Това е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене. Празнува се както у нас, така и из цяла Европа

Еньовден е познат още и като Сред лето. В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител.

Въпреки това все още има известна магия в този ден и се правят доста магии.

Тогава се събират билки, палят се огньове, къпем се на изгрев слънце.

ВАЖНО: Имаме подробна и чудно хубава публикация ТУК: Всичко, което се прави и което трябва да направите на Еньовден. От билките до магиите!

Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.

От „Всичко за дома“ научаваме, че в Северна Европа празнуването е белязано и от магията на белите нощи, и от краткия, но пищен фойерверк на тамошното лято. Нощта на лятното слънцестоене (Midsummer night) в Швеция, Финландия, Естония е един от най-големите празници в годината, сравним с Коледа и нова година.

нумерология

В Швеция го отбелязват през уикенда между 19-и и 26-и юни, с украсено с много зеленина и цветя Майско дърво и танци около него. По традиция се гадае за бъдещето със 7 или 9 вида треви. Събраните под лъчите на среднощното слънце билки се смятат за вълшебни и с тях се украсяват домовете.

Във Финландия Еньовден се отбелязва в съботата между 20-и и 26 юни. Там се стъкмяват огньове на открито, правят се арки от брезови клони из дворовете. За да е здрава годината местните хора палят финската баня и цялото семейство се къпе и напарва.

Сред празничните ритуали е и търсенето на цъфнала папрат и събирането на папратови семена. За естонците Денят на Йоан бележи границата между пролетната сеитба и усилния летен сенокос. Прескачането на огъня е традиционно, както и изгарянето на стари рибарски лодки.

Еньовден иде! Събрахте ли билките?

Еньовден иде! Събрахте ли билките?

И ако северните народи отбелязват празника малко по-статично и не толкова цветно, то на юг, в Испания, Среди лето всичко е много по-шарено и топло. В страната на Сервантес също има корени, които водят към предхристиянски времена.

Макар и празник на Сан Хуан (св. Йоан), съпътстващите го ритуали носят езически белези. Празнува се в нощта срещу 23 юни на брега на морето, където се палят огромни огньове и се пускат фойерверки.

Жените берат няколко вида билки, вият ги на венци или ги връзват на китки, които топят в извор. Младите се потапят в морето и чакат да ги облеят 9 вълни за здраве.

Свети Жан празнуват във Франция. Огньовете, които се палят почти в цяла Европа горят и там. В Германия в пламъците се изгаря и сламена фигурка на вещица -символ на нечистите сили, които лятното слънце прогонва. При датчаните пък събирането на билки е най-характерното за празника.

А в Русия той е известен като Иван Купала, което е Ивановден. Празнува се в деня на Кръстителя по стар стил – 7 юли. Обредите са свързани с водата, изобилието и пречистването. Девойките пускат в реки и езера венци, млади и стари се къпят във водоемите. В Румъния денят на лятното слънцестоене се казва Драгайца и го празнуват с момински танци, които девойките изпълняват с венци от пшеничени класове на главите.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: