Изумруденият скрижал, известен още като Смарагдовата маса и Тайната на Хермес е древен и мистериозен текст, който все още крие редица тайни

Изумруденият скрижал разкрива тайните на изначалното и промяната. Смята се, че е създаден от Хермес Трсимегист (Триждивелиякия) – синкретизъм на гръцкия бог Хермес и египетския Тот.

Изумруденият скрижал е древен и мистериозен текст

Изумруденият скрижал е древен и мистериозен текст

Това е един от най-древните и интригуващи артефакти, чието настоящо местонахождение не е известно. Написаното в него е основата на Херметическата философия и вероятно съдържа рецепта за приготвянето на философския камък, който може да превръща метала в злато. Друга теория е, че символизира духовния еквивалент, пречистването на душата. Версии на този текст са известни и в християнския свят през 14 век след арабски преводи.
Изумруденият скрижал се описва като правоъгълен предмет с изящна изработка със свещено съобщение, написано в барелеф или издялано, с използване на азбука, подобна на финикийската. Предполага се, че този скрижал е изработен от изумруд, скъпоценен камък с изключителна сила според древните хора. Но тъй като се смята, че в древния свят не са съществували толкова големи качествени изумруди, вероятно това, което тогава е наричано изумруд,е по-скоро зелен кристал, яспис или нефрит. А може би е било обикновено зелено стъкло.
Повечето учени смятат Изумрудения скрижал за една от най-ранните съществуващи алхимични произведения на запада, с произход преди гръцките източници. Смята се, че надписите, изобразени върху скрижала принадлежат към херметическата традиция, нехристиянски клон на елинистичния гностицизъм. Арабите наричат алхимията Херметическо изкуство. Има два вида херметически писания – алхимически и магически. Подобно на много текстове от тази епоха, повечето от тези текстове (на Corpus Hermeticum) са били изгубени някъде, по някое време в историята и никой не знае колко точно са били.
Корените на Изумрудения скрижал не са лесни за проследяване. Магията или духовните тайни, които носи са предадени от самия Хермес, съобщение от Боговете и магьосниците или по-специално Хермес Трсимегист, комбинация между елинистическия бог Хермес и египетския бог Тот. Между тях има редица прилики, но и много разлики, като много гърци не са приемали тази версия. И двамата са били богове на мъдростта, науката и магията. Историите за техния произход датират от 10 000 години и дори преди това.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: