Някой от любимите ни приказки са имало доста по-различно съдържание в оригиналния си вариант.

Вижте как са се променяли приказките през годините.
„Снежанка” на Братя Грим

малката русалка
Не ни трябва да знаем оригиналните версии на приказките!

Популярната версия ни разказва как мащехата моли ловеца да изтръгне сърцето на Снежанка и да й го занесе. Оригиналът обаче гласи, че тя иска и някой други органи, не само сърцето й – твърде неподходящо за детската психика!
Добрият финал е, как принцът целува принцесата, която е мъртва и те се буди. В оригиналния вариант, яздейки заедно с нея към двореца, Снежанка изплюва парчето отровна ябълка. По-интересното е, че в оригиналния вариант те канят злата мащеха на сватбата си и й дават железни обувки, с които да танцува и да умре в адски мъки. Поуката била, че всяко зло се заплаща – въпрос на гледна точка, е дали това е подходящ развой на приказка за деца.
Друга любима приказка „Червената шапчица” на Шарл Перо.
Знаем, че ловецът спасява червената шапчица от лошия вълк и му отнема живота. Но, истината е друга – червената шапчица била млада дама, а не малко момиче и тя попитала вълка за пътя, защото се загубила, а той й казал грешна посока, след което я причакал и я изял. Край на приказката!
„Малката русалка” на Х. К. Андересен, според екранната си версия се превръща в човек и се омъжва за красивия принц. Жестоката истина е, че в оригиналната си версия тя изпитва страшни болки в краката, след като се превръща в човек и изобщо не може да се радва на човешкия си живот. А принцът се влюбва за друга и се жени за нея. Но, за да живее като човек русалката трябва да убие принца докато спи, но тя не може да го направи, защото го обича. В крайна сметка се хвърля в морето и се превръща в морка пяна.
Е, в крайна сметка май е по-добре да си разказваме подобрените версии на приказките, за да поддържаме вярата си в доброто.
Ралица Илиева

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: