В древния град Зеугма в Турция са открити ценни фрески от Римската империя

Археолози са открили в древния град Зеугма в Турция, фрески от времето на Римската империя,които представляват историческа ценност

Древният град Зеугма е до брега на река Ефрат, на 10 км от град Газиантеп в Турция. В праисторически времена, това селище се е намирало на кръстовището на пътищата и е улеснявало прехода през реката. Думата “ Зеугма“ означава „мост, мястото на прехода.“ През римската епоха, градът е бил известен като град с богати къщи и с оживен културен живот.

Разкопки на древния мозаечен град Зеугма.

Разкопки на древния мозаечен град Зеугма.

В резултат на това по време на археологическите разкопки са били открити, стенописи и исторически ценни неща от Римската империя. Днес, една четвърт от древното селище, разположено в близост до река Ефрат е скрито под водата. За съдбата му можем само да гадаем от останалата част на града от древните източници и археологическите данни.

През 2000 г. е бил изграден масивен язовир Биреч на река Ефрат, на по-малко от миля от площадката с разкопките, който започнал да наводнява цялата територия в Южна Турция. Непосредствено с разливането на водите, които са се увеличавали средно с около 10 см на ден в продължение на шест месеца, доведоха до световна известност на Зеугма и неговото положение. Водата, която скоро можеше да погълне археологическите останки, също привлече вниманието за все по-спешна нужда за спасяването им, на аварийните разкопки и усилията, които вече се провеждаха на мястото, разположено на около 500 мили от Истанбул, от почти една година.

Евтерпа

Евтерпа

Благодарение на медиите Зеугма получи привлекателна щедра помощ както от частни, така и от правителствени източници. Реставраторите и археолозите са били особено загрижени за спасяването на мозайките на древния град, някои от най-необикновените от древния свят. Скоро най-добрите световни реставратори пристигнаха от Италия, за да ги спасят от наводнените води. Фокусът върху Зеугма допринесе и за голям брой международни туристи – и още повече пари – тенденция, която продължава и до днес с откриването през септември 2011 г. на ултрамодерния мозаечен мост на стойност 30 милиона долара в близкия град Газиантеп.

Но историята на Зеугма започва хилядолетия преди язовира да бъде построен. През третия век пр. Хр. Селевк I Никатор („Виктор“), един от командирите на Александър Велики, установява селище, наречено Селевкия, вероятно къща ( на гръцки katoikia), къщи, или военна колония, в западната част на реката. На източния бряг той основава друг град, наречен Апамея, на името на съпругата му Апама, родена в Персия. Днес град Апамея се намира в Северна Сирия разположен на река Оронт.

Двата града са физически свързани с дървен мост, но не е известно дали са били управлявани от отделни общински правителства и нищо от древния град Апамея, нито от моста, оцелява. През 64 ​​г. пр.н.е. римляните превземат Селевкия, преименувайки града ма Зеугма, което означава „мост“ или „пресичане“ на древногръцки. След рухването на империята Селевкид, римляните добавили Зеугма в земите на Антиох I Теос Комаген като награда за неговата подкрепа за генерал Помпей по време на завоюването.

Могъщ бог на реките Ахелой, баща на сирените.

Могъщ бог на реките Ахелой, баща на сирените.

Мозайките по стените и пода в Зеугма са с удивително качество сглобени от микроскопични парченца от естествени камъни с различни нюанси. Всички картини са направени въз основа на гръцката митология, и майсторите, които са ги правили са имали невероятно умение. Зеугма е мозаечен град в пълния смисъл на тази дума. Запазените мозайки са преместени в специално изграден за целта музей, който се е превърнал в един от най-големите и най-важните музеи по отношение на богатството на артефактите с мозаечните фрески.

Талия

Талия

Думата фреска идва от италиански – il fresco, което означава „на свежо“. Това е живописен метод за изработване на стенописи, при които се ползват стрити и добре намокрени пигменти, нанасяни върху прясна, влажна все още основа, която е мазилка. Оттам идва и името на тази техника за живопис, за разлика от другата „секо“ – saecco – означаваща рисуване върху суха основа.

Музеят се е превърнал в символ на фрагмент от една от мозайките – на жена „Менада“, или „Гая“. Очите на момичето са разположени по такъв начин, че да изглежда, като че ли те търсят във всеки зрител. За тази цел, панелът е отделен в специално защитена зона.

Менада

Менада

По време на императорския период в Зеугма се основават два римски легиона, увеличавайки стратегическата му стойност и увеличавайки своята космополитна култура. Поради големия обем на пътното движение и географското му положение, древният град се превърнал в събирателен пункт за пътни такси. Политически и търговски пътища се сближили тук и той бил последната спирка в гръко-римския свят, преди да премине към Персийската империя.

Мозаечна фреска на митичния бог Посейдон – богът на моретата, на своята бойна колесница.

Мозаечна фреска на митичния бог Посейдон – богът на моретата, на своята бойна колесница.

В продължение на стотици години той процъфтява като голям търговски град, както и като военен и религиозен център, достигайки в крайна сметка своето население от около 20 000-30 000 жители. Според други източници населението е достигало почти половин милион жители през 6 – 7 век сл. Хр.. По време на императорския период Зеугма става най-големият и най-стратегически и икономически важен източно-граничен град на империята.

Доброто време в Зеугма обаче отслабва заедно с намаляване на богатството на Римската империя. След като сасанидите от Персия нападнали града през 253 г. сл. Хр., неговите луксозни вили били превърнати в руини и използвани като приюти за животни. Новите жители на града вече са предимно селски хора, които използват само обикновени строителни материали, които не са оцелели. Величеството и значението на Зеугма ще останат забравени за повече от 1700 години.

Мозаечна фреска на митичните божества Океан и Тефис. Тази мозаечна фреска е най-популярна в дизайна на плувни басейни и бани.

Мозаечна фреска на митичните божества Океан и Тефис. Тази мозаечна фреска е най-популярна в дизайна на плувни басейни и бани.

В руския сайт topnewsrussia.ru и в блога kaktotak.club/blog, е публикувана статия, в която се описват археологическите разкопки в мозаечния град Зеугма, тяхната ценност и мозайките, но са добавили и още едно откритие, което не е сигурно дали е точно такова. В публикацията пише, че били открити един или повече стенописи, в които са срещат букви от кирилицата, заедно с гръцките. Същевременно те датират от векове преди времето, когато за живели Кирил и Методи.

Най-интересното е, че авторът на статията пише, че това е руска писменост и че следователно кирилицата била взета от руснаците и че гърците следователно са славяни. От пръв поглед личи, че става голям бъркоч. Та след като в мозаечния град са открити надписи на гръцки и отчасти букви от кирилицата, от това следвало, че гърците са славяни и руснаци и че са взели своята азбука от руснаците, макар че създателите на азбуката са се родили векове по-късно.

Митологичните гръцки божества Ерос и Психея – фрески открити в древния мозаечен град Зеугма.

Митологичните гръцки божества Ерос и Психея – фрески открити в древния мозаечен град Зеугма.

По-точно казано, древните траки са имали азбука и писменост и напълно възможно гърците да са ни я отнели и да са си направили своята с леки промени. Доказателство за това са намерените плочи от времето на тракийските царе, на които има надписи на кирилица, които обаче не се разбират. В допълнение в сайта topnewsrussia.ru, читателите руснаци изразяват недоверие в познанията на автора и дори един в коментар пише, че и в тоалетните в Париж има надписи на руски. Подразбира се, че това не прави французите славяни и руснаци и че тяхната азбука е от дошла от Русия.

На руснаците им е простено. Те ги манипулираха достатъчно през епохата на социализма. Тогава има набиваха в главите, че Ленин им е дал писмеността, какво да се прави.

По повод за писмеността и намерените плочи от времето на тракийските царе  с надписи на кирилица, сме писали – ТУК.

В древния град Зеугма в Турция са открити ценни фрески от Римската империя
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *