В Тибет има установени периоди, които бележат основни линии на възпитание на децата

Децата до пет години се възпитават по един начин в Тибет, а над тази възраст, по друг. За първите е важно да не се слагат забрани, а просто да се учат на реакции.

По това време малкото спокойно може да бъде отглеждано като цар. Когато свърши някоя пакост, която е опасна за него или околните, трябва да бъде стреснато с вашата физиономия. Тя по красноречив начин трябва да показва уплахата ви, а детето ще ви разбере идеално. Може дори да издадете звук, с който да стане ясно, че сте се стреснали.

 децата

В Тибет имат друго отношение към децата

В този период нашите наследници са активни и любознателни, ето защо не бива да бъдат потискани. Ако ги наказвате за всяка беля, счупена вещ или нещо подобно, то едва ли ще има ефект, тъй като те не могат да осъзнаят, че това води до повече разходи или неприятни последствия.

Логическите връзки им куцат. Ще се озовете в ситуация само да си мерите силите с по-слабия, а от това не печелите нито вие, нито децата.

В следващите пет години нещата се променят значително. Тогава вече то може да бъде като един вид подчинен. Нека получава заповеди и да се изисква от него. Ако трябва, може да следват дори наказания.

Тук вече се развива интелектуалното му ниво. И не пречи да се натоварва с нови и нови знания. Нека то да свиква с хубавото и лошото отношение, което само провокира, така се учи да ги разграничава.

нумерология

От 10-тата до 15-тата годишнина може да гледате на децата като на равни. Нищо, че вие имате повече опит и разум. Съветвайте се с него по различни теми, позволявайте му да свиква да взима решения самостоятелно, обсъждайте всяка важна подробност.

Ако трябва обаче, налагайте мнението си, но го правете деликатно. Дайте примери защо е правилно така.

След този етап вече трябва да щадите егото на детето и да му показвате колко го уважавате. От 15 години нататък няма смисъл тепърва да въвеждате правила във възпитанието.

Каквото сте свършили за децата си, това е, вече ще жънете плодовете.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: