Валя Балканска не спира да пее, въпреки ударите от съдбата

Голямата народна певица е преживяла и хубави и лоши моменти в живота си

Валя Балканска

Валя Балканска

Тя се почерня от загубата на мъжа си преди десетина години, умират и трима от гайдарите й. „Благодаря на Бога, че още съм на крак, чувствам се отлично. Да си дръпна ухото – Господ да ме чуе, че съм здрава, да ми дава още сили и на целия български народ да има здраве. А на тези, които ми завиждат, Господ да им дава здраве още повече да завиждат! Хорската завист няма синор. Е, нека завиждат! Поне съм в устата на хората, а не в краката“, споделя гласът на Родопите.

Наскоро в България пристигна американският учен Мартин Кейнинг, който през 1968 г. лично пристига в България, за да направи за своя изследователски институт запис на Валя Балканска и нейния „Излел е Делю хайдутин“. В книгата му „Гласове и образи от България 1966-1979″ има уникални кадри от някогашния селски живот, обичаи и танци, които той заснема сам, влюбвайки се в България. Разказва и за срещата си с Валя Балканска.

Тогава тя е на 28 години, упорито противопоставяща се на Филип Кутев, който я кани в София за Държавния ансамбъл, четем в „Уикенд“. Макар български институции да настоявали да запише друга наша певица, той настоявал да е именно Валя. Преди броени дни те се срещнаха 43 години по-късно и си припомниха за годините на младежкия си ентусиазъм.

Малко известно е, че тя не е автентичният изпълнител на „Делю хайдутин“. Научава я от репертоара на голямата Надежда Хвойнова. Има регистриран запис и на Янка Рупкина. Всички те случайно разбират чак през 1984 г., че българската народна песен лети в Космоса. А совалката „Вояджър“ литва още през 1977 година, на чийто борд са записани послания от човечеството към извънземни цивилизации. Сред тях е записът от 1968 г. на Валя Балканска.

Валя Балканска не спира да пее, въпреки ударите от съдбата
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *