Земите на Северозападно Мексико са дом на едни от най-необикновените хора на планетата – легендарните тичащи индианци от племето тараумара, известни със способността си да пробягват огромни разстояния, както и с изключителните си телесни показатели, нареждащи ги сред най-здравите народи

Местообитание и начин на живот

Известни още с името рарамури („онези, които тичат бързо“), първоначално удивителните индианци населяват земите на северозападния мексикански щат Чихуахуа, но впоследствие европейската инвазия, започнала в края на XV в., ги принуждава да се оттеглят към по-високите части на планината Сиера Мадре Оксидентал. Общата численост на тараумарите е около 50 – 70 хил. души, като мнозинството от тях все още успяват да се придържат към своите корени и да водят начина на живот на предците си. Живеят на малки общности, наброяващи не повече от сто човека; понякога се заселват в пещери или в примитивни къщи без прозорци, направени от камък и глина, които използват за временен подслон през нощта. Ежедневието си прекарват по планинските склонове, където се занимават с отглеждане на царевица, боб и тиква. Хранителното им меню е почти изцяло вегетарианско, а месо консумират в изключително редки случаи. Царевичната бира, заемаща особено място в техния социален, икономически и религиозен живот, е питие, считано от тях за дар от боговете, което им помага да се предпазват от спорове и прелюбодейство, както и да побеждават злите сили.

индианци

Земите на Северозападно Мексико са дом на едни от най-необикновените хора на планетата – легендарните тичащи индианци от племето тараумара, известни със способността си да пробягват огромни разстояния, както и с изключителните си телесни показатели, нареждащи ги сред най-здравите народи

Бягането като начин на живот

Необикновените индианци тараумара вярват, че произлизат от древната култура Моголон, просъществувала на територията на Югозападно Мексико в периода II – XV в. Отдалечеността между населените им места става причина за постепенното зараждане на една уникална традиция, която днес вече е неизменна част от начина им на живот – бягане на дълги разстояния. Благодарение на нея те са в състояние да изминат наведнъж разстояние от над 300 км за около два дни, осъществявайки по този начин своеобразна междуселищна комуникация, а наред с това я прилагат и по време на лов, преследвайки жертвите си до пълно изтощение из планината, както и за транспортиране на различни стоки.

В интерес на истината храната им е 95% вегетарианска, но за тях е деликатес да ядат плъхове пекани или пържени. Пият също и много царевична бира, което също с хапването на плъховете не е добре за здравето.

Недостижимите бегачи

Всичко това заслужено ги превръща в най-добрите атлети на планетата, чиито изключителни способности изумяват съвременната медицина. Има описан случай, когато член на племето успява да пробяга цели 800 км за пет дни, поддържайки се единствено с хляб и вода. Необикновеният им опит в преодоляването на дълги разстояния се използва от редица атлети по света, като например кожените сандали на изключителните индианци, които те, в зависимост от релефа, затягат или отпускат, без да получат каквито и да било травми на краката.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: