Проф. Албена Йорданова, ръководител на екипа, направил откритието
Проф. Албена Йорданова, ръководител на екипа, направил откритието

Българка откри нов вид болест

Става дума за постепенна дегенерация на нервните клетки и атрофия на мускулите

Български учени и лекари, част от изследователския център на университета в Антверпен, Белгия, откриха ново заболяване на нервите. Учените намериха гена който го причинява, което е първият етап в откриването на начина на лечение.
В екипа, направил откритието, има сериозно българско участие. Негов ръководител е проф. Албена Йорданова, която е преподавател и в Медицинския университет в София.

Проф. Албена Йорданова, ръководител на екипа, направил откритието

Екипът й с участието на невролози от цял свят смята, че е разкрил и нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже и начини за лечение и на тежки усложнения при болни от диабет.
Години наред невролозите не правеха разлика, диагнозата беше една – полиневропатия. Става дума за постепенна дегенерация на нервните клетки и атрофия на мускулите.
Сред стотиците прояви на болестта обаче вече е разкрита схема, сбор от симптоми, които винаги вървят заедно, което е същността на новото заболяване – невропатия с невромиотония.
Ръководителят на екипа споделя, че сега вече може да се постави диагнозата само въз основа на историята на заболяването дори и по телефона. ДНК анализите по-нататък потвърдили изводите им. Открили, че новото заболяване се предизвиква от мутация в един ген.
Съответният ген – HINT1, е отговорен за производството на определен ензим. Принципно познат, но никой досега не е предполагал, че малки промени в него причиняват неврологично заболяване. Изучавайки ефекта на мутациите, екипът на проф. Йорданова е на път да дешифрира механизма на дегенерация на клетките.
Заедно с причините на заболяването екипът е открил още една функция на един от най-интригуващите белтъци за онколозите. HINT1 е известен с това, че, от една страна, потиска развитието на тумори, но от друга – по-слабата му експресия води до поява на тумор.

Сега остава да се намери и лечение на новата болест.

За Слава Петрова

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

2 Мнения

  1. Боряна Любенова Василева

    проф. Търнев преди близо 5 год. постави тази диагноза – парапареза на синът ми. Казаха че,е нелечима и го оставиха да страда с хапчета за нерви. Той вече е на 32г. и е спрял да мечтае. Ако наистина има надежда, каквато и да е тя моля Ви да му помогнете. МОЛЯ ВИ!

    • Иван Василев

      Здравейте г-жа Любенова! Лекарите могат да Ви помогнат за лечението, а ние можем само да споделим и препоръчаме следните статии, които са за друго заболяване, но то също е нервно-дегенеративно. От тях можете да прочетете за други хора как са постъпвали при такъв труден здравослове проблем и особено за тяхното хранене. Това може да Ви е просто от полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *