Открит е древен китайски град на 2100 г. с модерна технология

Археолозите откриха 2100-годишен древен китайски град, намиращ се на пътя на коприната, като използват нова модерна техника за дистанционно наблюдение

Отркит  е древен китайски град на Пътя на коприната.

Китайски изследователи са открили 2100-годишен древен китайски град на копринения път, използвайки технология за дистанционно наблюдение. Според изследователите този град е част от Протектората на западните региони в древен Китай и известен град на пътя на коприната. Технологията за дистанционно наблюдение помогна на изследователите да намерят точното местоположение на града в района на Koyuk Shahri в окръг Luntai, автономен регион Синдзян Уйгур.

Технологията с дистанционното наблюдение улавя древен китайски град в Koyuk Shahri на окръг Luntai в автономна област Xinjiang Uygur.

Технологията с дистанционното наблюдение улавя древен китайски град в Koyuk Shahri на окръг Luntai в автономна област Xinjiang Uygur.

Ли Уенинг, високопоставен служител в Института за изследване на културните религии и археологията в Синцзян Синхуа каза пред медиите, че благодарение на дистанционното наблюдение ще могат да започнат разкопаването на протекторията на Западните региони през тази година.

Пътят на коприната е бил древен търговски маршрут, който е помогнал да се създаде търговия между различни империи и царства в Китай, Индия, Персия и някои европейски страни. Този маршрут е тръгвал от Китай и завършвал в Източна Европа, позволявайки обмен на стоки и идеи между различните региони, свързани с този маршрут. Според ЮНЕСКО този древен маршрут е наречен Пътя на коприната, защото по него е била транспортирана луксозната мека коприна, която се е търгувала широко по този маршрут.

През последните няколко години археолозите се опитваха да определят точното местоположение на изгубения древен град по пътя на коприната. Те са били уверени, че той вероятно е бил разположен близо до някой от трите днешни градове: Дъро Кърт, Коюк Шахри и Кона Шахри. Археолозите обаче не се успели да намерят никаква представа за опустошителния пейзаж на региона.

Миналата година китайската академия на науките реши да приеме помощта на учени от Института за Дистанционно наблюдение и цифрова земя (RADI).Учените от RADI използват технологията за дистанционно наблюдение, за да намерят необичаен пръстен около района на Koyuk Shahri. Подробният анализ на изображенията разкри, че необичайният пръстен всъщност е ров, който най-вероятно е построен преди около 2100-2200 години. Според археолозите древните китайски текстове, документиращи историята на протекторията на западните региони, също показват, че този град е съществувал преди почти 2100 години. Засега името на града не е назовано.

Археолозите разкриват, че този град е основан по време на династията Хан с цел да се защити Пътят на коприната от вражески атаки и да се даде възможност на местните владетели да се занимават с чуждестранни и вътрешни работи около района на Таримския басейн. В града има кръгъл интериор и правоъгълна фасада. Най-високата точка в тази област е била почти на шест метра над повърхността, което предполага, че тук е построена висока сграда със стълби.

Пътят на коприната

Пътят на коприната

Учените от RADI пресъздадоха оригиналната форма на града, използвайки техника на цифровизация. Тези учени сега се опитват да намерят точното местоположение на Янггуан – древен път на коприната, за който се смята, че е бил укрепен преди близо 2000 години, според древните китайски текстове.

Yangguan Pass е отбранителна известна линия по протежението на Великата китайска стена и по Пътя на коприната, но е и синоним на раздяла със скръб, тъй като хората биха изпратили своите близки с известни поетични цитати от там. Сред тях най-известният е на известен поет Уанг Уей от династията Танг (618 – 907 г.) – „О, приятелю, искрено ви моля да имате още една чаша вино; няма да виждате повече приятелите си на запад от прохода Янггуан.”

Основни факти на Великата стена на Янггуан

Тя е била една от двете големи крепости (другата – прохода Yumenguan ) на западната граница в династията на западната Хан (206 г. пр. Хр. – 24 г. сл. Хр. ). Императорът Уа им заповядал първоначално да изграждат граничната отбрана.

Yangguan и Yumenguan също са били търговски портали между централен и западен Китай. Тогава е процъфтяващи дни на Пътя на коприната – най-старият търговски път в света.

Линията по Пътя на коприната - Yangguan Pass Gansu, близо до която е открит древен китайски град .

Линията по Пътя на коприната – Yangguan Pass Gansu, близо до която е открит древен китайски град.

През времето на династията Танг по него се отправил за завръщането си Xuan Zang , монах, поклонник на кралската комисия, за да донесе оригинални будистки текстове от западния им източник. В Сонг (960 – 1279 г.) и Мин (1368 – 1644 г.) династии те изчезват от погледа на хората.

„Янг“ на китайски се отнася до слънцето. Поради географското си положение, слънцето грее в южната част на терените в Китай през по-голямата част от деня. Така че, хората използват „Янг“, за да посочат на юг. На юг от прохода Yumenguan, хората го нарекли Янг проход или това е проходът на слънцето.

Той е бил свързан с Yumenguan от 64-километрова стена, разпръсната с десет кули с маяк на всеки пет километра. Днес повечето части от прохода Янггуан се намират под дюните. Само спасителната кула на върха на планината Дундун е пощадена.

Открит е древен китайски град на 2100 г. с модерна технология
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *