Отецът вложил енциклопедични знания във вечния календар

В историческия музей в Павликени се съхранява уникален вечен календар. Той е дело на съратника на Васил Левски – отец Матей Преображенски – Миткалото. Неговият вечен календар включва сложна система от букви, цифри, години и църковни празници и е бил изографисан върху стената на училището в с. Михалци.
Съвременниците на отец Матей Преображенски – Миткалото го наричали „жива енциклопедия” – знаел всичко и можел всичко. Историята е записала опитите му дори да създаде вечен двигател – перпетуум мобиле, правил е пушки от върба, лекувал е, писал, сражавал се е с османците, пренасял пощата на Революционния комитет, създал училища и читалища.

Вечен календар

Вечният календар на Матей Преображенски не е напълно разгадан и до днес

През 1870 г. Матей Преображенски – Миткалото сътворил и сложен вечен календар, част от който все още не е разгадан напълно. „В двата му края са разчертани и попълнени 8 колони. В тях са изписани годините от 1865-а до 1940-а. В тези 8 колони са изписани цифри в непоследователен ред” – споделя в репортаж на Нова ТВ директорът на музея Нели Цонева.
„Предполага се, че това е таблицата, която отец Матей Преображенски измислил, за да може да се изчислява коя дата и какъв ден от седмицата е. Вътрешната част на календара е заета от 10 концентрични кръга. В центъра са Слънцето, Луната, Всевиждащото око на Бог и двете земни полукълба” – описва вечния календа г-жа Цонева.
Тук обаче е редно да вмъкнем, че всевиждащото око не е символ на Бога в християнската религия. В библията Бог е казал, че не иска да бъде изобразяван по никакъв начин. Поклонението на Луната и Слънцето са дълбоко езически. Пирамидата с всевиждащото око е масонски символ. Той се използва от тайни общества като масони и илюминати. Символът на Всевиждащото око на Бог може да бъде видян на банкнотата от 1 американски долар.

Матей Преображенски бил енциклопедична личност

Матей Преображенски бил енциклопедична личност

Иначе във вечния календар на Матей Преображенски следват поредица от букви, седмици, числа и дните от месеца и всеки от тях на кой църковен празник съответства.
Тази сложна система в тези вътрешни кръгове показва и какъв вид служба трябва да бъде отслужена на съответния християнски празник. В последния кръг са изписани месеците със съвременните и старите си наименования – като декември – студен, или март – брезен. Използвано е александрийско летоброене и календар, който ще влезе официално в България през 1916 г. – 40 години след смъртта на Матей Преображенски – Миткалото, починал през 1875 г.
Интересен факт е, че така както е направен този вечен календар, е по Григорианския календар и съвпада всъщност с днешните християнски празници.
4 картини от по 3 фигури представят пък 4-те сезона и месеците, които ги изпълват. Казват, че някога този вечен календар се разчитал по-лесно, тъй като към него имало и стрелки. Но те с времето изчезнали.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: