Валя Балканска не знаела как „Излел е Дельо хайдутин“ попаднала в Космоса

Валя Балканска научила истината след 43 години

Едва след 43 години именитата българка Валя Балканска разбира как изпълнението на песента й на “Излел е Дельо хайдутин” е изпратено и стига до Космоса. Мартин Кейниг е американецът, който през 1968 г прави запис на песента й в една класна стая в училище и именно той й разкрива истината за изпратената в космоса песен.

Мартин Кейниг е учител по танци в гимназия в Ню Йорк с преподаване на китайски и руски език. Точно в средното училище той проявява голям интерес към България, тъй като много българи живеещи в Ню Йорк пращат децата си да учат руски и китайски в училището. Заинтригуван от страната ни той решава да я посети. Кейниг споделя желанието си с колежката си Етел Райм, която вече била в България на фестивала в Копривщица и е станала голяма почитателка на българския фолклор. Двамата решават да посетят далечна България , за да направят записи на танци и музика. Мартин прави връзка с Комитета за връзки с чужбина и оттам му разрешават да направи запис на български фолклор.

Валя БалканскаТой вече е чувал Валя Балканска, заедно с Етел Райм на записите от Копривщица, които двамата са слушали и решава непременно да се срещне с нея. Валя Балканска е само на 27 години тогава и е почти непозната за хората. Предлагат му други известни изпълнители, но Кейниг е категоричен и държи на младата певица.

В района няма музикално студио и звукозаписната техника е монтирана в една класна стая. Валя стои в единия край на стаята, а гайдарите в другия, за да се раздели звука. Гайдарите не са професионалисти, а миньори, които свирят от душа. Тогава не ми беше ясно за какво се пее в песента, но усещах, че музиката е страхотна, спомня си Мартин.

След връщането си в Щатите, учените селектират музиката, като два от записите са от България и всички колежи изучаващи етнология получават касетки с избраните записи.
Всъщност Мартин Кейниг просто запознава с българския фолклор американците и няма нищо общо с избора на “Излел е Дельо хайдутин”да полети в космоса.

Карл Сейгън се спира случайно на записа на “Излел е Дельо хайдутин”, докато търси музика от цял свят, която да служи за послание на извънземните.

Сейгън участва в програмата “Вояджър”и му е възложена задачата да подбере най-подходящата музика, в случай, че съществуват извънземни да получат представа планетата Земя. Отначало той се спира на представителите на западната класическа музика Бетовен, Бах, Брамс, но според специалистите музиката на Земята трябва да идва от фолклора, от самите хора, които се радват на това, че са заедно.

Карл Сейгън слуша 27 селекции на песни, но когато чува изпълнението на Валя Балканска, казва, че и тази песен трябва да полети с “Вояджър”.

В програмата “Вояджър“ всички участват безвъзмездно и никой не получава пари за своята работа. На Мартин много му е мъчно, че не успява на време да каже на Валя Балканска за успехите й.

Едва 43 години след записването на песента именитата народна певица научава от Кейниг, каква е истината за единствената европейска песен полетяла в космическото пространство.

Валя Балканска не знаела как „Излел е Дельо хайдутин“ попаднала в Космоса
4 (80%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *