Открити са древна реликва и царски печат край Русокастро

Българските археолози са открили древна реликва при разкопки край Русокастро съдържаща пепел от гроба на Йоан Богослов и царски печат

Разкопките в средновековно пристанище и крепост в България са довели археолозите да открият няколко важни артефакта. Намерена е древна реликва, представляваща съд, съдържащ пепел от предполагаемия гроб на Апостол Йоан, както и български царски печат от 10 век. Археологията в България съобщава, че артефактите са били възстановени по време на разкопки на древната крепост край село Русокастро и пристанището Бургос (Порос), разположено в днешния Бургас.

Извитата оловна тръба или съд, съдържащ пепел, е открит в реликва, приписвана на Свети Йоан (Свети Йоан Богослов), един от дванадесетте апостоли на Исус в християнската вяра. Намира се в реликва в раннохристиянска базилика, датираща от шести век сл. Хр. Самият съд е много малък, с дължина само 2,2 сантиметра. Външността на артефакта е украсена с много равнопоставени кръстове и една от двете дръжки липсва.

Описано е като „свято притежание, което запазва свято вещество“, реликвата е била смятана за притежаваща лечебни свойства, заяви на пресконференция Милен Николов, директор на Бургаския регионален исторически музей. Той обясни, че реликва е свързана с древните вярвания, като казва, „всяка година на 8 май, датата на смъртта на Йоан Богослов, се появява мана, свещен лечебен прах, на мястото на гроба му.“

Открити са древна реликва с прах от гроба на Йоан Богослов и царски печат край Русокастро

Открити са древна реликва с прах от гроба на Йоан Богослов и царски печат край Русокастро

Според историческите източници християнски поклонници се събират на датата на смъртта на апостола на гроба му в древногръцкия град Ефес (Турция), където са поставяли розови листенца и се надявали да получат лечебната манна. Мнозина биха направили поклонения с надеждата да вземат пепелта или манната на прах в собствените си села, за да служат като лечебен предмет или мощен талисман, за да отблъсне злото. Тъй като украшенията на тръбите съвпадат с онези в Ефес, учените смятат, че може да са произлезли оттам и да са били доведени в България чрез поклонение, съобщава новинарският сайт Novinite. novinite.com

Сайтът Археологията в България отбелязва, че всички тези раннохристиянски поклоннически центрове са произвеждали главно глинени тръби за свещена вода, а в целия свят са известни само 43 оловни тръби от този период.

Николов обяви и откриването на български царски печат от 10-ти век и откриването на тоалетна от шести век по време на разкопките.

Местните жители открили печата и го представили на вниманието на служителите. Уникалният оловен печат някога е принадлежал на цар Петър I (927-970 г.) и неговата съпруга, царица Мария, от Първата българска държава. Това е първият печат на българския монарх, който някога е бил открит в региона.

Във Варна са открити останки на погребан богат мъж със златни предмети и пръстен

Във Варна са открити останки на погребан богат мъж със златни предмети и пръстен

Разкопките за първи път са започнали в пристанището и крепостта Бургос през 2008 г. и продължават и до днес, с някои прекъсвания през годините поради ограниченията на близката военна база. Предишните разследвания разкриха римска вила, древни артефакти, сгради, керамика и укрепления на стени и кули.

Други забележителни археологически находки в страната включват останките на мъж във Варна, от богатата класа, с невъобразими богатства и огромната Деветашка пещера, която е била обитавана от хора от хиляди години.

Разкопки край Русокастро, където са открити царски печат и древна реликва от гроба на Свети Йоан Богослов

Разкопки край Русокастро, където са открити царски печат и древна реликва от гроба на Свети Йоан Богослов

България очевидно остава регион с богата история, която все още чака да бъде открита.

Открити са древна реликва и царски печат край Русокастро
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *