Днес Правец празнува 100 години от рождението на Тодор Живков

Днес, от сутринта, Правец посреща гостите на града, дошли да присъстват на тържествата по случай 100-годишнината от рождението на Тато

Тодор Живков

По случай годишнината, ще бъде открит бюст-паметник на Тодор Живков – първият държавен и партиен лидер на социалистическа България в двора на родната му къща. Празненствата са организирани от Инициативен комитет, в който членуват бившият министър на културата Георги Йорданов и Георги Стоичков – бивш министър на транспорта и строителството. Други членове на Комитета са настоящите членове на БСП Антон Кутев, Евгени Узунов, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева, Жени Захариева.

Бившият кмет на Правец и настоящ Областен управител на София – област Красимир Живков, е сред организаторите на Инициативния комитет.
Сред официалните гости, поканени на тържествата, са президента на България Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов.

Родната къща – музей на Тодор Живков ще приеме днес гостите на града, дошли по случай откриването на музейната експозиция на тема: „Тодор Живков и светът – отминало и настояще”. В нея ще бъдат показани колекцията от подаръци, които Тато е получавал като държавен глава от цял свят. Сред най-интересните експонати е „Седло на камила”, подарено от бившия вече либийски лидер Муамар Кадафи.

Следобед, в 16:30 ч., ще започнат тържествата, посветени на стогодишнината от рождението на Тодор Живков в парка пред паметника, изграден преди 10 години, чийто автор е склуптурът проф. Секул Крумов. След официалната част, концерт ще изнесе Представителният ансамбъл на българската армия.

Днес Правец празнува 100 години от рождението на Тодор Живков
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *