Уникални древни градове са открити в Азия с модерна лазерна технология

В продължение на години, екип от археолози е открил огромни древни градове под гъстите джунгли в Югоизточна Азия, с нова лазерна сканираща технология

Уникална лазерна технология разкрива древни градове, скрити под земята, които са били сътворили най-голямата империя в света през 12 век в света, а през 13 век бързо започнала да се разраства огромната Монголска империя.

Барелеф в храмовия комплекс Ангкор Ват.

Барелеф в храмовия комплекс Ангкор Ват.

Археолози в Камбоджа са намерили множество, преди това не документирани средновековни градове, недалеч от древния храм и град Ангкор Ват, пише theguardian.com.  Те може да окажат открития, които обещават да издигнат ключови предположения за историята на Югоизточна Азия.

Камбоджа след Ангкор обикновено се разбира от гледна точка на загуба, и отсъствие; една тъмна епоха. Но Камбоджа е жива с активност и след Ангкор. Югоизточна Азия е центърът на международната търговия между Изтока и Запада.

Учените са открили, че има зависимост в ъглите между Анкгор и Екватора северно и южно от него, изразено с пропорцията pfi (Ф) за Земята, която е равна на 1,618. Тя обикновено се обозначава с гръцката главна Ф (Phi) в чест на древногръцкия скулптор и архитект Фидий. Тази пропорция се нарича златно сечение или златна пропорция. Ангкор се намира на синусоидата на пътя на Слънцето на 30° северно и 30° южно от Екватора.

Според изчисленията на учените тази златна прорпоция е установена между разстоянията от Ангор в Камбоджа до Великата пирамида Гиза в Египет – 7692  мили, и други някакви интригуващи пропорции от пирамидата в Гиза до платото Наска в Перу – 4754 мили, от Наска до Великденските острови – 2375 мили, и от тях до Ангкор – 10071 мили.

Разстоянието от Ангор в Камбоджа до Великата пирамида Гиза в Египет е 7692 мили.

Разстоянието от Ангор в Камбоджа до Великата пирамида Гиза в Египет е 7692 мили.

Слънцето огрява центъра на храма в Ангкор два пъти в годината – на 20 март и на 22 или 23 септември. Той е построен може би със специална замисъл свързана с вярванията на кхмерите и техните религиозни поклонения на Слънцето точно в тези две определени дати.

Археолозите се стремели да уточнят от 50 години границите на комплекса около великия Ангкор. Техните изследвания са били затруднени обаче от съвременното обработване на земята и строителството. През 2000 г. екип от френски, камбоджански и австралийски археолози са поискали от НАСА да помогнат за проекта, чрез радарите от техните орбитални сателити.

Те са установили, че чрез системата от напоителни канали е можело да се отглежда ориз върху обработваемите площи между 20 и 25 км южно и северно от Ангкор.

В откритите градове е имало канализационна система, която е снабдявала жителите му с чиста вода даже и през времето на честите наводнения и мусоните. Владетелят на Кхмерскат аимперия Сураяварман II е построил храмът на Ангкор Ват през ХII в. сл. Хр., и днес е прието, че той е най-голямата религиозна постройка. Включен е в списъка на ЮНЕСКО от 1992 г.. Намира се северозападно на 240 км от столицата Пномпен.

Бойна сцена, изобразена подробно в барелефите в храмовия комплекс "Бантей Шхар".

Бойна сцена, изобразена подробно в барелефите в храмовия комплекс „Бантей Шхар“.

Над 1000 са храмовете в областта на известния Ангкор, като някои от тях представляват невзрачни купчини отломъци и тухли из полетата с ориз, до величествения храм Ангкор Ват. В научните среди за него се твърди, че в света днес той е най-голямата религиозна псотройка. Много от храмовете в района на Ангкор са примери за архитектурата на кхмерите, които са реставрирани и образуват заедно една колекция от храмове.

Френският естествоизпитател Анри Муо през 1860 г. изследва джунглите Югоизточна Азия и по-специално в Камбоджа,. Той е попаднал на неизвестна група постройки, която била скрита под пълзящи растения и дървесните корени. Археолозите след него започнали работа на тези места и откриват скоро светът на кхмерския народ, който бил изгубен дотогава.

Храм в Ангкор Том

Храм в Ангкор Том

Постройките били част от великата тяхна столица Ангкор Том, която според учените е от около 1200 г. сл. Хр. На юг не много далеч от него, Муо забелязал храм. Той го описал като по-голям от всички, които са имали гърците и римляните. Ангкор Ват (буквално означава “храм”) не бил много погълнат от джунглата, но въпреки това са били необходими години работа, за го почистят от растителността, която го заобикаля.

Ангкор Ват се намира на 5,5 км на север от днешни град Сием Реап и на малко разстояние южно от някогашната столица, в чийто център са намира храмът Бапуон. Той е построен в област с много древни паметници и в комплекса Ангкор, той е най-южен от главните обекти.

Според легендата, построяването на Ангкор Ват е станало по волята на бог Индра, който заповядал да се изгради. Той искал да бъде дворец на сина му Преча Кет Меалеа. Китайският пътешественик Джоу Дагуан от XIII век, разказвал как по това време се вярвало, че храмът бил построен от божествен строител за една нощ.

По време на разкопки и изследвания на местността на Ангкор през 2015 г., археолози откриват древни градове. Директор на екипа е бил изследователя от Австралия Деймиън Евънс (Damian Evans). Резултатите са публикувани през следващата 2016 година в Journal of Archaeological Science. За целта е използвана нова технология наречена LIDAR, която е радар ново поколение използващ лъчите на лазер.

Лазерната технология LIDAR разкрива изгубен град около Ангкор Ват.

Лазерната технология LIDAR разкрива изгубен град около Ангкор Ват.

Местността е затъмнена до голяма степен – в нея преобладават широколистни дървета, но новата технология LIDAR сканира добре в такъв вид околна среда, през месеците март и април, тъй като тогава климатичните условия са по-подходящи за неговата работа и тогава няма твърде много листа по дърветата. Благодарение на тази технология местата за разкопки са определени успешно и според степента на проникване на повърхностните лидарни излъчвания в земните недра са направени 3D модели на информацията, заснета по време на полетите. LIDAR работи качен на хеликоптери или на големи дронове.

Какво представлява технологията LIDAR?

Лазерен скенер (ALS) монтиран на подложка за хеликоптери за работа във въздуха. При полети с предварително определени насоки, включително надморска височина, траектория на полета и въздушна скорост, ALS импулсира терена с повече от 16 лазерни лъча на квадратен метър по време на полети. Времето, необходимо на лазерния импулс за връщане към сензора, определя котата на всяка отделна точка за данни.

Карта на местността в района на Ангкор Ват.

Карта на местността в района на Ангкор Ват.

Изтеглените от ALS данни се калибрират и създават 3D модел на информацията, заснета по време на полетите. За да се отстранят дървесните листа и човешките пречки от данните, се очертават изчислени и радикални промени във височината на земята, като техниците, които имат модели на терена, фиксират праговете при обработката на тези данни. След като бъде завършен окончателният 3D модел, той се предава на археолозите за анализ, който може да отнеме месеци за обработка на карти.

Дейвид Чандлър, професор по емиграция в университета „Монаш“ в Мелбърн, Австралия, най-големият експерт по историята на Камбоджа и автор на няколко книги и статии по темата, казал, че работата е вълнуваща и приписва на Евънс и неговите колеги „пренаписване на историята“.

Изследваните райони с новата технология LIDAR. Зелената линия обхваща районите изследвани през 2012 г., а червената линия обхваща районите изследвани през 2015 г.

Изследваните райони с новата технология LIDAR. Зелената линия обхваща районите изследвани през 2012 г., а червената линия обхваща районите изследвани през 2015 г.

Чандлър казал, че смята, че ще отвори поредица от гледни точки, които ще помогнат на хората да научат повече за цивилизацията на Ангкор и как тя процъфтява и как в крайна сметка се срива. Той обяснява, че това ще отнеме време, за да се промъкнат в наръчниците на екскурзоводите и публикуваните истории, но техният успех в поставянето на стотици безименни, обикновени кхмерски хора обратно в миналото на Камбоджа, е огромна стъпка за всеки, който се опитва да се запознае с историята на Камбоджа.

Дейвид Кайл, археолог и екологичен антрополог, е осъществил проекти в Пном Кулен, местоположението на най-големите открития, масивният град Махенпрапавата, размерът на Пном Пен, разположени под горския етаж.

Той е казал, че резултатите от проучването са революционизирали нашето разбиране и подходи и затова се е вълнувал. Той улеснил промяната на парадигмата в разбирането ни за сложността, размера и въпросите, които можем да разгледаме.

Докато проучването от 2012 г. разкрива разтегнат, силно урбанизиран пейзаж във Великия Ангкор, включващ по-скоро „зрелищност“ в „центъра“ на храма-град Ангкор Ват, проектът от 2015 г. разкрива подобен модел на равномерно урбанистично развитие в отдалечени археологически руини, включително преди и след ангкорските градове.

Открити са уникални древни градове в областта на Ангор Ват в Камбоджа с модерна лазерна технология.

Открити са уникални древни градове в областта на Ангор Ват в Камбоджа с модерна лазерна технология.

Д-р Питър Шаррок, който е в борда на Югоизточна Азия в Университета за ориенталски и африкански изследвания в Лондонския университет и има връзка с Камбоджа от десетилетия, заяви, че резултатите показват ясни данни за първи път за гъсто населени места, в и около всички древни кхмерски храмове. Тези градски и селски пейзажи са свързан със сухопътни и канални мрежи, сега изглежда, че е представлявал най-голямата империя на земята през 12 век.

Около храма Ангкор е имало град, столица на империята на кхмерите през 9 до 16 в., която е обхващала около 3000 кв. км. Това е било най-голямото градско развитие от епохата преди индустриалната революция и надхвърля многократно мащабите на други големи древни градове като на маите в днешна Гватемала – Тикал. Бил е сравним по значение с големината на днешния Ню Йорк.

В изграждането на храмовете на Великата империя Ангкор е било използвано много злато. То е било превозвано с кораби по езерото Тонле Сап (Lake Tonle Sap) – компютърна графика.

В изграждането на храмовете на Великата империя Ангкор е било използвано много злато. То е било превозвано с кораби по езерото Тонле Сап (Lake Tonle Sap) – компютърна графика.

Около 734 квадратни мили са били изследвани в местността с технологията LIDAR. Откритите древни градове са били с построени пътища, водни канали и естествено и с  къщи. В построяването на главния храм е използвано много злато.

Австралийският археолог д-р Деймиън Еванс финансира проекта на Европейския съвет за научни изследвания (ERC), основавайки се на успеха на първото проучване на лидарите в Камбоджа през 2012 г. С проекта се разкрива сложен градски пейзаж, свързващ средновековните храмови градове като Бенг Меалеа и Кох Кер, до Ангкор, и потвърдиха мненията на археолозите, които отдавна подозираха, че е имало град под планината Кулен. Едва, след като бяха анализирани резултатите от значително по-голямо изследване през 2015 г., размерът на града е бил очевиден.

Уникални древни градове са открити в Азия с модерна лазерна технология
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *