Български учени откриха уникални керамични плочки

Археолозите попаднаха на находка отпреди хиляди години, която представлява керамични плочки с една от най-ранните писмени системи

Български учени откриха керамични плочки с една от най-ранните писмени системи, известни на науката. Те представляват надписи с набор от символи, известни като знаците Винча.

Археолозите са открили нови артефакти представляващи керамични плочки, пример за една от най-ранните писмени системи в света в близост до Нова Загора, град в югоизточните равнини на България, съобщи the Sofia News Agency, новината за събитието е предадена и от други агенции като ibtimes.co.uk през месец февруари. Съобщено е и по Дарик Радио.

През октомври 2017 г. изследователи от Националния исторически музей в България и техни колеги намериха добре запазена керамична плочка, датираща от 6 – то хилядолетие пр. Хр., която съдържа надписи от набор от символи, известни като знаците Винча.

„Тази плочка е с висока форма на предаване на информация и е много сложна“, каза археоложката Таня Кънева.

Символите изписани на нея – за които се смята, че носят информация за календарни и ритуални събития – са една от най-ранните форми на протопис в света и може би най-старите в Европа. Те са създадени от т.нар Винча култура на Централна и Югоизточна Европа в епохата на неолита между 6 – то и 5 – то хилядолетие преди новата ера, според съвременната наука, която е приела атеистичната теория и съответното им летоброене. Ако се приеме датирането според библейския доклад, тогава възрастта на керамичните плочки щеше да бъде 2500 г. преди Христа.

Първите примери за тези загадъчни символи бяха открити от унгарските археолози през 1875 г. в близост до Турдас в Румъния, а по-нататъшни разкопки в Сърбия близо до Винча – предградие на Белград – през 1908 г. разкриха подобни находки.

Оттогава в целия регион са открити хиляди фрагменти със сходни надписи, носещи символи, обозначаващи животински същества и абстрактни знаци, като кръстове, свастики и други.

Най-старите от находките, известни като тартарите Tărtăria – открити през 1961 г. – са били обект на значителни противоречия, особено, защото те датират от 5300 г. пр. Хр. Някои експерти твърдят, че това ще ги превърне в една от най-ранните известни форми на писане в света.

Много експерти обаче не смятат, че символите на Винча са истинска система за писане, която може да се дефинира като визуално представяне на езика чрез установена селекция от маркировки. Вместо това, повечето изследователи ги дефинират като прото-писане (ранно писане) – система от глифове (опростени картини), които представят обекти и концепции, предаващи информация.

Първите истински системи за писане се смятат за появили се в Шумер (сега съвременен Ирак) през 4 – то хилядолетие пр. Хр. (също летоброенето според атеистичната теория  прието в учебниците) и Египет малко по-късно (въпреки че някои учени твърдят, че египетски йероглифи са се развили преди шумерския сценарий).

Наред с керамичните плочки, археолозите открили и разнообразие от артефакти, включително скулптури и бижута, показващи съществуването на праисторическо селище в района.

Според различни източници, включително и българският сайт novotopoznanie.com, в наше време се извършва умишлено унищожаване на хиляди артефакти с цел да не се разбере произхода ни. А когато става въпрос само за България, то някои наблюдателни сънародници са разбрали, че в съседните ни страни не се желае да се знае много за тракийските могили например. За Гърция се казва, че просто като открият тракийски могили и светилища, ги заривали с булдозерите, според непотвърдени източници. Може би не всички.

Археолозите са открили нови артефакти представляващи керамични плочки, пример за една от най-ранните писмени системи в света в близост до Нова Загора

Археолозите са открили нови артефакти представляващи керамични плочки, пример за една от най-ранните писмени системи в света в близост до Нова Загора

На различни места обаче се откриват артефакти доказващи достоверността на Библията. Преди време беше открит печат на библейски пророк, близо до Ерусалим и други подобни находки. Всичко това е в синхрон с думите на Исус, че ако неговите последователи млъкнат, то камъните ще проговорят и ще свидетелстват за истината.

Български учени откриха уникални керамични плочки
5 (100%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *