Велико Търново да стане културен пейзаж към ЮНЕСКО

Велико Търново е включено в дискусията „Чудесата на България 2“, организирана от в. Стандарт за закрила от ЮНЕСКО

Идеята Велико Търново да бъде под егидата на ЮНЕСКО е подкрепена от Симеон Дянков – вицепремиер на България, Славка Бозукова – главен редактор на в. „Стандарт” и Даниел Панов – кмет на Велико Търново.

Велико Търново - културен пейзаж към ЮНЕСКО

Велико Търново като културен пейзаж към ЮНЕСКО

По мнението на Даниел Панов, на територията на Велико Търново се намират повече от 1518 интересни исторически обекти. Старата столица усвоява и оползотворява всички средства от еврофондовете според изискванията. Постоянно се правят разкопки и излизат нови исторически артефекти. Затова Велико Търново заслужава да бъде под закрилата на ЮНЕСКО, а по този начин да се увеличи броят на туристите, които могат да се запознаят с нашата уникална история.

Велико Търново иска да кандидатства като културен пейзаж в ЮНЕСКО с 5 обекта. Това са църквата „Св.св. Петър и Павел“ в Асеновата махала, двата храма „Рождество Христово“ и „Св. архангели Гавраил и Михаил“, които се намират в Арбанаси, крепостта Царевец и Трапезица.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов допълни, че в момента се подготвят няколко напълно нови проекта, които са свързани с културния туризъм в града. С единият проект ще се възстанови банята на цар Иван Шишман, а с другия проект ще бъде изградена улица „Крайбрежна“.

Велико Търново да стане културен пейзаж към ЮНЕСКО
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *