За най-гениалното ченге на царска България и държавните тайни

Тайните на Никола Гешев, началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията (отговорно за борбата срещу нелегалната Българска комунистическа партия) остават все още неразгадани

Никола Гешев

До 1989 г. в системата на МВР са правени множество опити да бъдат разгадани кодовете на Никола Гешев. Създават се няколко комисии, но ефектът от работата им е минимален. Най-известна е групата на Никола Павлов – Комара. След графологични анализи на доноси успяват да установят, че зашифрованият от Гешев Любен Коларов всъщност е Левчо Иванов. Той е популярен с над десет годишна опозиционна биография – през 1945 г. е секретар на съюза на Социалстическия младежки съюз. По-късно става ясно, че от 1935 г. той регулярно всяка седмица информира Гешев за действията на младежкото комунистическо движение.

Наследниците на бивши опозиционери се притесняват да не би да излезе информация за нечистите дела на техните родители, защото над 90% от агентите на Никола Гешев са вербувани именно от БКП, Работническата партия, БОНС, РЕМС.
Според историците точно на тези доносници се дължат големите успехи на Гешев. През 1935 г. Гешев успява да внедри свой провокатор, който е избран и изпратен за делегат на Седмия конгрес на Коминтерна, провел се в Москва от 20 юли до 20 август.

Предполага се, че Никола Милев – член на ЦК остава най-големият агент, контролиран от Гешев. Той присъства с конспиративното име Парвус. По занятие е млекар от София, живее на ул. „Княгиня Клементина” №107, (днес „Ал. Стамболийски”). Благодарение на неговата помощ Никола Гешев прави големи пробиви в нелегалното комунистическо движение. Има архивни сведения, че Милев доброволно слугува на царската полиция, като я информира за действията на комунистите. Знае се също, че Гешев е успял да пречупи и секретаря на Работническата партия и депутат в парламента Петко Стоев, който редовно му донася за дейността им в парламентарната група и всичко което сстава в ЦК на РП. Така само през 1936 г. отдел „Държавна сигурност” в лицето на Гешев разкрива 156 комунистически конспирации в България и задържа 1036 души.
В крайна сметка присъди получават 598 комунисти, като 8 от тях са осъдени на смърт, а 4 на доживотен затвор.
По предварителна информация бързо и лесно са задържани полк. Цвятко Радойнов и Антон Иванов, наред с секретарят на ЦК на РП Трайчо Костов.

Никола Гешев обичал да споделя, че успехите му се дължат благодарение на доносите на комунистите, които взаимно се предавали.

Тодор Живков и Мирчо Спасов изглежда също са били агенти на Гешев, които не са заведени с псевдоними, а с номера. Всъщност Гешев е имал само 7 секретни агенти, белязани с цифри. Предполага се, че Мирчо Спасов е бил под №77, а Живков под №141.
Според други очевидци на 9-ти септември 1944 г. в 5,45 ч Мирчо Спасов и Тодор Живков излизат от щаба в „Славянска беседа” и се потеглят с джипка към Княжево. Там се намира последната къща, в която живее Никола Гешев. Три часа по-късно, около 9 ч в сградата се озовава група функционери на новата власт. Но домът вече е претършуван.
Гешев притежавал три каса, само малката от тях е разбита. Предполага се, че в нея е държал списъка с агентите си. И до днес обаче тази история остава част от голямата теория за комунистическата конспирация.

 

 

 

За най-гениалното ченге на царска България и държавните тайни
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “За най-гениалното ченге на царска България и държавните тайни

  1. Някъде от юни месец 1923 г. до към края на 1950 г. в
    България има кръвопролитна гражданска война. Тя си дава отражение и до наши дни. Естествено това влияе отрицателно за по-бързия просперитет на родината. Време е да се „заровят“ томахавките на войната!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *