Диаманти от Космоса! Разсекретяват тайно находище в Сибир!

Супернаходище на диаманти, открито преди 40 години в Сибир, преобръща представите на човечеството за размера на земните съкровища.

Сибирските диаманти са образувани след удар на астероид преди 35 милиона години

Находището в Якутия е било засекретено дълги години, пише www.kp.ru. Причината за това е умопомрачителна: по онова време Съветският съюз е лидер по производството на синтетични диаманти и естественото находище се оказва … ненужно! Съобщението, че е дошло времето природната съкровищница да се отвори, буквално побърква коментаторите. Дали диамантите ще помогнат на Русия да се справи с кризата, в която е затънала? Ще може ли всяка рускиня да се сдобие с диамантена огърлица, или поне – да си има пръстенче с камъче?

За тайната руска съкровищница разказва Николай Похиленко, директор на Института по геология и минералогия при Сибирското отделение на Руската академия на науките.
Доскоро за уникалното находище, открито през 70-те години на миналия век, са знаели само шепа хора. Находището се намира в периметъра на 100-километров кратер от удар на астероид. Небесният пришълец се стоварил върху Земята преди 35 милиона години. В резултат от удара настъпили изменения в земните пластове, включително – появили се въпросните диаманти.

Според учените, които подготвят внушителна експедиция до находището, неговият ресурс превишава всички известни днес световни запаси на диаманти. Ако човечеството продължи и в бъдеще да потребява сегашния им обем, сибирските скъпоценни камъни ще му стигнат за три хиляди години. Потенциала на секретното находище ще бъде изяснен окончателно след година, за когато е планирана споменатата експедиция.
Диаманти от Космоса! Излиза, че е възможно късметът да ти падне от небето!

Диаманти от Космоса! Разсекретяват тайно находище в Сибир!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *