Защо дядо Кирил не иска да се вози на магаре

Младите години на варненския митрополит Кирил са достойни за шпионски роман.

Дядо Кирил, който се прочу небогоугодно покрай тузарското си возило и намерението да строи светски комплекс в двора на митрополията, има славни страници при прощъпулника си на духовното поприще. Както стана известно, отецът има досие в ДС и се е подвизавал като агент Ковачев. Получил специална подготовка и бил изпратен в манастирите на Атон, за да проучи какви артефакти с българска връзка са налични там.

Младият пратеник със специална мисия се водел трудовак в „Строителни войски”, но ходел в поделението само веднъж месечно, за да си получи парите за храна. Всеки ден агент Ковачев се явявал в ефория „Зограф”, за да бъде обучаван и въвеждан стъпка по стъпка в тайния съгледвачески занаят от хора на ДС. Той наистина бил съвестен ученик, а и шпионските задачи изпълнявал сърцато.

Агент Ковачев бил трудовак за алиби, времето на службата си прекарвал в обучение с хора от ДС

Папката му с доклади съдържа прелюбопитни моменти от битието в атонските манастири. Описва се например как руски монаси организирано и мащабно изнасят реликви под носа на управата. Високопоставени духовници пристигали с огромен брой подаръци в куфари, а сетне същите куфари били отнасяни от Атон пълни с ценни писмени образци и църковна утвар.

Агентът в расо Ковачев чул безброй такива истории. Самият той, въоръжен с фотоапарат и инструкции какво точно да търси, ровел в библиотеките и надавал ухо за всякакви истории, свързани с темата. Усърдието му обаче било забелязано и в един хубав ден агентът бил разконспириран! Тъкмо тогава бъдещият митрополит трябвало да преживее голяма болка и унижение. Освен че яко го набили, манастирските власти го вързали седнал на едно магаре. Бях чорлав, без чехли, шапка и расо, пише в последния си рапорт унизеният агент. Коментатори, запознати с докладите му, ги намират твърде бъбриви и доноснически. Макар да не станал шпионин от ранг, Ковачев-Кирил все пак направил кариера. На 35 години бил ръкоположен за Варненски митрополит. И, както се вижда, побързал да забрави как се вози поп на магаре!

Защо дядо Кирил не иска да се вози на магаре
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *