Спортувам и съм физически активен, но не губя тегло! Защо?

Понякога всички наши усилия за загуба на тегло изглеждат напразни и макар да тренираме фитнес, за да отслабнем, резултатите изглежда не идват

Диетологът ни казва защо не идват очакваните резултати за загуба на тегло, когато спортуваме, за да отслабнем. Винаги е добре да продължите да се движите: здравословният начин на живот започва с правилното хранене и се поддържа от оптимална физическа форма. Какво можете да направите, за да комбинирате нещата?

В едно интервю д-р Алда Атина, диетолог, обяснява причините за това.

Кой е най-добрият спорт за отслабване?

Нейното мнение е, че най-добрият спорт за отслабване не съществува. Всеки субект има различни потребности и професионалистът трябва да посъветва какъв вид физическа работа да бъде извършена, за да се постигнат поставените цели в най-кратки срокове и те да се запазят по-дълго.

На първо място, като диетолог, дългът ѝ е да подчертава естетическото значение на спорта и да подчертае многобройните ползи по отношение на клиничните параметри, които носи дневната и постоянна физическа активност.

Последни проучвания показват, че упражняването най-малко четири пъти седмично намалява риска от коронарна болест на сърцето при хора под 65-годишна възраст. Но какъв вид упражнение са това? Според проучване, публикувано в „Circulation“, са достатъчни 30 минути тренировка с висока интензивност, умерена аеробна активност и тренировка с тежести.

В едно интервю д-р Алда Атина (вдясно), диетолог, обяснява защо не губим тегло, когато сме физически активни.

В едно интервю д-р Алда Атина (вдясно), диетолог, обяснява защо не губим тегло, когато сме физически активни.

Какви спортни дейности, от друга страна, не допринасят за загубата на мазнини?

Всяка спортна дейност причинява голяма промяна в онези, които я изпълняват. Нашето телесно тегло се характеризира с различни отделения, които могат да бъдат изобразени в двукомпонентен модел: мастна маса и без мазнини.

Телесните мазнини са най-променливото отделение на индивида, разделено на основни мазнини и съхранение. Съществена мастна тъкан присъства в костния мозък, органите, мускулите и системата. Обратно, депозираната мазнина се съхранява в подкожната тъкан или във вътрешните органи. За да се посочат подходящи диапазони на основата на пола, при мъжете мастната маса представлява 16-17%, а при жените 14-24% от общата телесна маса.

Чистата маса е съставната част на тялото, която включва обща телесна вода, минерали, протеини и гликоген.

Основната съставна част на телата ни е водата, представляваща около 73% от цялата маса. От друга страна, общата телесна вода включва фракцията, разположена на извънклетъчно и вътреклетъчно ниво.

Изследването на телесния състав е необходимо за проверка на здравния и хранителния статус на субекта, за да се изследва адекватността на превантивните хранителни стратегии и да се гарантира персонализирано лечение.

За загуба на тегло са полезни храните богати на фибри.

За загуба на тегло са полезни храните богати на фибри.

Правилната спортна дейност включва намаляване на компонента за мастна маса и поддържане или увеличаване на постната маса. Това може да не съответства на номера, който показва нашата скала.

Увеличаването на теглото в човек, който извършва постоянна физическа активност, със сигурност съответства на ендогенното намаляване на мастната маса и увеличаване на масата без мазнини и водата, която мускулът използва, за да поддържа енергийните реакции. Балансът не е достатъчен, има нужда от диета, съобразена с нуждите на спортиста или спортистката, за да се постигне правилна загуба на тегло и определяне на мускулния тонус, като се запази целостта на чистата маса.

Какво да правим, когато спортът не е достатъчен?

В биологията на спорта първоначалната стъпка, за да се гарантира най-доброто представяне на спортиста / спортистката, е да се формулира конкретна схема за храна за нуждите на дейността, която изпълнява. Само по този начин спортните и хранителните ползи ще вървят ръка за ръка.

Италианската диетоложка д-р Алда Атина казва, че в светлината на казаното, не мисли, че това е видът на спорта, който не е добър или „недостатъчен“, но това е стилът на храната, който не е адекватно разгледан за специфичните нужди.

Няма нищо по-хубаво за диетолога да направи пациента щастлив, като му помогне да съчетае „храненето“ със спорта, който обича най-много и който го прави щастлив. И помнете: едно здраво тяло обитава щастлив ум!

Примерно меню за човек, който спортува активно или поне поддържа висока физическа активност. Когато се цели загуба на тегло, просто се намалява количеството на храните с повече калории.

Сутрин. Плодов сок, овесени ядки, мюсли и други пълнозърнести храни, яйца, ядки, сусамов тахан.

Обяд. Богати на витамини, минерали и белтъчини ястия, плодове, зеленчуци, печени картофи.

Вечеря. Храни богати на белтъчини и витамини – бобови храни, плодове, зеленчуци.

Спортувам и съм физически активен, но не губя тегло! Защо?

Спортувам и съм физически активен, но не губя тегло! Защо?

Не се препоръчва употребата на алкохол, захарни изделия, кафе и пушене на цигари. И в края на обърнем още веднъж внимание на ползата от пиенето на вода и нощния сън. За ползата от водата – ТУК.

Спортувам и съм физически активен, но не губя тегло! Защо?
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *