Женен ли е бил Исус Христос? Истината ще се разплете

Исус Христос е бил съпруг на Мария Магдалена, това се твърди в Евангелието за жената на Исус

Стар папирус, който разказва, че Исус Христос е имал жена бе обявен за истински. Според Евангелието за жената на Исус, Спасителя е женен за Мария Магдалена, а това противоречи на хрисиянската идеология. Ако се докаже, че Христос е имал жена и потомство, това може да доведе до промяна в отношението на християнството към семейния живот, както и ролята на жените в християнството.

Споровете дали Евангелието за жената на Исус започват веднага след съобщението за неговото откриване през 2012 година.

Текста в спорното Евангелие е на коптски език и в него се разчита един ред, който гласи „Иисус им каза – Моята жена…“. След това се говори и за Мария, като вероятно учените допускат, че става дума за Мария Маддалена.

Анализът на Евангелието показва, че то датира от 1200 години, защото само тогава се е произвеждало мастилото, с което е написан папируса. Това смята Карън Кинг, която обяви публично древния документ.

Има много учени, които смятат, че това е съвременна фалшификация, въпреки мотивите на Кинг и някои нейни колеги.

В Колумбийският университет в момента се правят изследвания на мастилото, като първоначалните изпитания потвърждават теорията на професор Кинг. Експертите не се наемат с категорична позиция, но все пак има някакво потвърждение.

Собственика на Евангелието го е закупил от Ханс-Улрих Лаукамп, който пък го придобива, чрез покупка през 1963 година в Източна Германия.

През 2014 година Карън Кинг предоставя информация на Harvard Theological Review, че притежава от анонимния в момента собственик на Евангелието за жената на Исус следното: фотокопие на договор за продажба на 6 папируса на коптски език, между, които и спорното Евангелие.

Според датата на документите става дума за 12 ноември 1999, като има подписите на купувача и продавача. Там има и ръкописен текст, според който, продавачът предава фотокопия от кореспонденция на немски език, а папирусите са закупени от човек от Потсдам в Източна Германия.

Според Кристиан Аскеланд от Германския институт за библейски изследвания това е фалшификация. Той твърди, че е изследвал друго коптско евангелие на същия собственик на Евангелието за жената на Исус и смята, че са написани с едно и също мастило, което говори за фалшификация.

Развръзката става накрая, когато Джеймс Ярдли изследовател от университета в Колумбия  доказва, че мастилото, с което е написано Евангелието се различава от това на другия папирус, с което доказва, че двата папируса са писани по различно време и не от различни хора.

С това твърдение на Ярдли може да се каже, че мистерията имал ли е Исус жена малко по-малко ще се разплете.

 

 

 

 

 

 

 

Женен ли е бил Исус Христос? Истината ще се разплете
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *