добре и от деца. Влиза в състава на препарата НЕУТРАЦИД, който се използва при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

За kspasova

Прочети още

Що за растение – сминдух; с какво е интересно.

Как се прави чай от сминдух? Кога се бере? Рецепти за лечение

Що за растение – сминдух; с какво е интересно. Продукти от сминдух, каква е ползата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *