Билката дяволски нокът се използва за ефективните му свойства, особено при лечението на остеоартикуларни нарушения, болки в мускулите и ставите

Билката дяволски нокът с научно название Harpagophytum procumbens има няколко полезни свойства. Но коренът на растението се използва в медицината, поради състава му, в който има естествени противовъзпалителни средства. Това са глюкоиридоидите. Той се използва за лечение на тежки заболявания като ревматоиден артрит, ревматизъм като цяло, тендонит, болка в долната част на гърба, остеоартрит и всички заболявания с ревматичен произход. Всичко е възможно благодарение и на другите активните съставки, които съдържа. Сред тях са фитостеролите и флавоноидите, които определят противовъзпалителната и аналгетичната активност.

Какво приложение има билката дяволски нокът в народната медицина?

Билката дяволски нокът се използват от дълго време, особено в традиционната медицина на южноафриканските народи, за да лекуват проблемите, засягащи остеоартикуларната система. Коренът на растението се е доказал ефективно, особено в ситуации, които причиняват болка и възпаление.

Ето защо е широко използван при лечението на болки в гърба, на тендинит, на болки от остеоартрит цервикална артроза, ишиас, на артрит, на остеоартрит и контузии. Лечебното растение намира приложение при: заболявания на черния дроб, фибромиалгия, болки в гърба и врата, възпаление на пикочния мехур, подагра, ревматоиден артрит, остеоартрит, артроза, лупус еритематозус, тендинити, треска, главоболие, мигрена, стомашно-чревни неразположения, затруднено раждане, алергии.

нумерология
Името на билката дяволски нокът произхожда от особената форма на цветовете и шиповете му, които са извити като нокти

Името на билката дяволски нокът произхожда от особената форма на цветовете и шиповете му, които са извити като нокти

Не трябва да се забравя, че въпросното растение също има хипохолестеролемични и хипохипемизиращи свойства. Всичко това го прави полезно дори и в случай на подагра. Тези действия се дължат и на наличието на много горчиви вещества, които могат да стимулират производството на стомашни сокове и жлъчка. Съставът му е разнообразен.

Използването му е получило широко разпространение, а също и добре е познат в света на спорта, където страданието, причинено от ревматични заболявания са често срещани. В същото време е подходящ при невъзможността за приемане на определени класове лекарства, съдържащи допинг, който може да бъде заменен от природни лекарства, тъй като точно производните на това растение могат да свършат тази работа. Той може да се използва и като антиспазматично средство за менструални болки и чревни болки от нервен произход.

Как да го използвате?

Билката дяволски нокът обикновено се приема вътрешно. Използва се сухият екстракт, който се получава от корена на растението. Обикновено средната му доза, както е доказано от няколко проучвания, е между 600 и 1200 мг на ден. В аптеките се предлага на капсули, чай, тинктури, но лекар трябва да определи дозата.

Ефектът се проявява в рамките на 7 или 8 дни и достига своя връх след около 30 дни, като остава стабилен във времето.

Билката дяволски нокът също се намира под формата на воден екстракт и спиртна тинктура. Съществуват и капсули или таблетки, мазила и гелове, които се използват особено в случай на възпаление на ставите. Мехлемите и кремовете са за локално приложение.

Противопоказания

Билката дяволски нокът се използва за ефективните му свойства, особено при лечението на остеоартикуларни нарушения, болки в мускулите и ставите

Билката дяволски нокът се използва за ефективните му свойства, особено при лечението на остеоартикуларни нарушения, болки в мускулите и ставите

Добре е да запомните, че употребата на тази лекарствена билка е противопоказана при гастрити, стомашни или дуоденални язви. Тя също така не трябва да се използва при приемане на други противовъзпалителни средства, защото би означавало да се подчертаят ефектите на лекарствата, включително нежеланите.

Най-често срещаните неприятни ефекти се състоят от гадене и болки в корема, докато рядко се появяват болки в корема и диария. Добре е да се приема на пълен стомах и не трябва да се използва пт деца на възраст под две години, по време на бременност и кърмене.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: