В земите на България е открита най-древната известна златна бижутерия от времето на бронзовата епоха в археологическия обект Солницата

Първите златни бижута, известни в Европа преди около 6 600 години, са открити в онова място, което водещият археолог нарича най-старият праисторически град в Европа. Откритата златна бижутерия представлява златен медальон, който е малък – само 2 грама – но това е важна находка.

Археолозите откриха скъпоценното парче в така наречената ​​Солница – селище от бронзовата епоха близо до град Провадия във Варненския регион, където са намерени двуетажни къщи на около 4 400 г. пр. Хр. Златото, заедно с къщите и други находки, станаха повод един изследовател да твърди, че тогавашните хора в Северна България са били много напреднали.

Определянето на годините може да не е точно, а да има някаква голяма разлика. Всички подобни открития са станали след около 2400 г. пр. Хр., когато е станал всемирния потоп, според библейския доклад.

Археологът Васил Николов от Националния археологически институт заяви в агенция“ Черно море „, че в тези територии е имало силно развита цивилизация и че тя е концентрирана на две места. Изследователят е цитиран от The Daily Mail. Според него е имало голям център за преработка на мед и злато край Варненските езера, а тук, в праисторическото селище Солницата, е имало извличане на сол. Това общество се е развило за около 200-300 години.

нумерология
Действителният размер на откритата златна бижутерия, открит в праисторическото укрепено селище Солницата.

Действителният размер на откритата златна бижутерия, открит в праисторическото укрепено селище Солницата.

Интересното по отношение на намерената златната бижутерия, която е открита сега е, че не се намира в един от гробовете, а между тях, което може да свидетелства за някакъв по-специален ритуал.

В района на Варна са открити и други праисторически златни артефакти, включително и през 1973 г. във Варненския некропол на Провадия – първото известно златно съкровище в света от около 4 400 г. пр. Хр.

Професор Николов каза, че златното парче от Солниците може да е било носено като знак за статут от мъж или жена.

Възможно е солта да се е използвала като валута преди златото и други метали да бъдат добивани от тези хора от бронзовата епоха, каза той. По-късно древният Рим е плащал на легионите си в сол, от което произлиза думата „заплата“.

През 2012 г. новините съобщават за установяването на укрепленията на учените в Солницата, което ги кара да предполагат, че може би мястото е богато. Те открили каменни стени около селището, които са с височина 3 метра, с дебелина 1,8 метра. Професор Николов заяви пред National Geographic, че стените са още доказателство за разширена търговска мрежа през бронзовата епоха на Балканите.

Съкровището от град Варна, която не е далеч от Солницата, е най-старото известно злато в Европа.

Съкровището от град Варна, която не е далеч от Солницата, е най-старото известно злато в Европа.

National Geographic написа, че малко преди първото колело да се спусне през Европа, скъпоценни стоки вероятно са пресичали Балканите натоварени на животни и вероятно в каруци със свалящи се дъна. Солта, важна за консервиране на месото, заедно със златото и медта са сред най-ценните товари.

И с редките си и изискани извори с по-високо съдържание на сол, Солницата близо до днешна Провадия, е ключов производител, който изпарява водата, а солта прехвърля в готови за търговия съдове, за да достави на своя регион основния минерал.

Няколко археолози, които не са работили по обекта на Солницата, заявиха пред National Geographic, че се питат дали това е наистина най-старият град в Европа. Оценките за броя хората в населеното място варират от 150 до 350.

Изследването на Солницата откъдето е откритата златна бижутерия, е предмет на някакъв спор.

Изследването на Солницата откъдето е откритата златна бижутерия, е предмет на някакъв спор.

Изследването на Солницата е предмет на някакъв спор. Водещият изследовател там казва, че това е най-старият град в Европа, но друг археолог каза, че е работил в по-големи, по-стари селища в Сърбия.

Наличието на укрепленията допълнително подкрепя теорията, че търговията със сол е направила Южна Европа богата. Разкопките на други места са подсилили теорията. Също и откритата златна бижутерия говори за повече заможни хора сред населението.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: