Български археолози се натъкнаха на уникална находка до Троян

Археолози от НИМ откриха римската крайпътна станция Состра, намираща се на пътя Ескус – Филипополис

В станцията са отсядали за почивка високопоставени лица, пътуващи от Ескус (съвременното плевенско село Гиген) към Филипополис (Пловдив).

Досега от крайпътния комплекс са намерени и изследвани от групата археолози некропол, античен мавзолей, укрепен лагер, сгради от цивилното селище, светилище на Тракийския конник и трасе от античен път. Всички тези структури се намират в долината на река Осъм на площ от 6 квадратни километра, което дава основание Состра да бъде определена като селище, което е с полуградски статут.

археолози комплекс

Археолози от Националния исторически музей откриха римската крайпътна станция Состра, намираща се на пътя Ескус – Филипополис

Останките от древната станция са открити от родните археолози в махалата Ломешки ханчета. Това са три големи помещения, подредени верижно, намиращи се в североизточната част на станцията, които са отоплявани чрез т.нар. хипокаустна система, за която е характерно, че топлият въздух затопля не само подовете, но така също и стените на сградата. Към тях има и построен басейн с топла вода, снабден със седалки и пейки в ниши.

Открита е също така и сложна система от канали, зидани с тухли, по които в миналото тече водата, пренасочвана от река Осъм. На дъното на един от тези канали изследващите археолози се натъкват на няколко ценни предмета – костни игли, теракотена глава на бог Пан, монети и част от златен накит.

Български археолози се натъкнаха на уникална находка до Троян
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *