Глог – лечебни свойства, ползи за високо кръвно, холестерол

Какви са лечебните свойства, ползите и противопоказанията на билката глог – цветовете и плода? Нека да ги разгледаме заедно!

Какви са свойствата, ползите и противопоказанията на на лековития глог? Един от видовете глог – растение, чието име не е известно – Crataegus Oxyacantha – е част от семейство Розови (Rosaceae). Той е от видовете Северноевропейски глог. Ако в древни времена е бил разглеждан само като декоративно растение, в момента се използва за терапевтични цели, тъй като много от полезните му свойства, се откриват едва след средновековието. Нека да разберем заедно някои от свойствата и ползите от обикновения глог Crataegus monogyna, включително всички странични ефекти.

Полезни свойства и състав

Глогът е растение с много полезни свойства. В листата и цветовете на билката глог се съдържат сравнително много флавоноиди: това са отлични естествени антиоксиданти, които помагат да се борите с високото кръвно налягане, подпомагат защитата на сърдечно-съдовата система. Освен това, това растение насърчава почистването за артериите от холестерол и съдържащите се в него проантоцианидини помагат да се укрепването на сърцето. Глогът е предназначен за хора страдащи от аритмии, тахикардия и екстрасистоли, особено при пациенти в старческа възраст или във всеки случай при риск от сърдечен удар.

Освен това този ценен растителен вид също е много полезен за тези, които страдат от тревожност – които също могат да бъдат излекувани с други добри естествени средства – нерви, тревожност, безсъние и помага да се отпуснете и да се успокоите: благодарение на Витекс Агнус Кастус, билка, която се слави като “ съвършено успокоително в подобни случаи”.

Глогът е полезен за хора страдащи от аритмии, тахикардия и екстрасистоли

Глогът е полезен за хора страдащи от аритмии, тахикардия и екстрасистоли

Благоприятните свойства на глог не свършват тук: всъщност е отлично да се използва като инфузия за тези, които искат да подобрят концентрацията си и като естествено средство срещу запек, ако се приема поне 5 седмици. Тинктура от глог може да бъде закупена в билкова аптека или приготви у дома. Чай може да се направи у дома  посредством запарването в чаша вода на една супена лъжица листа и цветове от глог за около десет минути, след което се филтрира и е готов: тази напитка се приема без храна или преди лягане, ако искате да се възползвате от неговия седативен ефект.

Тинктурата от глог е полезна за зрението благодарение на съдържащият се в билката бета каротин  и при световъртеж. Антиоксидантните му свойства допринасят много за общото здраве на тялото и особено на очите, сърцето, сваля високото кръвно и за успокоение на нервите. Ако се хапват пресни плодове глог преди ядене, това е най-добрият вариант за приложението му.

Противопоказания

Лечебното растение глог е много полезно за сърцето, при високо кръвно и висок холестрерол и за зрението

Лечебното растение глог е много полезно за сърцето, при високо кръвно и висок холестрерол и за зрението

Глогът няма странични ефекти и специални противопоказания, освен – точно – както е лесно да си представим – за тези, които страдат от ниско кръвно налягане, което е показано при случаи на хипертония. Така, например, ако искате да го ползвате като естествено средство за състояния на тревожност и безпокойство или в случаи на безсъние, но страдате от ниско кръвно налягане, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който ще ви даде съвети за билката.

Глог – лечебни свойства, ползи за високо кръвно, холестерол
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *