Духове, самодиви и падащи самолети стряскат покрай прокълнатото място

Духове ли бродят край Траянови врата?
Куп мистерии от дълги години, та чак до ден днешен, продължават да се случват на полуразрушената крепост Траянови врата. За това свидетелстват пред „България днес” местни хора и строители, работещи по реставрацията на историческия обект.
„Мястото е прокълнато, много човешка кръв се е проляла тук” – споделя с ужас в очите местен старец, който признава, че избягва да минава покрай този участък.
Останките от древната крепост, наричана още Маркова механа или Стрипон, се намират в Ихтиманска Средна гора, недалеч от Костенец. Тук се води една от най-великите български битки. На 17 август 986 г. цар Самуил успява да нанесе най-тежкото поражение на византийския император Василий Втори, който по-късно ще стане известен като Българоубиец. Византийската армия е тотално разбита в прохода Траянови врата. Самият император едва успява да се спаси с бягство. 28 години по-късно отмъщава сурово, като ослепява 15 000 български войници в битката при Ключ.

Останки от крепостта Траянови врати

Останки от крепостта Траянови врати

Духове и нечисти сили под Траянови врата
Преди време покрай Траянови врата са минавали хората от селата Горно и Долно Вършило на път за Костенец и Ихтиман. Те продавали стоката си – грозде и череши. Но точно там вечер, когато се стъмни, започвало да се чува злокобно свистене във въздуха. Местните хора от двете села мълвят, че това са духове или самодиви и хората от ужас минавали по заобиколни пътища.
През 1969 г. местността си печели прозвището българският бермудски триъгълник. Тогава в близост до древната крепост пада малък самолет. Четири дни го търсят, но така и не го откриват. Изчезва мистериозно. Оттогава насам над това място самолети не летят. Българската авиация пази в тайна мистерията, за да не се всява паника.
Някои от строителите, които днес работят на обекта, са убедени, че крепостта се обитава от духове. Затова и никой не смее да влиза в тунела й нощно време. Работниците се страхуват и не искат да говорят за това – пише изданието.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: