Зигмунд Фройд дава тълкувание за връзката между сънищата и спането

Зигмунд Фройд е първият, който се е интересувал защо хората сънуват различни неща. Какво предсказват те и имат ли сънищата ни нещо общо с нашия живот или просто са действия на нашата психика.

Зигмунд Фройд дава тълкувание за връзката между сънищата и спането

Зигмунд Фройд дава тълкувание за връзката между сънищата и спането

Според Фройд сънуването дава възможност на отделния индивид да отпочине психически и да запази спането от различни смущения. Ученият твърди, че нищо не е случайно нито в живота, нито в сънищата. В основата на всеки сън стои някакво неизпълнено желание от деня. Всеки човек живее по определени правила и норми, които не винаги му харесват, но се стреми да ги спазва за да може да се чувства част от обществото, а не да бъде отритнат. Това е основната причина да сънуваме , когато се намираме във физически покой.  Щом заспим в главата ни нахлуват онези блянове и желания, които през деня не сме успели да осъществим.

Не всяко желание може да бъде формулирано буквално и затова се появява в съня ни под формата на знаци и символи.

Според Фройд частите на съзнанието са три- Его, То и Суперего.

Егото – то е моралният елемент от нас и съзнанието ни

Суперегото – цензурира  То и прокарва морала на Его

То – това са първичните желания на индивида , онези, които не искат да се съобразяват с норми и правила

То се появява само, когато „стражите“ на съзнанието ( Его и Суперего) липсват. Когато не спим през деня Его и Суперего задържат То и желанията ви могат да нахлуят само когато спите, във вашите сънища.

По време на сънищата ни знаците, които ни дава съзнанието оказват цензура на То, на бляновете и желанията, защото те може да се окажат много обезпокоителни и неразбрани.

Независимо дали помним сънищата си, важно е да спим, за да се запази здравето ни.

Независимо дали помним сънищата си, важно е да спим, за да се запази здравето ни.

Зигмунд Фройд смята, че понякога се случва да не помним сънищата си и причината за това е, че когато се събудим Суперего веднага се намесва и не ни позволява да си спомним неприятните картини по време на съня. По този начин се грижи да запази самосъзнанието ни от всякакви психически натоварвания  и смущения.

нумерология

Освен от желания сънищата ни произхождат и от мислите ни през деня, независимо дали са били желания или просто за обикновени неща. Понякога сънуваме и странни неща, които могат да бъдат свързани с предупреждения от нашето подсъзнание или от друг произход.

Човек има нужда от достатъчно сън за възстановяване на здравето и силите. Не забравяйте че биоритмите ни са настроени за спане вечер от 22 часа.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: