Учени откриха артефакти с древна технология за нанасяне на злато и други метални покрития, която е трудно да се постигне и днес, и е изпреварила времето си

Древна технология, използвана от занаятчии преди 2000 години за нанасяне на тънки метални филми, включително и от злато върху статуите си, надминава съвременните стандарти за производство на DVD, слънчеви клетки и електронни устройства. Това ни кара да се чудим как са го направили?

Детайл от дрънкалка, 1100-1470 г.сл. Хр, Chimu, северно крайбрежие Перу, от злато или от позлатено сребро - Art Institute of Chicago.

Детайл от дрънкалка, 1100-1470 г.сл. Хр, Chimu, северно крайбрежие Перу, от злато или от позлатено сребро – Art Institute of Chicago.

Доклад за откритието издаден в „Accounts of Chemical Research“ от юли 2013 г. потвърди, че високото ниво на компетентност, постигнато от художниците и занаятчиите от тези древни периоди, които произвеждат предмети с художествено качество, не могат да бъдат подобрени в древни времена и все още не са постигнати в съвременните.

Традиционните техники със загряване на огън за нанасяне на покрития от злато и сребро са процеси на базата на живак, които са били използвани за покриване на повърхността на предмети като бижута, статуи и амулети с тънки слоеве от споменатите метали. Често тези техники са използвани за декоративни цели, но също така и за да заблуди купувачите да вярват, че предметът, който купуват е от по-скъпоценният метал – от злато или сребро.

нумерология
Как занаятчиите преди векове са постигали сложно покритие със злато, като например златния олтар Свети Амброжио от 825 г., сега излиза наяве. American Chemical Society

Как занаятчиите преди векове са постигали сложно покритие със злато, като например златния олтар Свети Амброжио от 825 г., сега излиза наяве. American Chemical Society

Преди 2000 години древните златари са правили метални покрития, които са били особено тънки, прилепнали и унифицирани – увеличавайки трайността и спестявайки по-скъпи материали. Това ниво на качество все още не е достигнато в съвременния свят.

Позлатени предмети от 11-ти век.

Позлатени предмети от 11-ти век.

Въпреки очевидната им липса на познания за химико-физичните процеси, древните занаятчии са можели да постигнат невероятни резултати, докато обработват метала. Една техника, която те прилагат, е да използват живак като лепило и след това да прилагат тънки филми от благородни метали към желаните от тях предмети.

Резултатите от изследването могат да помогнат за запазването на миналите съкровища, но те също така демонстрират как древните хора вероятно са имали много по-напреднали знания и умения, отколкото много хора им дават кредит.

Фрагмент от механизма на Антикитера.

Фрагмент от механизма на Антикитера.

Друг пример за напреднали познания на древните хора е 2000-годишният механизъм от гръцкия остров Антикитера, метално устройство със сложна комбинация от уреди, които очевидно работят за изчисляване на слънчевите и лунните затъмнения, както и позициите на небесните тела.

Багдадската батерия също обикновено попада в категорията на древните напреднали знания. Това е глинен съд с железен прът в центъра и меден цилиндър – това може да е най-ранната форма на електрическа батерия.

Позлатен сребърен съд - период Sasavid - Азербайджански музей – Tabriz.

Позлатен сребърен съд – период Sasavid – Азербайджански музей – Tabriz.

Въпреки че нивото на знания и технически умения преди 2000 или повече години може да е объркващо за някои хора днес, това не означава, че такива значими постижения трябва да бъдат игнорирани. Вместо това, нашите исторически книги трябва да аплодират постиженията на древните и да насърчават любопитството за това как и откъде идва древното висше знание.

Има и други озадачаващи постижения на древните хора, които ни учудват с технологията, освен покритията с метали и особено със злато, с които са направени, след като тя е характерна едва за нашето време. Може да се предположи, че някои от знанията на древните жители отпреди Потопа са били запазени по някакъв начин след Потопа, и тук там по света са били разпространени и реализирани.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: