Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Делфин без опашка стана герой на филм

Историята на делфин, спасен от хората, разказва новият американски филм “Приказка за делфините”

Лентата се базира на истински случай от 2005 година.

Тогава делфинът Уинтър се заплита в рибарска мрежа и оцелява само благодарение на момчето Сойер и добронамерен лекар.

Медиците почти не давали шанс за оцеляване на делфинчето, което било с увредена опашка. Наложило се дори да бъде ампутирана. При такива травми в дивата природа не оцелява никой, е посланието на филма.

Единствено подкрепата на човека може да спаси застрашения екземпляр. Сюжетът повтаря живота на Уинтър: не само е прибрана и лекувана, а новите й приятели успяват да й  устроят живот в голям аквариум. Сойер прави усилия да осигури на Уинтър   и изкуствена опашка, след като е видял свой родственик с протеза.

Истинската Уинтър наистина е с протеза. Хората, които се грижат за нея професионално разказват колко трудно е било да се намери подходящ материал за протезата. Той трябвало да е устойчив на солената вода, но и да е достатъчно гъвкав. В търсене на решение ангажираните специалисти създали материал, който е от полза и за хората с протези.

Изработените от него устройства им създават по-малко дискомфорт и болките от носенето на чуждо тяло не са толкова непоносими. Уинтър продължава и сега да е звезда на аквариума си, като извършва характерните делфинови излитания с махове на изкуствената опашка.

За Марта Савова

Прочети още

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Плод на черна черница – лечебни свойства във фитотерапията

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *