В Древен Рим най-грандиозни са битките между човек и животно

Император Комод се изживява като истински гладиатор и даже преминава школата за обучение

В Древен Рим най-грандиозни са битките между човек и животно
В Древен Рим най-грандиозни са битките между човек и животно

На арената той естествено печели. Любимото му занимание е да убива животни, които спред историците поразява с изключителна точност – веднъж убива 5 хипопотама. Домициан също обича да забавлява публиката, поразявайки от ложата си лъвове или мечки със стрели в главата, така че да стърчат като рога. А рогатите по природа животни /елени, бикове и зубри/ убива с изстрел в окото.

Боевете с животни също са любимо зрелище на римляните. През 93 г. преди Христа диктаторът Сула изважда на арената 100 лъва, Помпей го надминава с 600 лъва, 400 леопарда и 20 слона. Броят на животните расте с главоломни темпове – по времето на грандиозните игри на Траян са умъртвени около 11 000 зверове. Ловците на животни се трудят усилено, опустошавайки римските провинции в Африка и Азия. Веднъж успяват да доставят в Рим дори бели мечки. Популярно зрелище са и двубоите между самите зверове. В историята е останала една схватка между слон и носорог, при която слонът с помощта на забравената на арената метла ослепява противника, а след това го стъпква.

С приемането на християнството през IV век гладиаторските битки започват да западат. През 404 г. император Хонорий окончателно забранява провеждането им, след като тълпата разкъсва свещеник, опитал се да разтърве биещите се гладиатори на арената. Схватките с животни обаче продължават още половин век.

За Serafima

Прочети още

как е умрял Иван Вазов - смърт

Лъжите за смъртта на Иван Вазов са разобличени!

Как е умрял Иван Вазов? Около неговата смърт се въртят какви ли не легенди, скандални …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *