Откриха жив гигантски черен червей край Филипините

Учените са открили живи екземпляри от редкия черен гигантски червей за първи път след много години, откакто са известни във Филипините

Жив, дълъг и черен гигантски корабен червей е открит във Филипините. Подробности за създанията, които могат да достигнат до 1,55 м дължина и 6 см в диаметър, са публикувани в американското научно списание, пише bbc.com. Наричат се корабни червеи (shipworms), защото принадлежи към група морски двучерупчести мекотели от семейство Teredinidae: група морски миди с дълги, меки голи тела. Те са известни с това, че пробиват в (и в крайна сметка разрушават) дърва, потопени в морска вода, включително такива като дървени кейове, докове и кораби; те пробиват проходи с помощта на двойка много малки корпуси, носени от единия край, с които те проникват.

Гигантският червей обитава по морските дълбини.

Гигантският червей обитава по морските дълбини.

Откриването на гигантския корабен черен червей.

Понякога те са наричани „термити на морето„, или коралови червеи, и също са известни като „Teredo червеи“ или просто Тередио, от гръцки ”тередио, тередон”, чрез латински. В крайна сметка биолозите приемат общото име Teredo като името на най-известния род. През април 2017 г. се съобщава, че във Филипините са били открити живи гигантски червеи Kuphus polythamia.

Гигантският черен червей прекарва живота си обвит в твърда черупка, потопена в кал. Въпреки, че съществуването му е известно от години, досега не е изследван жив екземпляр. Въпреки името си, гигантският червей действително е двучерупчест – същата група като миди и други видове двучерупчестите мекотели (молюски).

Той е от „редки и загадъчни видове“, известен също като „Kuphus polythalamia“, е най-дългият жив двучервен двукомпонентен червей, познат на човека, според проучването публикувано в книгата на Националната академия на науките на Съединените американски щати (PNAS).

Странните черупки са открити преди векове, защото са „много здрави и те траят дълго време“, каза Даниел Дистел, главният автор на доклада, но допълва, че никога не са знаели къде да ги намерят.

Откритието е дошло случайно, когато екипът на д-р Дистел е работил във Филипините с местни учени.

Чудото на социалните медии.

Един от техните ученици е дошъл и казал: „Хей, виж това“- той е бил намерил този наистина страхотен видеоклип в YouTube и го показва на д-р Дистел.

Те са търсили литература и научните източници от години, а след това ги намерийи в YouTube. Това е чудото на социалните медии.

Гигантският червей достига дължина 1,5 м

Гигантският червей достига дължина 1,5 м

Този журналистически доклад от филипинския канал GMA Network доведе екип от учени от САЩ, Филипините и Франция да открият и изследват пет гигантски червея в Минданао в морски залив.

За д-р Дистел, който работи в Ocean Genome Legacy – изследователска група и „генна банка“, съхраняваща генетичния материал на редки океански същества – това вече е основна находка.

Но учените запазват тайната на точното местоположение. Гигантските червеи са били открити по целия свят, но екипът не знае колко са останали. Освен това външните черупчести обвивки „привличат доста добра цена“ сред колекционерите, затова изследователите са внимателни. Те се използват и за храна, както другите мекотели, макар че не е прието да се ядат.

Видео показва учени, отрязващи единия край на черупката, преди внимателно да я разклатят. Дълги, тънки черни създания се виждат плъзгащи се от сферичната обвивка.

Д-р Дистел казва, че това е било като отваряне на меко варено яйце – току-що го почукал много, много леко с длето, направил отвор в черупката и той излязъл, точно като чупене на черупката на яйце.

Ученият разбира, че находката им много прилича вид мазно същество, което изглежда някак си слабо, но не е неприемливо, не мирише лошо.

Екипът обаче беше изненадан от яркият му черен цвят – много двучерупчести са със светли кремави цветове. Също така червеят е изключително мускулест – или „силен“ – независимо от факта, че той живее в черупка.

Гигантският черен червей използва водороден сулфид да се храни, намиращ се в океаните.

Гигантският черен червей използва водороден сулфид да се храни, намиращ се в океаните.

Преди това най-добрата информация, която учените имаха, се основаваше на рисунки на лошо запазена мъртва проба от 60-те години на миналия век.

Съществото принадлежи към семейството на червеите, чиито членове обикновено са много по-малки. Те се впускат и се хранят с гниещи дървета. Кораловите червеи имат клапи, които са разделени и отворът на мантията е между тях, използват водороден сулфид да се хранят, намиращ се в океаните сред мръсотията.

Гигантският червей е уникален не само заради размера му, но и по отношение на храненето му. То е с хранителни вещества в калта и морски утайки, използвайки бактерии.

Следователно, той има много по-малка храносмилателна система в сравнение с други корабни червеи.

Откриха жив гигантски черен червей край Филипините

Откриха жив гигантски черен червей край Филипините

И докато откритието на самото същество е вълнуващо, изследването на екипа разкрил, че в него има цяла скрита екосистема.

Гигантският корабен червей има бактерии, които живеят в неговата черупка, превръщайки химикалите от близкото гниещо дърво в енергия и хранителни вещества, подобно на това, което растенията правят със слънчевата светлина.

Д-р Дистел казва, че голяма част от техните бъдещи изследвания върху тези редки екземпляри – гигантския черен корабен червей.

Откриха жив гигантски черен червей край Филипините
5 (100%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *