Красивата водна лилия – приложение в народната медицина

Приложения и полезни свойства на красивата водна лилия за лечебни цели и какви противопоказания има при нейната употреба

Полезни свойства на красивата водна лилия

Красивото цвете водна лилия е многогодишно водно растение, което има кръгли коренища и листа, които са плаващи по водната повърхност. Големите бели цветове с много венчелистчета придават нейния очарователен вид. Плодовете на растението са зелени и кръгли, те узряват непосредствено под водата. Водната лилия цъфти през летните месеци, от юни до септември.

Тя е едно необичайно растение, което формира гъсталаци в стоящи или бавно течащи води. Като правило красивата водна лилия вирее в езера и малки водни басейни, където дълбочината не превишава два метра. Това великолепно водно растение е разпространено широко в Европа, Беларус, Кавказ, Централна Азия, Далечния Изток, Урал и другаде.

Коренищата на цветето водна лилия съдържат значително количество танини, алкалоиди нимфеир и нишесте. В цветовете се откриват гликозид на нимфалин, който е от кристален тип с действие върху сърцето, и алкалоид действащ на нервната система. Такова растение е установено, че полезно за главоболие и тумори. Основното действие на растението е като успокоително и афродизиак. Използва се като декоративно растение и в козметиката. Коренът на водната лилия под формата на отвара ще ви помогне при диария и също да облекчите болката в пикочния мехур.

Водна лилия

Водна лилия

За лечебни цели се използват цветовете и корените. В минали времена семената ѝ са използвани при обилни менструации. Изцелителни отвари от цветовете се предписва при жълтеница и безсъние. Уникалната винена тинктура получена от корените, премахва силната лакримация и голямото гнойно отделяне.

Като стягащо средство, отварата от цветовете се използва при лечение на зачервяване на женските полови органи. Красивата водна лилия има полезно действие и за неврози, с ревматизъм и невралгия. Може да се отбележи в допълнение, че това растение има мощен антипиретичен ефект.

Приложение цветето водна лилия като билка

Красивата водна лилия се използва предимно като декоративно растение, но притежава и някои ползи за здравето

Красивата водна лилия се използва предимно като декоративно растение, но притежава и някои ползи за здравето

Водните лилии се препоръчват да се ползват за външно употреба като мощно противовъзпалително средство. Коренищата на растението абсолютно облекчават болките и неприятните симптоми при възпалителните процеси на кожата. Под формата на загряващи (горчични) мазила върху хартия се препоръчва използването на корените при остри вирусни инфекции и настинки. Горчичните загряващи мазила представляват плътен лист хартия покрит със слой от семена на синап. Лечебната коренна тинктура е ефективна за някои тумори на далака, а също и за сериозни злокачествени тумори.

За да си направите антипиретик и същевременно сънотворно средство, вземете супена лъжица пресни листенца и ги сварете в чаша вода. След три часа киснене, от настойката можете да вземате по 100-120 мл двукратно през деня. При сърдечна недостатъчност се препоръчва смес от 4 супени лъжици листенца от водна лилия и 4 супени лъжици глог. Сместа залейте с литър завряла вода и след това я запарете за два часа. Вземайте лекарството по 100-150 мл трикратно през деня. Минималното време на лечение с представеното ефективно средство е поне 14 дни.

Цветовете на цветето водна лилия

В началото на цъфтежа се появяват елегантни пъпки, а по-късно ярки жълти корони от цветове. Вечер цветовете винаги се затварят, и малко по-късно попадат под водата. Сутринта на следващия ден те отново се появяват изпод водата. Водното цвете е здраво прикрепено с дълги корени към дъното. Цветовете са много подобни на чашките на розите, но те са два пъти по-големи от тях.

Листата на водната лилия

Заоблените листа на водната лилия имат зеленикав цвят. Те често стават червени под водата. Отделните видове растения се различават в голяма степен не само според дълбочината на потапяне, но и по големината на листата.

Корените на красивата водна лилия

Корените съдържат етерични масла, нишесте, захари, протеини и много редки алкалоиди се срещат в състава на гъстото коренище. От тях се прави специална паста с антибактериално, трихомонацидно и противогъбично действие, според някои изследвания. Отварата от тази част на растението е показана за лечение на туберкулоза, при тежки заболявания на пикочния мехур и бъбреците. Лечебната тинктура в по-големи дози има тонизиращо и стимулиращо действие върху тялото. Следва да отбележим, че суровите коренища са изключително отровни.

Има около 70 различни видове, които се различават според дълбочината на потапяне под водата и по размер. У нас се срещат жълта (Nuphar lutea) и бяла (Nymphaea alba).

Противопоказания

Приложения и полезни свойства на красивата водна лилия за лечебни цели и какви противопоказания има при нейната употреба

Приложения и полезни свойства на красивата водна лилия за лечебни цели и какви противопоказания има при нейната употреба

Всички лекарства съдържащи листа, цветове или корени от водна лилия трябва да се ползват, ако се налага с голямо внимание. Не се препоръчва да се вземат самостоятелно по-големи дози, от тези, които са предписани от лекаря. В допълнение растението водна лилия е противопоказано за хипотоници, тъй като допринася за намаляване на кръвното налягане.

Красивата водна лилия – приложение в народната медицина
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *