Ето кои са забравените герои в българската история!

Отваряме прашния учебник по история и отново сме заобиколени от вече банализираната българска гордост, опираща се на светила като Левски, Ботев, Раковски, Стамболов, знайни и незнайни генерали, печелили слава на страната ни по бойните полета и велики революционни идеи, сякаш неостаряващи с времето.

Да, но знаете ли какво, всъщност всичко това остарява и както се казва- всяко време има своите герои. E, това определено не е нашето време. Никои не омаловажава делото на тези светли икони за България, но все пак не може винаги да се живее в миналото. Не вярвам  българинът днес да осъзнава, че неговия повод за гордост не е застинал 130 години назад във времето. От тогава до днес са се случили много неща, с които може да се гордее и те продължават да се случват всеки нов ден, само че кои ли им обръща внимание…

Време е да заявим, че нашето самочувствие не носи марката 19 век и че името България не трябва да е обект на подигравки, както преди няколко години саркастичната модерна скулптура в сградата на европарламента недвусмислено осмя малката ни страна. Този подход и всичко сервирано от медиите не е случайно, всяко нещо, което чуете за страната си днес изгражда вашето самочувствие, запитайте се дали Западна Европа иска да имате самочувствие… Едва ли!

нумерология

Петър Петров

Петър Петров

Петър Петров

Моля Ви, не забивайте безизразен поглед в земята следващият път, когато чуете нещо неприятно за страната си, просто се сетете какво сте прочели тук. Ако някои някога ви попита с какво е известна България, разкажете му една малка история защото е време тези хора да си сверят часовниците. А като заговорихме за часовници, случайно да знаете, че първият дигитален ръчен часовник е изобретен и патентован от български инженер. Да, така е, казвал се е „Пулсар” и е струвал цели 2100 долара. Името на изобретателя е Петър Петров, а случайно да знаете, че е и един от главните инженери дали живот на първия комуникационен сателит „Телестар”. А какво ще кажете, че е обичал да плава и кръстил катамарана си „Джемини”. Казвате си какво пък е това. Е, ще разберете, ако се сетите за американската космическа програма. Да…… работил е за НАСА…

Асен Йорданов

Асен Йорданов

Асен Йорданов

Време е да си купим самолетен билет, а ще попитате защо. Е, няма специална причина, просто искам да се повозя на „Боинг“ и да видя дали някои от бурмите на самолетите на Асен Йорданов не са се поразхлабили, все пак са минали 50, 60 години. Да, това е друго известно българско име, което е добре да знаете. Един от главните конструктори на „Боинг“ и основател на българската авиация. Асен Йорданов направи възможно актьори като Бен Афлек и Джош Хартнет да изглеждат добре на фона на лъскавите си бомбандировачи Б-24, Б-29 и изтребителите P-38 Mustang  и Curtis Hawk 81 във филма „Пърл Харбър” (2001).

инж. Иван Ночев

инж. Иван Ночев

инж. Иван Ночев

Знаете ли, че преди няколко дни американците пуснаха нов робот на Марс. Знаете разбира се, няма как по всички канали е. Не знам за Марс, но имам една лунна история за вас.

Много хора знаят името Армстронг, някои дори Едуин Олдрин, а защо не и Майкъл Колинс. А колко от вас знаят името на човека, които направи тези момчета така популярни. Знам, че мислите, че се шегувам, но ни най-малко в този момент. Добавете главната причина тези момчета да могат да стъпят на Луната, а тя е ОРЕЛ 1. За тези, които не знаят какво е това ще кажа само че е името на лунния модул, които ги заведе и върна от Луната без драскотина. Негов конструктор и най-вече на неговата подемна система е инж. Иван Ночев.  Искрено се надявам, след като прочетете това да го видите и в някой учебник по история, но едва ли.

проф. Илия Вълков

проф. Илия Вълков

проф. Илия Вълков

По скоро ще се спрете на новината във вестника за скок в цените на горивата и ще си помечтаете колата ви да можеше да се движи с помощта единствено на вода. Е, можеше и да се случи, ако преди 40-50 години партийните другари бяха помогнали на едно  интелигентно българско момче да патентова изобретението си в България. Ако това се беше случило, може би неизброимите приложения на така наречения „Браунов Газ” („енергия от нищото”; „имплозивно горене”), биха променили ежедневието ни и то за доброто на всички. Да, това изобретение съществува и е патент на чужди корпорации, но засега строителите на капитализма са решили да го оставят в тайна. Въпреки това бъдещето принадлежи на идеята на проф. Илия Вълков или още познат като Юл Браун, но едва ли ще носи марката България.

„Няма енергийна криза, има криза от невежество”

B. Fuller

проф. Стефан Маринов

проф. Стефан Маринов

проф. Стефан Маринов

На такова изобретение и Айнщайн би завидил и може би казал „Браво”. Едва ли обаче би бил така позитивно настроен към един друг български сънародник профeсор по физика, които преди има-няма 30 години съвсем открито оспори Теорията на относителността на Айнщайн и въпреки че не е получил официална акредитация за своята работа, по разбираеми причини, стотици учени от цял свят не без причина го наричат истински гений. Поредното име в нашия списък на българската слава е за проф. Стефан Маринов.

Никола Димков

Никола Димков

Никола Димков

Преди да завършим този кратък обзор на една неразказвана история, нека се върнем в началото на ХХ век. По време на Първата Световна война, един обикновен български инженер – Никола Димков, създава една интересна идея и написва малка книжка, озаглавена „Звезда на съгласието”. Тази книжка е преведена на немски, френски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград е разпратена до световните лидери. Един екземпляр попада в ръцете на американския президент Удроу Уилсън, който година по късно представя своите известни 14 точки на Парижката мирна конференция. Този документ  става основа за създаването на първата международна организация прототип на ООН, която да е гарант за световния мир. От своя страна няма да е пресилено да кажем, че тези 14 точки са силно повлияни от основната идея в „Звезда на съгласието”. Тук е мястото да перифразираме една американска поговорка която гласи, че „всеки може да стане президент”, като кажем, че не е сигурно дали всеки може да стане президент, но е сигурно едно, големите идеи могат да дойдат дори от най-неочаквания източник.

Ето защо следващия път, когато погледнете европейското знаме, знайте, че звездата на върха по право се пада на България!

Георги Христов

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: