Еньовден: Усетихте ли някакви промени у себе си през последните няколко дни? Жегата? Донякъде сте прави защото именно Слънцето е виновно.

В средата на юни Слънцето достига максимума на своята енергийна активност въздейства силно на Земята и пробужда съзидателните й енергии. Всичко това се случва в периода от 20-24 юни. Тази активност особено силно усещат хората с по –изострена чувствителност. При тях това съвпада с период на трансформации, които се изразяват в събуждане на магическия потенциал. Ето защо времето след Еньовден е подходящо за извършване на магически ритуали и енергийни корекции,отнасящи се до здравето и съдбата на човека.

Сензитивността се изостря и всеки от нас може да се вгледа в сънищата си, които в този период са знаменателни за бъдещето ни.Те насочват вниманието към онези части от нас, които се нуждаят от преосмисляне и промяна.

Енергийното поле въздейства върху всичко обкръжаващо ни, като го активира, по начин, по който позволява то да действа в наше най -висше благо. Това особено силно важи за растенията, които ние хората използвме с лечебна цел. Още от древността това е било известно на нашите предци.

В народните обичаи този ден е наречен Еньовден (Среди лето), защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – „Еньо си наметнал кожуха да върби за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „играе“, „трепти“ и който види това, ще бъде здрав през годината.

нумерология

Еньовден е известен и с това, че срещу празника се извършва най-масовото бране на билки, защото тогава те придобиват голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Седемдесет и седем и половина-за всяка болест и за ‘болестта без име’.

Затова по тъмно жените-баячки, магьосници ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Освен тях, за билки тръгват и много жени и моми – млади и стари, които берат различни треби и цветя, на първо място еньовче, от които после правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Някъде китките са толкова, колкото са хората в семейството, наричат ги на тях и ги оставят през нощта навън. На сутринта гадаят за здравето на този, на когото е наречена китката. После ги окачват някъде из къщата и през годината ги ползват за лекуване – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

Освен тези китки, с останалите набрани цветя и треви се прави голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване, преди всичко на хората, а не на добитъка, каквито са китките, набрани на Гергьовден, Йеремия или на Спасовден. Еньовденските билки се използват за лекуване на бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза. Важен елемент на Еньовден е измиването за здраве във вода (на река), лечебната сила на речната вода се обяснява с това, че слънцето „се е окъпало“ в нея. Друг характерен обичай е грабенето, маменето на плода от нивите и добитъка. Той се прави и на Гергьовден, но е най-типичен за този празник, като стопанинът сам зажънва нивата си в средата или четирите ъгъла, за да я намери „житомамницата“ вече „обрана“.

Kакто на Нова година, Гергьовден и други празници, така и на Еньовден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Напяване на китки или пръстени е обичай, който се прави по подобие на ладуването.

Но свен общоизвестните обичаи,които всеки може да открие в някои справочници по етнология, има съвсем прости техники, които правилно извършени, отварят нас и дома ни за любовта и светлината.

Оставяме да пренощува глинен съд с мълчана вода, събрана от три извора, китка енъовче, здравец и сребърен пръстен. На сутринта с тази вода, събрала силата на звездите и луната, се пръска в дома за изгонване на болестта. Същата вода, но с два сребърни пръстена вързани с билката върбинка се използва за привличане на любовта в живота. В полунощ, палим червена свещ и докато връзваме пръстените казваме 3 пъти ‘Отче наш’,след което глава първа от ‘Песен на Песните от Соломона’. На другия ден с водата пръскаме дрехите си,единия пръстен носим на дясната ръка,а другия с билката оставяме до икона на Света Богородица.

Венец направен от билки, набрани в този ден и поставен на вратата, отблъсква лошото, носи здраве и щастие на дома.

Всички тези ритуали могат да се извършват до Свети Врач, първи юли- ден, в който магъосниците добиват сила, която ги свързва с отвъдния свят.Събраните на Енъовден билки се разпределят и се държат на определени места, наречени за определени магии. Който е получил помощ от такъв човек прави курбан и отделя най-хубавото парче за светията.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: