Признаци за психологическия тип интроверт, какво означава терминът интровертност и има ли някакви предимства пред останалите типове хора?

Още в текста:  Какво е интровертност и какво екстравертност? Признаци, че сте интроверт. Признаци, че сте екстроверт. А какво е амбиверт? Тест: Екстроверт или интроверт? Как да се държим с интроверт?

Какво е интровертност и какво екстравертност?

Психологическият компонент на всеки човек го свързва с определен тип личност. Сред най-известните се открояват следните два типа – екстроверт и интроверт, които се различават помежду си по много начини.

Един интроверт е човек, който не харесва показност и публичност в някоя от своите прояви. Интровертът се подхранва от енергията на самотата и я губи в стимулираща среда, като например различни социални събития. Вниманието на интровертите е насочено навътре.

Има „невидими“ интроверти и тези, които се втурват в очите на всеки отбор и на всяка партия. Хората на улицата са сигурни, че всички интроверти са нестабилни и имат значителни трудности при комуникацията с други хора. Но това не е вярно.

Много хора възприемат интровертите като срамежливи, резервирани хора, които по всякакъв начин се стремят да останат в собствения си свят. Това обаче не е пълно и коректно представяне. Човек може да бъде доста спокоен навън и да не показва никакви следи от срамежливост, но в същото време да бъде интроверт в себе си.

нумерология

Не по-малко интересно е да се знае какъв е типът екстроверт.

Екстроверт и интроверт

Екстроверт и интроверт

Екстравертите са хора, които насочват жизнената енергия в друга посока – към обществото. Тези индивиди са абсолютната противоположност на интровертите, съсредоточили вниманието си върху вътрешния свят.

Екстраверсия – научното название на държавата, в която човек се желае да влезе в контакт с хората около него, жадува за комуникация и изпълнение на мечтите си.  Истинските екстроверти се стремят да преследват своите желания и да ги реализират, но бързо губят жизненоважна енергия.

За много екстровертни индивиди са характерни бурните външни дейности и непрекъснато разширяване на своите кръга на общуване. Когато нямат комуникация екстровертите страдат и сякаш им носи болка. Заключването им може да причини стрес или депресия.

Първото описание на два радикално противоположни типа хора принадлежи на известните психолози Юнг и Айсенк. Те отличават екстроверти – като хора, ориентирани към външния свят, и интроверти – с фокус главно върху феномените на вътрешния живот.

Следователно, на въпроса: кой е такъв интроверт, ние отговаряме, че това е човек, за когото неговите отражения, фантазии, разсъждения са много по-важни от истинските събития, които се случват в живота. Екстраверт (антоним на думата „Интроверт“) е в дебелите неща. Той първо възприема сигналите на реалността и след това ги превръща в мисли и впечатления.

Характеристиките на един интроверт са, че за него фонът на вътрешното му състояние и случващото се около него, е първично, той не възприема пряко, а чрез призма, сякаш гледа от прозореца. „Вкъщи“, той е сам, с други – той винаги е на посещение. И на парти, винаги сме напрегнати, гледаме нашите думи, действия, реакции на други хора и това е уморително.

„Екстровертите обичат да изживяват повече, интровертите обичат да знаят повече за това, което изпитват.”

Марти Олсен Лани. Непобедим интроверт

Признаци, че сте интроверт.

Хората от тип интроверт са затворени в себе си и търсят самотата.

Хората от тип интроверт са затворени в себе си и търсят самотата.

Комуникацията за един интроверт не е спонтанна, но винаги има ясно определена цел, ако и да не се вижда отвън. Винаги се чувствате под напрежение с интроверта дори ако лицето изглежда открито и емоционално за вас.

Те могат да живеят без обществото, без социални контакти, дълго време без сериозни последствия.

Ясно задържат границите на своята личност. То се проявява в непосредствени транзакции за връщане на събеседника в начална позиция, повишена чувствителност, нежност и горещ темперамент.

Внимателно обмислят действията си.

Вторичен тип реакция към събитие: дълго „дъвчене“ на неприятна ситуация, непрекъснато въвръщане към нея с мисли.

Развито въображение и фантазия.

Наблюдателност, тенденция към анализиране.

Търпеливост.

Контрол над емоциите.

Целесъобразност.

Характерни черти на истинските интроверти:

 • Изключително рядко се запознават с непознати хора. За интровертите това е изпълнено със значително колебание и разходи на енергия. Ето защо техният социален кръг е скромен.
 • Интровертите се чувстват неудобно в тълпа от хора или в голяма компания. От всяко събитие, среща или протест може да се получи голям дискомфорт.
 • Предстоящото интервю прави интроверта много нервен. В първите минути на разговора той се стреми да се съсредоточи, за да достигне максимална концентрация и започва умело да демонстрира способности.
 • Неговото главно предимство е честността. Интровертите остават верен на приятелите си, макар че те са малко.
 • Те се стремят да възстановят енергията си като се отпуснат в прекрасна изолация. За известно се изолират от обществото и нищо не правят. След това възобновяват активността си.
 • Интровертът не може веднага да се довери на непознат. При създаване на връзки, трябва да бъдете търпеливи и да чакате.
 • Интровертите се харесват на други хора поради собствената им учтивост. За всеки гост човекът интроверт се старае непременно да създаде приятна и удобна обстановка.
 • Планирането е от значение. Всичките им планове са предварително и внимателно обмислени, опитвайки се да се получи баланс между комуникацията и самотата.

Интровертите са ценители на красотата

Интроверите имат вкус. Те знаят как да се наслаждават и абсолютно не са скучни! Просто искате да спасите емоциите за правилните хора или събития, които (макар и често), но се случват в живота им. Те са способни на глупост, надарени с творчески способности, и могат да бъдат силни. Регистрирайте се в караоке и пейте песен за всички? Не е проблем! Но, разбира се, можете да получите повече удоволствие от четенето на любимата си книга.

Характерът на интроверта винаги е съзнателен за него. Те разбират тежестта, която заемат в обществото, понякога мечтаят да станат екстроверти – по-освободени и прости. Често се отдават на отражения, те представят как ще се окажат в голяма група хора, какво ще правят, как ще се държат. Не е трудно да си мечтаят, но на практика не е лесно да преведат плана в действие. И все пак, да мечтаеш как да станеш екстроверт, е допустимо – те са феномени.

Ако сте поканени на интровертна партия, не очаквайте да се забавлявате на нея. Огромният брой хора за тях не е удоволствие. Дори когато има наоколо една наистина добра атмосфера, усещането за дискомфорт не се случва никъде. Това не означава, че такива хора не са интересни или не знаят как да се отпуснат. Доста трудно е да бъдете себе си с голяма тълпа от хора.

За интроверта е важно не само да живее тихо, но и през нощта. Много хора обичат да останат от петък, без да напускат града. Можете да се срещнете с приятели или дори с парти, но е глупаво да не се възползвате от възможността да сте в мълчание. Когато живеете в един град, е трудно да избягате от тълпата и шума. Защото най-добрият начин е добра книга или интересен филм.

Поради това е разбираемо нежеланието да бъдете в светлината на прожекторите. Интровертите не харесват общественото говорене, когато стотици очи са вперени в тях. Трудностите също възникват в работата, когато става въпрос за говорене на среща или за реакция в присъствието на други. По-приятно е да станеш слушател и да чуеш гледната точка на някой друг. Но това не означава, че неговото мнение липсва.

Признаци, че сте екстроверт.

Характерни черти на един екстроверт

Екстровертът е човек, не желаещ да се отделя от обществото, не мисли за живот извън него. Самоизразяването се постига непременно в обществото и ако то го одобрява. От екстровертите обикновено стават отлични певци, политици, оратори, общественици, актьори и танцьори.

Характерната особеност на очевидния екстроверт е разговорчивостта. Обикновено той се стреми към приятелска комуникация, но силно зависи от общественото мнение. Има и други признаци на екстровертите, които преобладават в характера:

 • Амбиция. Истинският екстроверт непрекъснато се опитва да спечели, да е пръв в отбора, да постигне награди и заслуги.
 • Приказливост. От детството такива хора имат нещо, което да отговарят по време на разговор.  Практиката показва, че екстровертите говорят повече, отколкото слушат.
 • Емоционална свобода. Екстровертите намиращи се на обществени места, лесно могат да бъдат разпръснати, да избухват в сълзи или да се смеят. За тях чужденците не ги притесняват при изразяване на емоциите.
 • Искреност. Един истински екстроверт прави всичко със сърце. Той често плаче от възмущение и щастие.
 • Симпатия. Екстровертът не може да остане встрани и да бъде студен. Той може винаги да сподели пари, полезни мнения и съвети или думи за подкрепа.
 • Спокойствие. Светлите екстроверти искат да харчат пари, което правят с вкус и редовно. Но имат тази черта на характера, един недостатък – невъзможността да спестяват.
 • Обича да се „възползва“. Екстровертът възприема всеки дар от съдбата като почит към личността му или към благосклонността му. Той обикновено не желае да прави каквото и да е и да получава неща, които иска за себе си.
 • Страхотен вкус. От самото им детство, екстровертите имат отличителен вкус, способност прекрасно да се обличат и способността да комбинират цветовете така, че да бъдат привлекателни.

Самоизразяването на един екстроверт е насочено към външния свят. Този тип хора са напълно в зависимост от другите, тъй като без постоянна комуникация не биха могли да живеят нормално.

А какво е амбиверт?

До тук говорихме за затворените в себе си интроверти и за отворените екстроверти. Има ли „златна среда“ – човек, който съчетава всички качества? Да има и такива. Става въпрос за амбиверт. Такива хора се чувстват чудесно и сами, и в бурна компания. Също и те често сменят обкръжаващата ги среда.

За истинския амбиверт, комуникацията в една компания е допустима, особено ако е с кратка продължителност. Честите срещи с различни хора им действат стресиращо.

Амбивертите обръщат специално внимание на самообучението. Продължителната самота има отрицателен ефект върху моралното им състояние. Често те стигат до депресия и недоволство.

Съществуват редица фундаментални различия, които определят амбивертите. Главната им отличителна черта е тяхната способност лесно да се преместят в друго състояние.

Психологически портрет

На мястото на активното действие идва наблюдението от трета страна. Не можем да кажем, че амбивертът е „лидер“. На него му е приятно и лесно да участва във всякакви събития. Наистина при следващите подобни събития не бива да се очаква подкрепа от амбиверта, тъй като той ще стане само наблюдател.

Смес от веселяк и тих човек. Хората от амбивертната среда го описват по различни начини неговите вкусове, предпочитания, желания и характерни черти. Амбивертът може да бъде пасивен или активен според неговото състояние и вида на професията. Неговите приятели могат да го наричат безгрижен весел човек, други хора – разумен и студен джентълмен.

Звезда на фестивали. Амбивертът може щастливо да погледне на светската страна, например на новогодишно корпоративно парти и да се превърне в отличен събеседник. Той периодично посещава подобни събития.

Способност да се превъплъщава. Околната среда или настоящата ситуация могат да накарат амбиверта да се прероди. От подбудител той изцяло се превръща в редовен посетител, или обратно.

Самота и работа в екип. Амбивертите могат лесно да възприемат налагането от работа в екип, но освен това се справят добре със задачите и отговорностите сами. Това е, когато се предполага се, че човекът разбира в някаква определена област. Напълно възможно е да да потърси помощ в някои случаи, но ще изпитва дискомфорт.

Тест: Екстроверт или интроверт?

Тестът е съставен въз основата на 10 въпроса, на които се дава отговор с оценка от 1 до 5. Оценка 2 се дава, ако вашият отговор е невярно, нехарактерно за Вас за дадения въпрос, оценка 3 е неутрално, а за оценка 5 се дава, когато Вие определяте, че много характерно за Вас.

Дайте някакъв отговор на следните твърдения по описаната по горе система за оценка. Прецените броят точки на теста дали сте екстроверт или интроверт:

Ето и значението на резултатите ви

Ако сте дали 38 точки или над тази цифра означава, че Вие сте интроверт. Вашите предпочитания са да насочите социалната си енергия към избрани от Вас малки групи от хора, или каквито и да са, но да са малко групи само. За Вас идеалната вечер е отседнете с близък приятел на чаша вино, а не шумно парти. Всяко нещо премисляте внимателно, преди да сте го казали, обичате да сте уединени с някого или с група хора за компания. Вие притежавате богат вътрешен свят и в него се чувствате добре, ако се затворите в него при възможност.

При резултати оценявани от 22 до 37 точки – Вие сте амбиверт. Както казахме това  средно между екстроверт и интроверт. Така се получава най-желаното от двата свята.

21 точки или под този резултат – Вие сте екстроверт. Този тип хора са силно социални, енергията им се увеличава, когато общуват с повече хора, също и с непознати. в напрегнати ситуации те реагират добре, умеят да мислят бързо и да вземат правили и бързи решения. Екстровертите се чувстват отегчени, в по-тиха среда и стават активни в много области. Успяват да се наслаждават добре на живота.

Как да се държим с интроверт?

Просто бъдете по-добри и покажете уважение към нуждата им от самота, присъща на този тип хора.

Освен тихите и уязвими интровертни хора, не само екстровертите, но и други интроверти, понякога се чувстват неудобно. Вероятно те се притесняват от въпроса: „Наистина ли е необходимо постоянно да се държим сдържано, за да не обиждаме този човек?“ Ние всички искаме да се държим спокойно и естествено, но връзките текат по-гладко, като се съобразяват с нуждите и интересите един на друг.

Следните препоръки от Happy Introvert са за хора от всеки тип личност, които трябва да се занимават с интроверти:

 • Ние намираме общ език с интроверта
 • Ако искате да говорите, попитайте дали моментът е подходящ за разговора, вместо да мислите, че е безусловно.
 • Често, без да се изясняват въпроси, не е възможно да се определи дали интровертът е загрижен за нещо, просто е потопен в мислите си или иска да остане сам.
 • Помогнете на интроверта да се отпусне и да се чувства в безопасност, както и да прояви интерес към неговия мироглед.
 • Бъдете чувствителни към интроверта – силен глас и драматичен израз на емоции може да го изплаши. Той бързо ще приеме вашата гледна точка, ако не упражнявате натиск или не правите избор, но го казвате агресивно, но тактично.

Ако проблемът се заключава в установен контакт, излезте с творческо решение. Една опция е била предложена от д-р Елейн Чернова, екстровертна по природа: „Помислих, че пациентът на име Боб е пасивно-агресивен интроверт, защото трябваше да чакам дълго време за отговор, докато се оглеждаше и мислеше за нещо, сякаш не ме забелязваше. Осъзнавайки, че не се опитваше да ми действа на нервите, започнах да правя други неща, принуждавайки го да ме следва. За известно време той размишляваше върху въпроса и накрая даде отговор. Този начин на комуникация ни устройва и двамата. “

Когато един интроверт иска да бъде сам, не забравяйте, че това е, което му е необходимо от природата и той не се опитва да се отърве от вас. Например вземете известния актьор Антъни Хопкинс. Като интроверт, обаче, понякога е много общителен, но предпочита да прави други неща, които не са свързани с актьорско майсторство (свирене на пиано, композиране на музика и пътуване с кола), без други компании. В едно интервю той каза: „Аз обикновено имам достатъчно от компанията в себе си.“

Отнасяйте се с уважение към желанията на хората близо до вас с интроветен склад на личността, ако в трудни времена на живот те искат да бъдат оставени сами. Според Антъни Стара: „В културата, в която междуличностните отношения се смятат за най-доброто средство за всяко страдание, понякога е трудно да се убедят добре ориентираните помощници, че не само емоционалната подкрепа, но и самотата имат и терапевтичен ефект“.

Ако се чувствате разочаровани, защото вашият интровертен приятел не е достатъчно емоционален, за да реагира на нещо, опитайте се да обърнете внимание главно на думите, а не как са произнесени. Всяко негово изражение на емоция, умножете по десет.

Обърнете внимание на невербалните признаци на симпатия. Понякога интровертите по-лесно изразяват чувствата си не с думи, а в писмена форма или с помощта на някои действия.

Ако някой от интровертните ви приятели или роднини отиде настрани и гледа само събитията отстрани, не мислете, че той е нещастен.

Интроверт или екстроверт – какъв тип съм аз?

Интроверт или екстроверт – какъв тип съм аз?

Поканете интроверта да се присъедини към забавлението, но не настоявайте твърде много.

Бъдете внимателни с определенията, които използвате за интровертите: може би вместо прилагателното „пасивно“ е по-добре да използвате думите „срамежлив“ и „деликатен“. Също така е възможно те да не са затворени, само техните основни интереси не винаги са свързани с други хора. И най-вероятно те не са егоистични или нарцистични, а просто обичат да живеят във вътрешния си свят.

Нека интровертът знае, че го оценявате като човек.

Не забравяйте, че неразбирането между интровертите и екстровертите се крие в неврологичните различия. Умът на интровертите е по същество постоянно зает с нещо (това свойство се нарича вътрешно събуждане), поради което понякога те не могат да отговорят на сетивните стимули. Екстровертът покрива неприятното безпокойство от най-малкото дразнене, така че непрекъснато търсят действия.

Тъй като в нашето общество обикновено се приветстват екстровертите, отделете малко време, за да похвалите положителните качества на интровертното поведение.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: