Може ли изведнъж пред вас да изскочи човек, висок над 2,50 метра?

Новата мания на това лято е бягането на подскоци. Това правят група младежи в Борисовата градина. Наречени са с ексцентричните имена Power bocking, Freerun, Parkour, а скачането става с помощта на кокили, прикрепени на краката им. Неформален лидер на групата на т.нар. „небесни бегачи” е 51-годишният Анастас Стайков, който сформира клуба и започва с 40 бр. кокили, закупени по интернет, понеже у нас все още не могат да се купят. Подобна група има вече във Варна, наричат се “Пауър джъмп”.

Кокилите за скачане са метални, с аеродинамична конструкция и се прикрепят към обувките чрез специални ленти. С тях човек може да достигне скорост от 30 км/ч и да отскочи на височина 2,88 м. Срещат се под най-различни наименования – Skyrunner или Powerbocking shoes, също sky jump, sky master, sky reach.

Младежите обясняват че усещането е все едно имаш крила. Кокилите са подходящи за крос или за спринтиране. Стават и за баскетбол, стига да има с кого да играеш. Изискват се обаче известни тренировки. Най-важно е стойката да е изправена, за да има баланс.

Височината на скока е правопропорционален на усърдието, с което тренираме. Има няколко типа упражнения, които задължително трябва да се усвоят, като първото е просто да се качите на кокилите с помощта на друг човек и да опитате да балансирате. Постепенно започвате да ходите самостоятелно, като преди това е необходимо да усвоите техники за падане и изправяне. След като сте усвоили и тренирали достатъчно началните етапи, следва преодоляване на препятствия – изкачване и слизане по стълби и правене на салта. Последното започва с тренировки на батутите в залата по гимнастика на ЦСКА и задължително се прави с протектори за ръце и крака.

нумерология

Младежите имат доста амбициозни цели. Решили са да преминат на кокили през 7 града в Югозападна България. Нарекли са го “Турнир на 7-те цвята”, заради броя на участниците – 4 момчета и 3 момичета, всеки е представител на по един от 7-те цвята на спектъра.

Клубът има сайт, на който ще се публикува програмата за всеки град и желаещите могат да се записват за участие. Някои от турнирите са стрелба с лък и прашка. Групата ще демонстрира техники на падане, акробатика, както и танци.

Чифт кокили струва 550 лв. Първият модел е създаден през 1954 г. в Калифорния от двама акробати. Съвременните са по патент на Александър Бок (Alexander Bock), Германия, оттам идва името powerbocking. В Борисовата градина можете да ги наемете за 10 минути за 3 лв. и за 20 минути – 5 лв.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: